Dos anys reflexionant i generant eines contra el cyberbullying des del Casal Obert d’Adolescents del Besòs

23/09/2019

Tot va començar ara fa dos setembres, quan els i les adolescents van proposar a l’equip educatiu del COA Besòs abordar l’assetjament a les xarxes. Era un fenomen que els interessava, d’entrada, tot i que en fer la proposta no hi van aprofundir gaire.

A partir d’aquí, van tenir un espai per reflexionar i debatre sobre el tema. A mesura que avançava el curs i es generava un clima de confiança i respecte mutu dins el grup, alguns nois i noies van poder compartir obertament que havien estat implicats en casos d’assetjament, fos adoptant actituds agressores o bé com a víctimes: “Viure i veure la gravetat d’aquests actes va fer possible que aquests nois i noies deixessin de ser agressors o víctimes per passar a ser detectors, i això és el millor de tot el procés.”, explica l’Helga Sánchez, l’educadora del COA Besòs.

Helga Sánchez, educadora del COA Besòs: “Viure i veure la gravetat d’aquests actes va fer possible que aquests nois i noies deixessin de ser agressors o víctimes per passar a ser detectors, i això és el millor de tot el procés.”

Per passar de reproduir l’assetjament a detectar-lo i combatre’l, van passar a l’acció. La idea era compartir testimonis i eines per visibilitzar les conseqüències de les agressions i oferir mecanismes de resposta als qui les patissin o les observessin.  I per fer-ho, aprofitarien el mateix canal a través del qual el cyberbullying es propaga: internet i les xarxes socials.

Així, van decidir crear una web on publicarien vídeos que realitzarien ells i elles mateixos, així com enllaços i altra informació d’utilitat. Ho van fer amb el suport de talleristes de La Mandarina de Newton.

El resultat va arribar a finals del curs 2017-2018, quan van posar en funcionament la web http://nocyberbullying.barcelona/. En un primer vídeo que hi van penjar, van teatralitzar algunes de les situacions d’assetjament, desmuntant tots aquells missatges que treuen importància a les agressions sota el lema #jonocallo.

En un segon vídeo, van recollir recomanacions per actuar davant el cyberbullying. D’una banda, cal parlar-ne amb la família, professors de confiança o els amics. També es pot trucar al servei Infància Respon (116 111), un telèfon gratuït que funciona vint-i-quatre hores al dia, els 365 dies de l’any, que té per objectiu prevenir i detectar maltractaments d’infants i adolescents.

Una altra opció que recomana aquest segon vídeo és fer ús de B-Resol, una aplicació creada per lluitar contra el bullying, el cyberbullying, l’assetjament, els trastorns alimentaris i qualsevol tipus de conflicte dels adolescents. Els centres educatius la poden fer servir a través d’una llicència, de tal manera que si algun noi o noia pateix o observa un d’aquests fets pot compartir-lo amb l’equip de l’escola o l’institut que gestiona l’aplicació, de forma segura i anònima, a través d’un xat. L’aplicació també serveix per a altres espais on participen adolescents, com ara centres esportius o de lleure.

L’objectiu dels nois i noies del COA Besòs durant el curs 2018-2019 va ser precisament fer difusió de l’aplicació B-Resol, a través de les xarxes i també a les aules de l’Institut Barri Besòs (el centre que cedeix l’espai on es realitza el COA Besòs). Van gravar i penjar a la web un tercer vídeo de la campanya #jonocallo, explicant a través d’un cas d’exemple com fer ús de l’aplicació. A l’institut, es van dedicar a fer xerrades i a explicar com funciona B-Resol, animant els seus companys a fer-ne ús i, sobretot, a canviar la mirada davant el cyberbullying.

ReportatgeDos anys reflexionant i generant eines contra el cyberbullying des del Casal Obert d’Adolescents del Besòs