Incorpora Jove: construint itineraris de futur per al jovent extutelat

10/03/2021

“Vaig arribar a Catalunya amb passió per aprendre i treballar”, explica el Youssef Nagouri. Amb la mateixa passió va acabar el seu període de tutela, als 18 anys i després d’haver viscut en un centre d’acollida i en un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE). Havia descobert que la cuina era la seva vocació, s’havia començat a formar en l’ofici i tenia al cap treballar com més aviat millor.

Aviat en Youssef va entendre que fer-se xef no s’aconsegueix d’un dia per l’altre. Deixava enrere el camí llarg i difícil que havia fet per arribar a Catalunya i en començava un deu nou per treballar-hi. I ara li feia costat un nou company de viatge, el Casal dels Infants, al qual es va vincular a través del programa Incorpora Jove de l’Obra Social la Caixa. “Des del primer dia, el Casal va ser com un mirall per a mi: hi vaig veure què havia de fer per aconseguir el que volia”.

Youssef Nagouri (participant del Casal dels Infants): “Des del primer dia, el Casal va ser com un mirall per a mi: hi vaig veure què havia de fer per aconseguir el que volia”

“El que fem és una proposta metodològica per acompanyar joves extutelats, on cada jove és agent actiu del seu propi procés de canvi”, explica la Meritxell del Horno, educadora referent del Youssef i del programa Incorpora Jove al Casal dels Infants. Un procés de canvi basat en buscar accions que millorin les competències formatives, socials i relacionals de cada noi o noia, amb un acompanyament individualitzat i de llarga durada per garantir que pugui acabar trobant feina.

Meritxell del Horno (educadora del Casal dels Infants): “El que fem és una proposta metodològica per acompanyar joves extutelats, on cada jove és agent actiu del seu propi procés de canvi”

Les primeres passes d’en Youssef en la seva nova etapa van ser continuar adquirint les bases per fer de cuiner a la formació d’auxiliar de cuina del Casal dels Infants. I en paral·lel, anar millorant les competències transversals per treballar: català i castellà, matemàtiques, informàtica… A tot això, començava a prendre decisions per viure de manera autònoma: amb la prestació de l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET), de prop de 570 euros mensuals, va aconseguir llogar una habitació pel seu compte.

Fins que amb la Meritxell van trobar una oportunitat per fer un pas més endavant: fer un curs a l’escola de cuina Villa Retiro, de la mà del xef amb dues estrelles Michelin Fran López. En Youssef va sol·licitar participar-hi i el van acceptar, i va començar una primera formació en auxiliar de cuina a Barcelona. Un cop acabada, va fer les maletes i es va instal·lar a Xerta, on va fer un curs de cuina de cinc mesos al restaurant Villa Retiro: “He après molt aquests mesos: tècniques, talls, coccions, productes… He fet pràctiques amb cuiners amb més experiència i coneixements, que m’han ensenyat molt sobre l’ofici”, valora.

Ara en Youssef acaba de tornar a Barcelona, i ja s’ha posat a buscar amb la Meritxell noves oportunitats per posar en pràctica el que ha après i créixer professionalment. L’any passat, 19 de les persones formades a l’Incorpora Jove del Casal dels Infants van ser contractades, i 15 han començat nous estudis o estan en procés de matricular-se. Per a tots ells i elles, renovar el permís de residència i aconseguir el de treball és una de les principals traves administratives per tirar endavant, com hem explicat i denunciat reiteradament des del Casal dels Infants. Malgrat les adversitats, sigui amb feina o amb més estudis, en Youssef té clar que seguirà lluitant i fent camí per fer realitat el seu somni de ser cuiner.

Què pots fer tu perquè joves en situació de vulnerabilitat puguin lluitar per tirar endavant?

Fes un donatiu

Fes voluntariat

ReportatgeIncorpora Jove: construint itineraris de futur per al jovent extutelat