Celebrem 25 anys de campaments a Noarre i Tavascan

26/07/2019

Corria l’any 1994 quan el Casal dels Infants va organitzar per primera vegada una de les aventures més emblemàtiques de l’associació: els campaments per a adolescents i joves a la vall de Cardós, al Pallars Sobirà. Aquell estiu, i els que vindrien fins a l’any 2000, una desena d’adolescents i joves del Raval abandonaven l’asfalt i la rutina del barri per descobrir la cara més feréstega dels Pirineus i la gent que hi viu. Dormirien a les bordes de Noarre, un petit poblat del municipi de Lladorre a 1.600 metres d’altura, sense aigua corrent ni lavabos.

L’Enric Canet, responsable de Relacions Ciutadanes del Casal dels Infants, va ser l’impulsor d’aquesta aventura. En aquest vídeo explica com van néixer els campaments, com es van fer grans —avui hi participen cada estiu una quarantena de nois i noies que acampen al Camping Les bordes de Grau, al poble de Tavascan— i  com en va acabar sorgint un projecte paral·lel: els camps de treball per a joves, on els nois i noies més grans començarien a desbrossar boscos i camins i a realitzar altres tasques comunitàries, col·laborant amb la brigada de l’Ajuntament de Lladorre.

Enguany, més enllà d’aquest 25è aniversari, ha estat una edició especial dels campaments per la implicació dels joves del Servei de Transició a l’Autonomia (STA) fent suport als educadors i educadores. Es tracta de joves sense habitatge estable que a través de l’STA accedeixen a un pis compartit i es vinculen a un procés de formació i inserció sociolaboral, fins que aconsegueixen una feina i les condicions per valer-se per si mateixos. En aquest vídeo expliquen què els ha semblat donar un cop de mà a l’equip a Tavascan.

Com passa en qualsevol altre àmbit del Casal, els campaments no podrien tirar endavant sense el compromís i la dedicació de les persones voluntàries. Han estat fonamentals per esperonar els nois i noies quan calia fer l’últim esforç per fer el cim d’una muntanya, han compartit somriures remullant-se al llac i al riu, han fet possible la màgia de les activitats de nit… I entre tots ells i elles, hem recollit el testimoni de la Caterina Pintado i la Rosa Maria Guasch, que s’han encarregat d’una tasca imprescindible: cuinar per a tots i totes!

I finalment, donem un cop d’ull a la feina feta pels joves del camp de treball, que han suat de valent amb els amics de la brigada de l’Ajuntament de Lladorre per netejar camins, treure pedres de les carreteres, i, en definitiva, fer la vida més fàcil als habitants d’aquest paratge natural únic. Ens ho expliquen la Yadira i en Kashir.

ReportatgeCelebrem 25 anys de campaments a Noarre i Tavascan