Les escoles i instituts, la clau de l’educació en xarxa

9/08/2018

Som a mitjans de juliol. El patí està en silenci, buit d’infants i ple d’un sol espatarrant. Però part de l’equip educatiu de l’escola Cascavell del barri del Besòs de Sant Adrià de Besòs encara no fa vacances. L’Àngels Pérez, la directora del centre, surt d’una sala de professorat amb dues cadires i les col·loca en un refugi d’ ombra a prop d’una de les cistelles de bàsquet. L’acompanya en Juan Manuel Martín, director del Casal dels Infants del Besòs i La Mina. El parèntesi de l’estiu és un bon moment per fer balanç del dos cursos que l’escola i l’associació porten sumant esforços per millorar el servei educatiu al barri.

Durant el curs, quan les classes acaben, a les 17 h, l’equip educatiu de l’Entorn Escolar Primària del Casal dels Infants ja és a l’escola Cascavell per començar el servei. Hi participen una quarantena de nens i nenes, alguns escolaritzats a la mateixa escola, altres que vénen de diferents centres del barri o dels dos barris veïns: el del Besòs-Maresme — a un carrer de l’escola, que forma part de Barcelona— i el de La Mina. “De 17 h a 19 h el nostre objectiu és oferir un espai segur i d’aprenentatge perquè nens i nenes en situació de vulnerabilitat consolidin els coneixements que aprenen a l’escola, i ho fem amb més pes de les activitats de lleure”, explica en Juan Manuel. “Per tirar endavant el servei, bona part del finançament prové del programa Caixa ProInfància de l’Obra Social “la Caixa””.

Àngels Pérez: “Quants més agents educatius siguem al territori i més esforços sumem, millor serà l’atenció als nens i nenes i les seves famílies”

Però per què va decidir l’escola Cascavell obrir les portes a l’Entorn Escolar? Cal tenir en compte que aquest centre acull famílies en situació socioeconòmica desafavorida, entre les quals n’hi ha moltes de nouvingudes, dos factors que fan que el Departament d’Ensenyament consideri l’escola d’alta complexitat. Davant d’aquest context,  l’Àngels ho té clar: “Quants més agents educatius siguem al territori i més esforços sumem, millor serà l’atenció als nens i nenes i les seves famílies.

Famílies participatives

La menció a les famílies es repeteix durant la conversa entre l’Àngels i en Juan Manuel. I és que per totes dues parts, el paper dels pares i mares és clau en el procés educatiu. Des del curs 2015-2016, l’escola Cascavell forma part del projecte Comunitats d’Aprenentatge, que aposta per una educació més participativa i amb un paper protagonista de les famílies. Un dels canvis metodològics va ser crear grups interactius, en què petits grups d’estudiants, famílies i mestres aprenen dialogant, així com les tertúlies literàries, que reforcen l’escolta activa, el lèxic i la capacitat de comunicació.

Un dels esforços del claustre està sent consolidar un grup de mares que participin setmanalment en un espai a l’escola, s’involucrin en l’organització d’activitats lúdiques en les festes senyalades i intercanviïn propostes amb el professorat. “Aquest és un dels aspectes en què més ens ha ajudat l’equip de l’Entorn Escolar. Ens faciliten treballar el vincle afectiu amb les famílies i que hi hagi continuïtat de les mares participants”.

Nens i nenes d'Entorn Escolar i les seves famílies fent un concurs de cuina a l'escola Cascavell
Nens i nenes d’Entorn Escolar i les seves famílies fent un concurs de cuina a l’escola Cascavell

 

L’intercanvi d’informació entre el centre i el Casal dels Infants també ha donat fruits. Ha facilitat detectar situacions de risc que a l’escola podien passar desapercebudes i que a l’Entorn Escolar el nen o nena ha manifestat, o a la inversa. També ha permès transmetre més i millor informació a les famílies sobre els recursos al seu abast. En Juan Manuel recorda el cas en què l’escola i el Casal es van reunir amb una mare que no volia accedir als serveis socials municipals: “Ella no hi confiava, però vam fer-li entendre que fer-ne ús era el seu dret i podia beneficiar la situació de la seva família”.

Coordinació

Coordinar en un mateix espai dos serveis que acompanyen nens i nenes, amb moltes activitats i molta energia, pot semblar difícil, encara que no coincideixin en horari. La clau, però, és una bona comunicació i la capacitat d’adaptació. “No venim a colonitzar les aules”, comenta ara en Juan Manuel fent broma. No obstant, al començament va ser necessari seure i acordar aspectes pràctics, com ara “la gestió dels accessos a l’escola, les entrades i sortides a les 17 h”, comenta.

L’Àngels Pérez durant la conversa amb en Juan Manuel Martín

 

L’Àngels recorda que al principi l’escola no les tenia totes: “Teníem dubtes, no sabíem com encaixaria l’Entorn Escolar”, comenta. “Però es devia al nostre propi desconeixement del servei. De seguida vam veure que teníem el mateix objectiu i que anant de la mà seria més fàcil aconseguir-lo”.

Juan Manuel Martín: “Per nosaltres és molt important trobar-nos un centre públic que va més enllà del currículum escolar. Que aposta per l’educació comunitària, dins i fora de l’horari lectiu”

Pel que fa al manteniment dels espais, l’equip de l’Entron Escolar i els nens i nenes que hi participen són molt curosos amb deixar les aules endreçades i a punt per a l’endemà. Una cura que el grup aplica allà on va: “Ahir vam anar veure els nens i nenes a la casa de colònies i el director em va dir que estava molt content perquè el grup és molt endreçat. L’Eva, una de les educadores, de seguida li va dir que era un hàbit adquirit”.

Quan tornin de colònies, els infants de l’Entorn Escolar que estan participant en les activitats d’estiu del Casal dels Infants passaran el que queda d’agost fent el casal d’estiu a l’escola Cascavell. Ben aviat, doncs, s’haurà acabat la tranquil·litat al patí on ara s’acaba la conversa entre l’Àngels i en Juan Manuel. Abans de marxar, ell fa un últim agraïment, extensiu a totes les escoles i instituts que ens obren les portes: “Per nosaltres és molt important trobar-nos un centre públic  amb una visió de l’ensenyament que va més enllà del currículum escolar. Que aposta per l’educació comunitària, dins i fora de l’horari lectiu”.

ReportatgeLes escoles i instituts, la clau de l’educació en xarxa