2a setmana de confinament: atenció de necessitats bàsiques, assessorament laboral i mirada a mitjà termini

30/03/2020

Venim de tancar una segona setmana d’excepcionalitat davant la crisi pel Covid-19, després d’uns primers dies en què vam fixar els 5 eixos d’actuació més immediats. A continuació us detallem els punts que han centrat la nostra acció durant la segona setmana de confinament.

Ara més que mai, referents

Ens adonem que mantenir-nos en contacte constant amb les 2.575 persones vinculades a dia d’avui al Casal els suposa un suport vital. Les famílies amb infants i els i les joves troben, malgrat la distància, la referència i l’espai de confiança necessaris per anar gestionant el dia a dia. A continuació us detallem els punts que han centrat la nostra acció durant la segona setmana de confinament.

Condicions de vida i necessitats bàsiques

Hem elaborat un document conjunt entre tots els equips del Casal dels Infants que recull les necessitats de les persones que acompanyem, així com els graus de severitat de les situacions. L’objectiu és detectar els casos de més vulnerabilitat i activar respostes adaptades amb urgència, així com per preveure futures situacions agreujades a les quals haguem de fer front.

Hem fet un seguiment del repartiment de les targetes moneder per part de la Generalitat als infants amb beca menjador, compartint amb els serveis socials locals els llistats de nens i nenes beneficiaris i organitzant grups de persones voluntàries de l’equip de l’entitat per ajudar en el repartiment a domicili, en algun municipi.

Hem prioritzat detectar aquelles famílies que no estan cobertes 犀利士
per ajudes institucionals, activant recursos de la mateixa associació, altres suports com la dotació extraordinària del programa CaixaProinfància i iniciatives en xarxa. Hem fet el seguiment d’altres mesures que s’activaran els pròxims dies per part de la Generalitat, com les targetes moneder per a infants de centres oberts, que inclouen més suport econòmic.

Hem treballat també construint aliances amb diferents empreses i organitzacions, que puguin ajudar-nos a pal·liar urgències concretes, per millorar les condicions actuals d’una o diverses famílies.

La precarietat laboral de les famílies

Han crescut els casos de mares i pares acomiadats aquests dies. Recollim i identifiquem els canvis en la realitat laboral de les famílies i totes les situacions d’economia submergida. Necessitem treballar preveient tots els escenaris econòmics i socials que el post-covid19 ens deixarà.

Hem acompanyat les persones perquè entenguin les diferents situacions en què es poden trobar laboralment i puguin fer valer els seus drets. El nostre Servei Sociojurídic Comunitari ha seguit oferint assessorament jurídic i administratiu i ha elaborat materials gràfics, breus, clars i entenedors per a les persones que acompanyem.

Mirada a mitjà termini

Enmig de la gestió quotidiana de l’emergència, la informació que recollim i el seguiment de les situacions que fem durant aquests dies, seran el nostre full de ruta per mirar d’enfocar les respostes que puguem donar en el futur immediat. On serem més essencials? Què haurem de prioritzar? Com ens podrem adaptar per acompanyar millor els infants, joves i famílies?

Incidirem perquè la resposta de les administracions a l’aturada de l’economia garanteixi els drets dels infants i les famílies, de forma previsora i sense que ningú es quedi enrere. Vetllarem perquè s’inverteixin els recursos necessaris en el sistema de protecció a la infància, tenint en compte que ha estat històricament infradotat i que serà clau per superar quest embat.

Notícia2a setmana de confinament: atenció de necessitats bàsiques, assessorament laboral i mirada a mitjà termini