Dos anys reflexionant i generant eines contra el cyberbullying des del Casal Obert d’Adolescents del Besòs

  Participantes del COA Besòs durante el rodaje del vídeo en que difunden la aplicación B-Resol contra el cyberbullying

   

  No es pot construir una societat igualitària sense pensament crític. Si no som conscients de les conseqüències dels nostres actes. Si no ens en fem responsables. Si no actuem perquè aquesta consciència individual també impliqui una transformació col·lectiva en el nostre entorn. Aquestes podrien ser algunes de les conclusions del procés de lluita contra el cyberbullying que en els últims dos cursos han realitzat els nois i noies que participen en el Casal Obert d’Adolescents (COA) del Besòs del Casal dels Infants del Besòs i La Mina.

  Tot va començar ara fa dos setembres, quan els i les adolescents van proposar a l’equip educatiu del COA Besòs abordar l’assetjament a les xarxes. Era un fenomen que els interessava, d’entrada, tot i que en fer la proposta no hi van aprofundir gaire.

  A partir d’aquí, van tenir un espai per reflexionar i debatre sobre el tema. A mesura que avançava el curs i es generava un clima de confiança i respecte mutu dins el grup, alguns nois i noies van poder compartir obertament que havien estat implicats en casos d’assetjament, fos adoptant actituds agressores o bé com a víctimes: “Viure i veure la gravetat d’aquests actes va fer possible que aquests nois i noies deixessin de ser agressors o víctimes per passar a ser detectors, i això és el millor de tot el procés.”, explica l’Helga Sánchez, l’educadora del COA Besòs.

  Helga Sánchez, educadora del COA Besòs: “Viure i veure la gravetat d’aquests actes va fer possible que aquests nois i noies deixessin de ser agressors o víctimes per passar a ser detectors, i això és el millor de tot el procés.”

  Per passar de reproduir l’assetjament a detectar-lo i combatre’l, van passar a l’acció. La idea era compartir testimonis i eines per visibilitzar les conseqüències de les agressions i oferir mecanismes de resposta als qui les patissin o les observessin.  I per fer-ho, aprofitarien el mateix canal a través del qual el cyberbullying es propaga: internet i les xarxes socials.

  Així, van decidir crear una web on publicarien vídeos que realitzarien ells i elles mateixos, així com enllaços i altra informació d’utilitat. Ho van fer amb el suport de talleristes de La Mandarina de Newton.

  El resultat va arribar a finals del curs 2017-2018, quan van posar en funcionament la web http://nocyberbullying.barcelona/. En un primer vídeo que hi van penjar, van teatralitzar algunes de les situacions d’assetjament, desmuntant tots aquells missatges que treuen importància a les agressions sota el lema #jonocallo.

  En un segon vídeo, van recollir recomanacions per actuar davant el cyberbullying. D’una banda, cal parlar-ne amb la família, professors de confiança o els amics. També es pot trucar al servei Infància Respon (116 111), un telèfon gratuït que funciona vint-i-quatre hores al dia, els 365 dies de l’any, que té per objectiu prevenir i detectar maltractaments d’infants i adolescents.

  Una altra opció que recomana aquest segon vídeo és fer ús de B-Resol, una aplicació creada per lluitar contra el bullying, el cyberbullying, l’assetjament, els trastorns alimentaris i qualsevol tipus de conflicte dels adolescents. Els centres educatius la poden fer servir a través d’una llicència, de tal manera que si algun noi o noia pateix o observa un d’aquests fets pot compartir-lo amb l’equip de l’escola o l’institut que gestiona l’aplicació, de forma segura i anònima, a través d’un xat. L’aplicació també serveix per a altres espais on participen adolescents, com ara centres esportius o de lleure.

  L’objectiu dels nois i noies del COA Besòs durant el curs 2018-2019 va ser precisament fer difusió de l’aplicació B-Resol, a través de les xarxes i també a les aules de l’Institut Barri Besòs (el centre que cedeix l’espai on es realitza el COA Besòs). Van gravar i penjar a la web un tercer vídeo de la campanya #jonocallo, explicant a través d’un cas d’exemple com fer ús de l’aplicació. A l’institut, es van dedicar a fer xerrades i a explicar com funciona B-Resol, animant els seus companys a fer-ne ús i, sobretot, a canviar la mirada davant el cyberbullying.