Quan ajudar els altres suposa motivar-se, fer nous vincles i ser reconeguts

22/03/2022

 

La UEC és un servei socioeducatiu que tirem endavant al barri del Raval per acompanyar nois i noies amb dificultats per adaptar-se a l’entorn escolar i poca motivació envers els estudis. En coordinació amb els instituts, reforcem les seves competències i la seva predisposició a continuar el seu itinerari formatiu. Ho fem amb activitats complementàries a les del currículum acadèmic, com és el cas d’aquesta iniciativa de la Taula de Salut Comunitària, que dinamitza la fundació Tot Raval i on participem una quarantena d’entitats i recursos del barri.“Aquestes activitats m’aporten sentir-me millor amb mi mateix, ajudant la gent que necesita el suport dels altres. Les persones grans a vegades se senten soles. A mi m’agrada estar amb elles”, comenta en Youssef Bellounes, un dels participants de la UEC.

Youssef Bellounes, participant de la UEC: «Les persones grans a vegades se senten soles. A mi m’agrada estar amb elles”

La setmana passada, doncs, en Youssef i els seus companys de la UEC van treballar braç a braç amb persones grans i professionals de l’educació primària per deixar les jardineres a punt. Van vernissar-ne l’estructura i hi van col·locar una malla que reforça la base i la tela que facilita un drenatge adequat. En acabat, hi van afegir el substrat, a base de fibra de coco, humus de cuc i terra. Tot va quedar a punt per als cultius de l’estiu, que es comencen a plantar en aquesta època de l’any. L’hort comunitari s’ubicarà al pati del Centre Cívic Folch i Torres, a l’interior d’illa entre els carrers Reina Amàlia, Lleieltat i Carretes.

Altres experiències

Aquesta no és la primera iniciativa de la Comissió de Salut Comunitària en la qual s’involucren els joves de la UEC. De fet, també s’han encarregat de reparar jardineres que faran servir persones amb discapacitat intel·lectual que participen en la Fundació Sant Jordi (també part de la Comissió).

D’altra banda, el curs passat alumnes de la UEC van construir una rampa-calaix per a gatejar de fusta i un mòdul sensorial perquè en fessin ús els infants menors de tres anys del nostre servei maternoinfantil Vincles. Aquesta experiència va ser una activitat d’aprenentatge i servei dels joves que van realitzar el taller de tecnologia i iniciació a la fusteria. Fruit del seu esforç i aprenentatge, els més petits i petites del Casal gaudeixen ara d’aquestes estructures, que estimulen el desenvolupament psicomotriu i l’experimentació sensorial.

Infants de Vincles amb la rampa-calaix creada per joves de la UEC
Infants de Vincles amb la rampa-calaix creada per joves de la UEC

 

Espais de relació i socialització

Una altra de les apostes de la UEC és promoure espais de relació i socialització dels joves amb altres col·lectius en risc d’exclusió social. Es tracta d’experiències en què els joves empatitzen amb altres persones, se senten útils fent-los costat i veuen com aquesta implicació és valorada per la comunitat.

En les properes setmanes, per exemple, començaran a fer jocs de taula un dia a la setmana amb persones que viuen en els habitatges municipals per a gent gran del carrer Reina Amàlia, al costat del local de la UEC. “Jugarem a escacs amb ells i compartirem moments. Ells es posen al nivell d’una criatura, i això és bo per a ells”, valora en Youssef.

ReportajeQuan ajudar els altres suposa motivar-se, fer nous vincles i ser reconeguts