10 anys del Casal dels Infants de Salt en 10 testimonis

  10 anys del Casal dels Infants de Salt en 10 testimonis

  Malgrat els temps difícils que estem vivint, al Casal dels Infants tenim un bon motiu per estar d’enhorabona: enguany celebrem que fa 10 anys que acompanyem infants, joves i famílies a Salt, treballant braç a braç amb la xarxa d’entitats socials de Girona per garantir els seus drets.

  Per aquest motiu, hem volgut recollir el testimoni de 10 participants que formen o han format part de l’espai compartit i transformador que és el Casal. El resultat és un vídeo amb les reflexions de tres infants del Casal Obert Infantil, la Julaba, l’Ainara i en Bata; dos infants de l’Espai Socioeducatiu la Caseta, en Mamadou i la Fatou; tres integrants del Casal Obert d’Adolescents, la Rama, en Madou i la Fatou; una participant del Casal Familiar, la Noelia, i una del servei maternoinfantil Vincles, la Beauty.

  El recorregut d’una década d’acció social

  El 2010 al Casal dels Infants comencem la intervenció comunitària a Salt per vetllar pels drets dels infants, joves i famílies. Des de llavors, ens involucrem activament en el treball en xarxa amb les entitats socials de Girona i participem en espais de coordinació i incidència política com la Coordinadora d’ONG Solidàries del Gironès i l’Alt Maresme, la Xarxa pels Drets Socials, el Moviment de Renovació Pedagògica de Girona i la comissió territorial de Girona de la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social.

  A l’octubre de 2012 ampliem el suport a mares i nadons a Salt amb l’espai maternoinfantil Vincles, i amb un Centre Obert Infantil 6-12 on cada tarda s’acompanya a nens, nenes i les seves famílies per superar situacions de desavantatge i manca d’oportunitats.

  L’acompanyament a joves en la recerca i construcció d’itineraris formatius i de feina comença el 2014, quan podem començar la Xarxa d’Accés al Treball. Durant aquest temps hem construït relacions amb empreses gironines que s’han implicat amb oferir oportunitats laborals als i les joves en risc d’exclusió social que acompanyem.

  El 2015 iniciem l’acció d’acompanyament social i educatiu per a infants de 12 a 16 anys en l’etapa adolescent amb dos serveis: el Centre Obert Adolescent, que companya cada tarda el desenvolupament educatiu i social dels infants de 12 a 16 anys, i el RAI ESO-reforç d’alimentació infantil, que garanteix un àpat nutritiu i una estona de lleure educatiu al migdia als alumnes dels insituts en situació de més vulnerabilitat.

  El servei d’orientació i acompanyament familiar s’inicia el 2016 amb el Casal Familiar per generar espais de confiança i seguretat amb les mares i els pares, ajudant-los a afrontar moments de fragilitat familiar.

  El 2019 comencem a desenvolupar l'Espai Socioeducatiu La Caseta per a infants que necessiten un suport extraordinari en reforç d’aprenentatges per seguir el curs escolar.

  Què pots fer tu perquè seguim actuant a Salt contra les desigualts?

  Fes un donatiu: https://www.casaldelsinfants.org/donatiu-protegim-illusio

  Fes voluntariat: https://www.casaldelsinfants.org/voluntariat