Un nou curs per lluitar contra el fracàs escolar des del Casal dels Infants

  Un niño estudia con el apoyo de una educadora en el Casal dels Infants de Badalona

  Al Casal dels Infants comencem el curs mantenint el nostre compromís amb la lluita contra el fracàs escolarA Catalunya, el 14% de l’alumnat no supera l’ESO, un percentatge molt elevat que s’agreuja en el cas dels nois i noies d’origen migrant i entre els que provenen de famílies amb un nivell socioeconòmic baix.

  Des que vam néixer com a associació l’any 1983 a partir del compromís de persones voluntàries, apostem per l’acompanyament socioeducatiu a infants, joves i famílies en risc d’exclusió social. Avui dia impulsem 55 serveis socioeducatius per fer costat a més de 7.000 infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat a barris de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona i Salt, així com als municipis de Tànger i Casablanca del Marroc.

  Partint d’aquest bagatge, tenim clar que el fracàs escolar no només es combat des de les escoles i els instituts. Molts infants i adolescents viuen situacions difícils i injustes a casa seva que dificulten que es puguin centrar en aprendre i gaudir del temps lliure. El 28,6% d'infants es troba en risc de pobresa i el 24,6% de les famílies de menors de 16 anys no pot accedir a alimentació ni a roba adequades per als seus fills. Si ens fixem en l’accés a un habitatge digne, moltes llars pateixen vulneracions d’aquest dret bàsic.

  A Catalunya, un 14% de l'alumnat pateix fracàs escolar i el 28,6% d'infants es troba en risc de pobresa*

  Per tot plegat, creiem i reivindiquem que qui més obstacles té per aprendre ha de comptar amb espais educatius i de lleure fora de l’horari lectiu de les escoles i els instituts. Tenim el convenciment que enfortir la seva educació és la millor manera d’impulsar el seu futur per tal que puguin accedir a les oportunitats que necessiten per construir-se un futur digne.

  L'alumnat amb més obstacles per aprendre ha de comptar amb espais educatius i de lleure fora de l’horari lectiu

   

  El nostre equip està format per educadors i educadores que els acullen cada dia, amb el suport de persones voluntàries. Dins d’un pla educatiu estructurat, els reforcen educativament i emocionalment en el que necessitin. Entre altres, els ofereix la possibilitat de fer esport, activitats lúdiques, expressar els temes que els preocupen i crear llaços d’amistat positius.

  La nostra acció social és possible gràcies a persones com tu, preocupades pel futur dels nens, nenes i joves en situació de vulnerabilitat, que són també el futur de la nostra societat. 

   

  * Font: Departament d'Ensenyament (dades del curs 2015-16) i IDESAT 2019 (dades de l'any 2018)