19 municipis de Catalunya tenen districtes amb la meitat d’infants en risc de pobresa

18/12/2023

El Casal dels Infants ha alertat aquest dilluns que 23 districtes de 19 municipis de Catalunya tenen una taxa de risc de pobresa entre els infants igual o superior al 50%. L’associació ha assenyalat que, tot i que la proporció d’infants en risc de pobresa ja és alarmant en el conjunt de Catalunya (el 27,5% l’any 2022), cal posar el focus en els territoris on la xifra s’enfila. «Tendim a destacar una foto global sobre la pobresa infantil, però per donar-li la volta cal filar prim i centrar més esforços i recursos en aquells barris que concentren les situacions de vulnerabilitat més greus», ha valorat la directora general de l’entitat, Rosa Balaguer.

Les dades d’infants en risc de pobresa són del 2021 i corresponen al percentatge de menors de 18 anys que viuen en llars amb ingressos per unitat de consum inferiors al 60% de la mediana de tot l’estat, i es recullen a l’Atles de Distribució de la Renda de les Llars de l’Institut Nacional d’Estadística. Pel que fa a la pobresa severa, que es dona en llars amb ingressos per unitat de consum inferiors al 40% de la mediana estatal, més d’una quarta part dels infants de 14 districtes de 13 municipis es troben en aquesta situació.

Cal tenir en compte que la mediana d’ingressos per unitat de consum en el conjunt de l’estat és inferior a la de Catalunya. Per tant, si es calculés la taxa de risc de pobresa i la de pobresa severa en els infants tenint en compte la mediana de Catalunya, com fa l’Enquesta de Condicions de Vida, en aquests districtes ambdues taxes serien fins i tot més elevades.

Més inversió allà on és urgent

Balaguer ha recordat que la Llei dels Drets i les Oportunitats en la Infància i l’Adolescència (LDOIA) del Parlament de Catalunya, aprovada el 2010, estableix que cal actuar de forma preferent amb plans d’intervenció social preventius i comunitaris en els barris i entorns territorials en què es detecti una concentració de desigualtat econòmica, escolar, cultural i d’indicadors de risc per als infants i adolescents. «Les dades territorials de pobresa ens demostren que en aquests 13 anys no s’ha invertit prou en l’enfortiment de xarxes comunitàries que garanteixin el benestar dels nens i nenes allà on més cal. Darrere de les xifres hi ha situacions greus que les entitats que actuem a peu de carrer detectem dia rere dia».

D’altra banda, la directora general de l’entitat ha apuntat que aquestes dades tenen molt a veure amb les desigualtats educatives que constata el darrer informe PISA: “La pobresa condiciona tots els àmbits de la vida dels infants, i evidentment també l’aprenentatge. El fet que es concentri en determinats barris és l’origen de les desigualtats educatives que ens indiquen els resultats acadèmics, i s’agreuja amb factors com la segregació escolar i la manca d’inversió suficient en educació”.

Garantir serveis de suport educatiu i social

El Casal dels Infants impulsa serveis de suport educatiu i social en alguns dels districtes amb més risc de pobresa infantil a Catalunya, com el de la Mina de Sant Adrià de Besòs; el de Fondo i el del Raval, Santa Rosa i Safaretjos de Santa Coloma de Gramenet; el de Ciutat Vella a Barcelona (al barri del Raval), el novè districte censal de Badalona (als barris de Llefià i Sant Roc) i tot el municipi de Salt. L’associació també actua als barris del Besòs i el Maresme de Barcelona, el del Besòs de Sant Adrià de Besòs i el de Santa Eugènia de Girona.

L’associació ha reivindicat el paper d’aquests serveis que acompanyen infants, adolescents i famílies en risc d’exclusió, clau en la prevenció, detecció i atenció de situacions que posen en perill el desenvolupament d’aquests nens i nenes. «Veiem la manca de cobertura de necessitats bàsiques, com l’alimentació o l’habitatge, i hi busquem solucions coordinant-nos amb els serveis socials, els centres educatius i altres recursos de cada barri. Garantim suport educatiu als nois i noies fora de l’horari lectiu, en totes les etapes, i enfortim les competències de les seves famílies. També som una xarxa de relació i suport mutu molt important, un espai segur i de confiança», ha valorat Balaguer.

En aquest sentit, Balaguer ha insistit en la necessitat que les administracions garanteixin el finançament i els recursos suficients a aquests serveis perquè donin cobertura a tots els infants i adolescents que necessiten fer-ne ús.

Campanya ‘Protegim la il·lusió’

Més enllà de reclamar aquestes mesures, l’associació ha llançat la campanya ‘Protegim la il·lusió’ per mobilitzar la ciutadania i aconseguir continuar garantint durant el 2024 suport social i educatiu a 7.000 infants, adolescents, pares i mares. ‘De la mateixa manera que reclamem a l’administració la seva responsabilitat en garantir els drets dels infants i adolescents amb més obstacles per tirar endavant, ens és imprescindible continuar sumant esforços de gent compromesa amb la igualtat d’oportunitats», ha explicat Balaguer.

Es pot col·laborar amb la campanya fent un donatiu aquí. Els fons es destinaran als 55 serveis socioeducatius que l’entitat impulsa a Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Salt.

Les dades de pobresa infantil per districtes

Els districtes amb més infants en risc de pobresa són el de la Mina de Sant Adrià de Besòs (el 57%); el primer districte censal de Lloret de Mar (54%); el districte de Fondo de Santa Coloma de Gramenet (53%); el primer districte censal de Constantí (52%), el primer districte de Figueres (51%); el segon districte de Montornès del Vallès (51%) i el primer districte de Salt (51%).

Pel que fa a la pobresa severa entre menors d’edat, el districte de la Mina de Sant Adrià de Besòs (32%), el primer districte censal de Constantí (31%), el primer districte censal de Figueres (29%) i el quart del Prat de Llobregat (28%) són els que tenen les taxes més altes.

 

Enllaços als mapes de risc de pobresa infantil per districtes:

Província de Barcelona:

Risc de pobresa en infants

Pobresa severa en infants

Província de Girona:

Risc de pobresa en infants

Pobresa severa en infants

Província de Tarragona:

Risc de pobresa en infants

Pobresa severa en infants

Província de Lleida:

Risc de pobresa en infants

Pobresa severa en infants

Notícia19 municipis de Catalunya tenen districtes amb la meitat d’infants en risc de pobresa