Nou curs, nova suma d’esforços per la igualtat d’oportunitats

13/09/2018

Al Casal dels Infants comencem el curs 2018-2019 amb el repte de seguir acompanyant més de 7.300 infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat.  I ho fem oferint-los 60 serveis educatius, de lleure i de participació comunitària que els permetin avançar cap a la superació del risc d’exclusió social.

Un setembre més, ens posem a treballar braç a braç  amb les escoles i els instituts dels barris on actuem, amb l’objectiu d’oferir una atenció educativa que superi l’horari lectiu. Volem que els nois i noies que tenen més necessitats tinguin a les tardes espais de reforç escolar i de lleure on consolidar, d’una manera lúdica, el que hagin après a l’escola.

Així, mantenim la col·laboració i el treball en xarxa amb els instituts Milà i Fontanals i Miquel Tarradell del barri del Raval de Barcelona;  l’institut Barri Besòs; l’escola Cascavell i l’Institut Escola de Sant Adrià de Besòs a l’àrea del Besòs i La Mina; les escoles les Deveses i Silvestre Santaló i l’institut Salvador Espriu de Salt; les escoles Tanit, Gaudí, Miguel de Unamuno i els instituts Terra Roja i Can Peixauet de Santa Coloma de Gramenet, i les escoles Rafael Alberti, Rafael Casanova i l’institut Eugeni d’Ors de Badalona.

D’aquesta manera volem sumar esforços per revertir situacions com la del fracàs escolar. Segons un estudi recent del Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Catalunya el 10% d’alumnes d’escoles públiques no assoleixen el grau d’ESO. La proporció d’alumnes que cauen en el fracàs escolar, però, és encara més significativa si els seus pares han nascut a l’estranger (un 17,3%) o si van néixer a l’estranger i van arribar a Catalunya amb 7 o més anys (el 29,2%).

Tenint en compte que als barris on actuem hi ha un elevat percentatge de la ciutadania que ha viscut processos migratoris, volem contribuir a fer que el lloc d’origen de l’alumnat o de les seves famílies no condicioni el seu èxit acadèmic. I ho volem fer amb la participació activa de les famílies, apropant-les també als altres recursos i serveis de cada barri.

Nou nexe a La Mina, joves i incidència

Una de les novetats del curs serà l’inici de les obres de construcció de la nova seu del Casal dels Infants del Besòs i La Mina, previst per a l’any vinent. Aquest nou espai no només suposarà una millora de les nostres instal·lacions, sinó que vol ser un nexe que dinamitzi la participació comunitària de les famílies del barri de La Mina i el treball en xarxa amb els agents educatius del territori.

Tampoc volem deixar de donar veu als i les joves, dotant-los d’espais de participació i recursos que reforcin la seva autonomia. Al Casal Jove Atles del Raval, per exemple, ben aviat els nois i noies començaran a participar en un taller de ràdio setmanal en col·laboració amb la Ràdio Ciutat Vella, impulsada per l’Associació de Veïns del Raval.

Quant al Programa de Formació i Inserció Sociolaboral, aquest curs oferirà un centenar de places de formació per a joves en cursos d’Hostaleria i cuina (Barcelona), Arranjament urbà i jardineria (La Mina) i Neteja Industrial (Badalona). La Xarxa d’Accés al Treball (XAT) augmentarà la càrrega lectiva dedicada a l’ensenyament del català i el castellà, tenint en compte que les competències lingüístiques són fonamentals per millorar l’ocupabilitat dels joves.

Al maig es celebraran les eleccions municipals, i com fem habitualment en períodes electorals, aquest curs volem fer arribar al debat públic els nostres posicionaments i propostes per revertir les desigualtats. Així, ens posarem en contacte amb els partits polítics per reivindicar polítiques públiques en relació als drets dels infants, joves i famílies. Especialment, en relació a aquells drets bàsics que se’ls està vulnerant, com ara l’accés a l’habitatge, la regularització administrativa de les persones immigrades i la situació de segregació escolar que es dona a molts municipis catalans.

Per tot plegat, seguirem necessitant la suma d’esforços de la ciutadania, de la nostra xarxa d’empreses col·laboradores i de les administracions públiques. La mobilització de les persones voluntàries, el nostre principal tret identitari des que vam néixer com a associació el 1983, seguirà sent la clau de la nostra lluita per revertir les desigualtats. També ho serà la solidaritat de la ciutadania que ens pugui fer suport a través de donatius. Entre tots i totes, doncs, farem possible un curs en què els infants i joves que acompanyem, sigui quina sigui la seva situació social, puguin tirar endavant.

NotíciaNou curs, nova suma d’esforços per la igualtat d’oportunitats