Un nou curs per lluitar contra el fracàs escolar des del Casal dels Infants

2/10/2019

Al Casal dels Infants comencem el curs mantenint el nostre compromís amb la lluita contra el fracàs escolarA Catalunya, el 14% de l’alumnat no supera l’ESO, un percentatge molt elevat que s’agreuja en el cas dels nois i noies d’origen migrant i entre els que provenen de famílies amb un nivell socioeconòmic baix.

Des que vam néixer com a associació l’any 1983 a partir del compromís de persones voluntàries, apostem per l’acompanyament socioeducatiu a infants, joves i famílies en risc d’exclusió social. Avui dia impulsem 55 serveis socioeducatius per fer costat a més de 7.000 infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat a barris de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Salt, així com als municipis de Tànger i Casablanca del Marroc.

Partint d’aquest bagatge, tenim clar que el fracàs escolar no només es combat des de les escoles i els instituts. Molts infants i adolescents viuen situacions difícils i injustes a casa seva que dificulten que es puguin centrar en aprendre i gaudir del temps lliure. El 28,6% d’infants es troba en risc de pobresa i el 24,6% de les famílies de menors de 16 anys no pot accedir a alimentació ni a roba adequades per als seus fills. Si ens fixem en l’accés a un habitatge digne, moltes llars pateixen vulneracions d’aquest dret bàsic.

A Catalunya, un 14% de l’alumnat pateix fracàs escolar i el 28,6% d’infants es troba en risc de pobresa*

Per tot plegat, creiem i reivindiquem que qui més obstacles té per aprendre ha de comptar amb espais educatius i de lleure fora de l’horari lectiu de les escoles i els instituts. Tenim el convenciment que enfortir la seva educació és la millor manera d’impulsar el seu futur per tal que puguin accedir a les oportunitats que necessiten per construir-se un futur digne.

L’alumnat amb més obstacles per aprendre ha de comptar amb espais educatius i de lleure fora de l’horari lectiu

 

El nostre equip està format per educadors i educadores que els acullen cada dia, amb el suport de persones voluntàries. Dins d’un pla educatiu estructurat, els reforcen educativament i emocionalment en el que necessitin. Entre altres, els ofereix la possibilitat de fer esport, activitats lúdiques, expressar els temes que els preocupen i crear llaços d’amistat positius.

La nostra acció social és possible gràcies a persones com tu, preocupades pel futur dels nens, nenes i joves en situació de vulnerabilitat, que són també el futur de la nostra societat. 

 

* Font: Departament d’Ensenyament (dades del curs 2015-16) i IDESAT 2019 (dades de l’any 2018)

NotíciaUn nou curs per lluitar contra el fracàs escolar des del Casal dels Infants