Servei Sociojurídic Comunitari: conèixer els nostres drets per fer-los valer

4/11/2019

L’Abdelouahid El Bougardi és veí del barri del Raval de Barcelona i va conèixer el Casal dels Infants ja fa uns quants anys, quan va començar a portar-hi el seu fill gran. Des de de fa uns mesos la seva relació amb l’associació ha anat a més, perquè ara la seva filla d’un any i mig, la Roudayna, participa en el servei Minúscula. Mentre la seva mare treballa en un menjador escolar i el seu pare estudia, la Roudayna, que no va a l’escola bressol, troba a Minúscula un espai on aprendre els seus primers coneixements, relacionar-se amb altres nens i nenes i acostumar-se a la rutina d’una aula.

Però el lligam de l’Abdelouahid amb el Casal va anar més enllà un matí en què va comentar-li a l’Andrea Arias, una de les educadores, que estava estudiant dret a la universitat. L’Andrea li va comentar que l’associació compta amb un Servei Sociojurídic Comunitari, i que hi podria participar com a voluntari donant assessorament jurídic a gent del barri. Ell de seguida hi va estar d’acord: “Em va semblar molt interessant. El dret no és només per als qui ens hi volem dedicar professionalment. Tothom, i sobretot la gent que té problemes —a la feina, amb l’habitatge…— ha de conèixer els seus drets”.

 

Abdelouahid El Bougardi, voluntari: “El dret no és només per als qui ens hi volem dedicar professionalment. Tothom, i sobretot la gent que té problemes —a la feina, amb l’habitatge…— ha de conèixer els seus drets”

Des de principis d’aquest curs l’Abdelouahid col•labora braç a braç amb la Marta Oliver, advocada i tècnica del Servei Sociojurídic Comunitari, que valora molt positivament el fet de poder comptar amb el seu suport: “Per mi és important que s’involucri en el servei. Perquè forma part de la comunitat i pot ajudar a transformar-la, però també perquè han passat pels mateixos tràmits que les persones que estem assessorant”, comenta la Marta. L’Abdelouahid hi està d’acord: ha viscut els tràmits que cal fer per regularitzar la situació administrativa després d’un procés migratori, i els obstacles de la llei amb els que cal bregar per tirar endavant.

Algú que ha passat pel mateix que tu no només et recomana quin és el següent pas que hauries de fer, sinó que pot entendre com et sents. “Des d’una perspectiva emocional, és molt important. També ho és el fet que l’Abdelouahid parli àrab. Ens ajuda molt a entendre les consultes que ens arriben i a superar les barreres d’un llenguatge tan feixuc com el jurídic”, explica la Marta.

 

Marta Oliver, advocada: “Comptar amb l’Abdelouahid de voluntari ens ajuda a acompanyar les persones que atenem també des d’una perspectiva emocional, perquè ell sovint s’ha trobat en el seu lloc, i ens a juda a superar les barreres del llenguatge jurídic”

Formació preventiva
El Servei Sociojurídic Comunitari intervé a tots els municipis on el Casal dels Infants actua, i cal demanar cita prèvia per fer-hi una consulta. Més enllà de resoldre casos concrets, també s’hi fan tallers formatius sobre temàtiques específiques: “Informem preventivament sobre temes que sabem que afecten especialment les persones en situació de vulnerabilitat, com ara el tràmit per presentar la sol•licitud de la nacionalitat o dels permisos de residència, com a actuar davant casos de desnonaments…”, comenta la Marta.

Les consultes relacionades amb dret d’estrangeria i amb habitatge són precisament les més habituals. Pel que fa al dret d’estrangeria, hi ha moltes persones que participen en el Casal que no poden permetre’s un advocat, i per tant els resulta molt difícil fer molts tràmits extrajudicials que ara es fan de forma telemàtica: “Els informem sobre els permisos de residència, els requisits per a cadascun d’aquests i els termini per a renovar-los en cada cas. Hi ha molts permisos i molts tipus de tràmits, i és difícil saber quina és la documentació que has d’aportar en cada cas si no t’assessoren”, detalla la Marta. 

Quant a l’habitatge, moltes persones busquen assessorament perquè veuen en perill aquest dret: “Malauradament, ens trobem molts casos de desnonament. Persones que, malgrat estar treballant, no poden fer front a augments del lloguer que en alguns casos arriben a suposar un preu que dobla el que estaven pagant”, explica l’advocada. “Els qui s’han quedat sense habitatge o han de canviar de pis ho tenen molt difícil, perquè els demanen molts requisits, avals… El Casal els informa sobre quins d’aquests requisits estan contemplats a la llei i quins no, i també vetlla perquè els serveis socials atenguin els seus casos”, afegeix. Quan arriben casos en què no queda més opció que recórrer a la via judicial, es deriven a un advocat d’ofici. “En definitiva, intentem que la gent conegui els seus drets i sàpiga com defensar-los. Per això els informem de tots els passos que han de seguir”, conclou l’Abdelouahid.
 

https://www.youtube.com/embed/i8UIfUcFz28

ReportatgeServei Sociojurídic Comunitari: conèixer els nostres drets per fer-los valer