La USSEM: un suport per aconseguir tramitar l’Ingrés Mínim Vital

20/11/2020

L’aprovació de l’Ingrés Mínim Vital a finals de maig va ser una llum d’esperança per a moltes famílies. Llars que vivien al dia fins l’esclat de la pandèmia i que de cop i volta es van quedar sense ingressos suficients per tirar endavant. Però han passat els mesos i la gran majoria s’han topat amb un mur per accedir a la prestació: la seva tramitació.

Que el procés era molt complex ja ho havíem vist durant el confinament i l’estiu. L’equip educatiu del Casal dels Infants va fer un esforç per entendre els requisits i el passos de la sol·licitud i donar un cop de mà a les famílies, però de seguida vam veure que calia un suport especialitzat. Amb l’inici del nou curs, vam mobilitzar recursos propis de l’associació per contractar dos tècnics, i així va néixer a l’octubre la Uniat de Suport Social en l’Emergència (USSEM), com a prova pilot al barri del Raval.

L’equip de la USEM són la Glòria Llopis i l’Albert Garcia, que aquest matí reben una mare al nostre local del carrer de la Reina Amàlia. A la pantalla de l’ordinador de l’Albert, una finestra oberta amb la web on tramitaran la prestació. La mare seu i treu de la motxilla que carrega una funda plena de documents. En una primera sessió, que acostuma a durar uns 40 minuts, l’equip va verificar que complia els requisits i li va explicar tota la documentació que necessitava portar avui.

“La USSEM tot just fa un mes que ha començat, però ja podem constatar que les famílies no poden fer el tràmit per elles mateixes”, explica l’Albert. Per començar cal comptar amb recursos que semblen obvis però que no estan, ni de bon tros, a l’abast de tothom: tenir connexió a internet, disposar d’un ordinador o tauleta i no perdre’s en la pàgina web on es fa el tràmit. “Cal tenir en compte que les oficines de la Seguretat Social no ofereixen suport presencial a l’hora de fer el tràmit, tant sols s’hi pot anar en persona per entregar la documentació de la sol·licitud i després d’haver demanat cita prèvia”, apunta la Glòria. Només algunes iniciatives municipals, com els equips d’agents TIC de la Xarxa de Resposta Socioeconòmica que ha desplegat l’Ajuntament de Barcelona en sis barris, ofereixen ajuda presencial.

Albert Garcia: “La USSEM tot just fa un mes que ha començat, però ja podem constatar que les famílies no poden fer el tràmit de l’Ingrés Mínim Vital per elles mateixes”

Errors, manca d’informació i el perill de no tenir resposta

La mare i l’equip de la USSEM intercanvien documents, els escanegen i resolen dubtes. L’Albert va bolcant la informació en el formulari de sol·licitud. Aquí és on s’acostumen a cometre errors: “Hem vist com moltes persones que han presentat la sol·licitud pel seu compte han fet malament el tràmit o no han aportat els documents pertinents. Després, no saben com fer seguiment de la sol·licitud per veure en quina fase es troba. Algunes famílies fins i tot havien pagat a terceres persones perquè les ajudessin, i tot i així els han denegat la prestació”, explica l’Albert. Aquesta percepció de l’equip de la USSEM encaixa amb les dades que ha fet públiques la Seguretat Social: a l’octubre, una de cada tres sol·licituds presentades estava en fase d’esmena (calia corregir-ne la documentació presentada).

La desinformació és constant. Si durant el procés es vol resoldre algun dubte, costa molt que algú contesti la trucada al telèfon gratuït facilitat per la Seguretat Social: el temps d’espera pot ser molt llarg, o inclús acaba saltant un missatge d’error. “Quan ens responen, intentem fer una segona trucada per contrastar la informació, perquè ens hem trobat en algun cas amb funcionaris que ens han donat respostes diferents a una mateixa consulta. Els criteris no estan clars.”, comenta l’Albert. La pàgina web també pateix el col·lapse i els errors: a vegades es penja, no deixa adjuntar documents…

Si les persones sol·licitants s’han equivocat fent la sol·licitud, moltes es troben que ningú els ho comunica. I no tenir notícies de l’administració és una primera senyal d’alarma, perquè pot acabar suposant quedar-se sense la prestació, senyala l’Albert: “Quan passen sis mesos i no hi ha hagut una resposta, s’entén que el silenci administratiu implica la denegació de la prestació. Pot ser que compleixis els requisits, però tot i així et quedis sense la prestació”. Aquest és un risc que pot afectar moltes persones, tenint en compte que a l’octubre el 71% de les sol·licituds de l’Ingrés Mínim Vital presentades a Catalunya encara no havien estat tramitades. D’altra banda, no s’especifica el motiu de la denegació, en la gran majoria de casos que hem pogut observar, i això dificulta molt poder fer un recurs —el termini per presentar-lo és només de 30 dies un cop la sol·licitud ha estat denegada—.

Albert Garcia: “Quan passen sis mesos i no hi ha hagut una resposta, s’entén que el silenci administratiu implica la denegació de la prestació, encara que compleixis els requisits”

La vulnerabilitat econòmica i la retroactivitat

Més enllà de les dificultats del procés, els criteris dels requisits també són excloents. “Hi ha moltes famílies que detectem que no compleixen el criteri de vulnerabilitat econòmica (estar per sota del llindar d’ingressos fixat per accedir a la prestació). El motiu és que es tenen en compte els ingressos de la unitat familiar en l’any anterior, en aquest cas 2019, quan en realitat la seva situació ha empitjorat molt durant el 2020”, detalla la Glòria.

L’única excepció perquè es tingui en compte que la vulnerabilitat econòmica s’ha produït durant el 2020 és poder acreditar que els ingressos del 2019 no van superar en més d’un 50% el límit establert, però tot i així moltes famílies no compleixen aquest requisit. Aquestes unitats familiars, doncs, hauran d’esperar a gener de 2021 per fer la sol·licitud i que es tinguin en compte únicament els seus ingressos del 2020. Amb un contratemps afegit: “L’any que ve la prestació no es podrà cobrar de forma retroactiva, com sí que es pot fer ara. Això vol dir que, si se’ls concedeix la prestació, les famílies no cobraran els mesos que hagin passat entre l’enviament i l’aprovació de la sol·licitud”, explica la Glòria.

Glòria Llopis: “Hi ha moltes famílies que detectem que no compleixen el criteri de vulnerabilitat econòmica perquè només es tenen en compte els ingressos de la unitat familiar del 2019”

Funció d’incidència i necessitat de col·laboradors

Davant aquesta complexitat, la funció de la USSEM no és només facilitar suport a les famílies a l’hora de fer el tràmit, sinó visibilitzar també totes aquelles situacions en què s’hagin vist privades de la prestació de forma injusta. En els propers mesos, quan haguem documentat suficients casos, incidirem davant les administracions perquè els requisits no siguin excloents i perquè s’evitin els errors i la falta d’informació per part de l’administració en tot el procés.

Cal tenir en compte que el context d’emergència ha fet que al Casal dels Infants engeguéssim el servei de la USSEM amb fons propis. Per mantenir l’acompanyament en el temps i aconseguir arribar a les famílies en tots els barris on actuem, més enllà de del Raval, necessitarem comptar amb el suport de col·laboradors externs. L’objectiu és donar suport a 500 famílies, amb un impacte directe sobre 1.000 infants. La suma d’esforços serà fonamental per no deixar ningú enrere.

Per ara, tanquem el matí amb una sol·licitud més de l’Ingrés Mínim Vital tramitada. La mare afegeix a la funda dels documents la còpia del número d’expedient, que també li han enviat per WhatsApp, per si de cas. Surt del Casal havent-se tret un pes de sobre, ara toca esperar.

Què pots fer tu per col·laborar amb la USSEM?

Fes un donatiu: https://www.casaldelsinfants.org/dona-ara/

Fes voluntariat: https://www.casaldelsinfants.org/que-pots-fer-tu/voluntariat/

ReportatgeLa USSEM: un suport per aconseguir tramitar l’Ingrés Mínim Vital