Nens i nenes del Raval s’endinsen en les diferents cultures mediterrànies a través de Pangeàpolis

9/02/2017

Aprendre geografia no es tracta només de saber situar països sobre el mapa, i sinó pregunteu-ho als nens i nenes de l’Espai Tecnològic del Casal del Raval! A través de la iniciativa Pangeàpolis, no només han après a situar els diferents països de la Mediterrània sinó també a descobrir, a través de diferents vestigis i monuments, la convivència entre cultures fins els nostres dies.

Des de fa uns mesos, l’Espai Tecnològic del Raval es converteix cada dimecres i dijous a la tarda en una mena de laboratori del coneixement, on nens i nenes fan maquetes interactives, construeixen monuments en miniatura i reflexionen sobre els orígens de les cultures que poblen la Mediterrània. A més, es treballen habilitats manuals i es fomenta la creativitat, la lectura i el treball en equip. “Treballem en la construcció física del coneixement.” Ens explica en Marc Pasqual, educador responsable. “Avui en dia, qualsevol nen o nena pot saber on es situa un país i conèixer la seva cultura amb un sol clic, però a nosaltres el què ens interessa és el valor de treballar amb les mans i el contacte amb les persones.” En Marc ens explica també que aquesta manera de treballar implica més feina i més temps, però també suposa més implicació per part dels infants: “Això afavoreix clarament l’aprenentatge ja que els nens i nenes s’empoderen i es fan seu el que se’ls explica.” conclueix l’educador.

Per altra banda, a més de potenciar les aptituds personals i d’aprenentatge dels infants, un altre objectiu de la iniciativa és trencar amb els estereotips a través de la descoberta de les diferents cultures que conviuen i han conviscut a la Mediterrània, al llarg del temps. Així doncs, després de fer una maqueta per situar els diferents països i construir diferents monuments característics de cada país, s’iniciarà una fase d’entrevistes a testimonis de diferents països. Aquestes les faran els propis infants i seran l’eina que permetrà conèixer la diversitat d’orígens des d’un punt de vista més personal, a la vegada que es treballaran les relacions intergeneracionals i les habilitats orals dels nens i nenes. El projecte té previst finalitzar al juny amb un acte final que consistirà en un àpat comunitari amb menjar de diverses cultures, i on es convidarà tota la gent que ha participat al projecte, des dels propis nens i nenes, passant pels testimonis entrevistats com voluntaris i voluntàries del Casal, que cada dimecres i dijous donen suport a l’activitat.

En definitiva, “Pangeàpolis no és cosa d’un dia sinó que es tracta d’un treball de formiga de construir, d’imaginar, de recollir experiències. A més, el contacte amb els testimonis i les seves històries i vivències fomenta el tracte entre iguals i el treball col·laboratiu.” afegeix en Marc, remarcant també la importància de propostes d’aprenentatge compartit, on els infants són una part imprescindible de tot el procés.

 

#Pangeàpolis

Consulta aquí la resta de vídeos de Pangeàpolis!

NoticiaNens i nenes del Raval s’endinsen en les diferents cultures mediterrànies a través de Pangeàpolis