Un estiu per implicar les famílies en l’escola

26/07/2019

La Karen Díaz té 23 anys, no estudia ni treballa i viu al barri de Sant Roc de Badalona amb el seu company i el Lolo, el seu fill de 2 anys. Quan al juny va apropar-se a l’escola Baldomer Solà per matricular a P3 el petit, que mai havia anat a l’escola bressol i s’havia separat molt poc d’ella, estava una mica inquieta: “La meva por era imaginar-me’l a l’aula plorant tant que me l’haguessin d’enviar cap a casa”, recorda. També la neguitejava pensar en la timidesa d’en Lolo, en si seria capaç de fer amics i relacionar-s’hi, d’expressar-se…

El que no s’esperava és que a l’escola li proposarien una solució per portar millor el neguit. Li van suggerir que s’apuntés amb el Lolo al servei AP3 del Casal dels Infants, els dimarts i els dijous al matí. Allà s’hi trobaria altres mares amb infants que al setembre també entrarien a l’escola per primera vegada, i comptaria amb el suport de dues

educadores. A la Karen li va semblar bé. Li van dir que l’AP3 es faria allà mateix, en una aula de l’escola Baldomer Solà, així que en Lolo s’aniria acostumant als seus espais.
Un mes més tard, el Lolo juga sobre la catifa dels jocs infantils de l’AP3 amb l’Eva, educadora del servei juntament amb la Marina, ben a prop d’altres nens i nenes. Mentrestant, a una distància que fa uns dies era inimaginable, la Karen, una mica més tranquil•la, explica com han anat les dues primeres setmanes del servei: “Les educadores m’estan ajudant a fer que el Lolo parli i jugui més amb els altres nens, a aconseguir que no sigui tan tímid”.

 

Karen Díaz, participant de l’AP3 Sant Roc: “Les educadores m’estan ajudant a fer que el Lolo parli i jugui més amb els altres nens, a aconseguir que no sigui tan tímid”
 

El servei està pensat precisament per a mares novelles com la Karen, amb infants que no han anat a l’escola bressol i no saben què és separar-se dels seus pares, seguir els horaris i les dinàmiques d’una aula, relacionar-se amb un grup de companys ni tenir una persona adulta que no és de la família com a referent. Tanmateix, també hi ha mares amb fills més grans que ja han viscut la transició a l’escola i ara que tenen una altra criatura menor de tres anys també tenen raons per participar en l’AP3: «D’una banda, poden servir d’exemple i suport per a les famílies menys experimentades, però també els va bé posar-se al dia amb rutines de la criança que donaven per bones i que convé repensar», explica l’Eva.
 

Acompanyar des del respecte
Aconsellar les famílies amb paraules és molt fàcil, però assumir el seu rol en el dia a dia, especialment en el cas de les mares, és molt més complicat. «Ens hi adrecem des del respecte i sense jutjar-les, perquè sabem que la seva vida quotidiana és complicada», comenta la Marina. Un exemple clar és el de l’exposició a les pantalles: «Quan comentem a les mares que no convé que els infants passin molta estona davant el mòbil o la tele, elles ja són conscients que això no és bo per als petits i intenten evitar-ho. Però sovint no troben alternatives, perquè mentre s’encarreguen de les càrregues de la llar necessiten tenir-los distrets.» On sí que insisteixen més la Marina i l’Eva és en intentar que no sobreprotegeixin i infantilitzin els nens i nenes més del compte. Perquè vagin desenvolupant el llenguatge, per exemple, cal que s’acostumin a començar a dir les coses pel seu nom en lloc d’assenyalar-les o fer servir onomatopeies.
 

Involucració en l’escola
L’AP3 és només un tastet, un intensiu per superar el vertigen d’haver de començar l’escola. Però, justament per fer-ho tot més planer, tindrà continuïtat al setembre. L’Eva i la Marina faran un seguiment de com s’han adaptat els infants i les famílies al nou curs, i si segueixen necessitant algun tipus de suport, les derivaran al servei que adient. Alguns dels nens i nenes, per exemple, podrien acabar participant en el Casal Obert Infantil de Sant Roc del Casal dels Infants, fent-hi activitats educatives i de lleure a les tardes.

Eva Garcia, educadora de l’AP3 Sant Roc: “Les famílies han de ser conscients de la importància de l’escola i involucrar-s’hi”

Més enllà del setembre i al marge de l’etapa de 0 a 3 anys, la mirada del servei és a molt més llarg termini. Els barris del sud de Badalona segueixen registrant un 40% d’absentisme escolar en Primària i un 60% en Secundària. Així mateix, l’escolarització dels infants menors de 3 anys és només del 23%, un 8% si ens fixem en les escoles bressol municipals. Cal, doncs, que les famílies entenguin i interioritzin la importància de l’escola en el desenvolupament dels nens i nenes: «A partir d’aquest proper curs, el Baldomer Solà serà un institut escola. Això vol dir que aquests infants faran tot l’itinerari escolar en aquest centre, que d’aquí en trauran la major part dels seus coneixements i competències, des que entrin a l’aula de P3 fins que acabin l’ESO amb 16 anys. Les famílies n’han de ser conscients i involucrar-s‘hi», conclou l’Eva.

https://www.youtube.com/embed/MwkdQ7YfBWw

ReportatgeUn estiu per implicar les famílies en l’escola