20N: Dia Universal de la Infància

21/11/2016

El Casal s’ha sumat a la celebració d’aquest dia per visibilitzar la importància de que els infants siguin protagonistes dels seus Drets.

Les Nacions Unides celebra el Dia Universal de la Infància el 20 de novembre, data en que l’Assemblea General de la ONU va aprovar la Declaració dels Drets dels Infants al 1959. Aquesta declaració, que no tenia legalment caràcter vinclant, no era suficient per protegir els drets dels infants. Després de deu anys de negociacions amb governs de tot el món, líders religiosos, ONG i altres institucions, es va aconseguir redactar el text final de la Convenció sobre els Drets de la Infància el 20 de novembre de 1989, de compliment obligatori per a tots els països que l’han firmat.

És un dia dedicat a tots els nens i nenes del món i des del Casal creiem que és una bona data per celebrar les millores que s’ha aconseguit amb els anys però també per reinvidicar el seu compliment i reflexionar al voltant de la infància. La vulnerabilitat que pateixen milions de nens i nenes al món fa necessari millorar el seu benestar i protegir la seva figura, ja que una infància feliç condiciona el futur d’una persona, però encara la condiciona més si té una infància difícil. Cal lluitar dia a dia perquè tot infant tingui una infància feliç i amb les mateixes oportunitats, des del Casal els acompanyem cada dia per aconseguir-ho i hem volgut aprofitar aquest dia per celebrar-ho però també per reivindicar-ho.

A Santa Coloma els més petits han celebrat aquest dia a través de contes infantils amb l’objectiu de fer-los reflexionar sobre la seva etapa vital. Per altra banda, els més grans del projecte d’Anem i Tornem i els adolescents del Casal Obert Adolescent (COA) estan realitzant una peça audiovisual per reivindicar els drets de la infància. Un cop enllestida la peça, s’està planejant organitzar una festa per compartir el vídeo amb la resta del Casal i així poder fer una reflexió conjunta entre grans i petits. Paral·lelament, tot el Casal ha participat en una activitat amb altres centres oberts de Santa Coloma amb l’objectiu de reivindicar i visibilitzar els Drets dels Infants a la resta de ciutat.

Al Casal de Salt tots els projectes s’han implicat per treballar aquesta temàtica durant tota la setmana i s’ha acabat celebrant aquest dia a la Plaça del Mercat. Ha estat un acte obert a la ciutadania i s’ha celebrat conjuntament amb altres entitats del municipi que també treballen al voltant de la infància. La Cris Artacho, educadora del Casal, ens explica que “s’han organitzat tallers i dinàmiques de sensibilització amb l’objectiu de que els més petits prenguin consciència tant dels seus drets com dels seus deures com a infants. Ha estat una jornada on els nens i nenes del Casal Obert Infantil han jugat i viscut l’espai públic d’una manera diferent a l’habitual, reflexionant conjuntament amb infants del barri i altres entitats”. La Cris ens explica també que l’acte ha acabat amb un manifest que han preparat els mateixos adolescents del Casal Obert Adolescent i que han llegit els més petits.

A Badalona ho han celebrat els més petits i petites del projecte Vincles, conjuntament amb les seves mares. S’han creat diferents racons de joc a tot el Casal, on cada joc tenia per temàtica un dret diferent. Finalment, s’ha creat un mural conjunt al voltant del lema “Dret a una educació basada en la solidaritat.” Ha estat una tarda molt didàctica i entretinguda per a infants i mares!

El Casal de La Mina i del Raval també s’han sumat a la celebració organitzant diferents activitats als respectius barris. Així doncs, el Casal sencer s’ha bolcat a la celebració d’aquest dia posant de manifest la importància del benestar de tot infant i la importància de treballar-hi diàriament.

Noticia20N: Dia Universal de la Infància