Ciència, periodisme i creativitat en els cursos de l’Espai Tecnològic Comunitari d’aquest any

16/01/2023

 

L’Espai Tecnològic Comunitari és un espai obert a la comunitat que té com a objectiu promocionar l’accés i l’ús de les noves tecnologies per a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat social a Badalona i al barri del Raval, així com afavorir la seva alfabetització digital, que en el context actual s’ha convertit en un factor d’inclusió social. 

Les activitats i els cursos que ofereix l’Espai responen a la ràpida digitalització que s’ha generalitzat en molts àmbits del dia a dia tant per petits com adults, com l’accés a la sanitat, la sol·licitud de beques o ajudes socials, la socialització, o fer els deures i entregar treballs. Mentrestant, la bretxa digital continua dictant la diferència d’oportunitats entre aquelles persones que gaudeixen de tenir accés a les noves tecnologies i internet i les que no. L’any 2021, a Catalunya quasi un 30% de les llars amb menys de 1.600€ d’ingressos mensuals no disposaven d’un ordinador a casa seva, i en les llars amb menys de 900€ d’ingressos mensuals la xifra pujava al 41%, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Enguany, tornen a l’Espai Tecnològic Comunitari del Raval les activitats, cursos i aprenentatges en clau tecnològica gràcies al suport de la Xarxa Òmnia i el Departament de Drets Socials. Els matins i tardes de dilluns a divendres, les portes de l’Espai estaran obertes per a infants, adolescents, famílies, veïns i veïnes en situació de vulnerabilitat social, perquè puguin apropar-se a les noves tecnologies amb l’acompanyament de l’equip educatiu especialitzat. 

Calendari d'activitats de l'Espai Tecnològic Comunitari del Raval.

Per als nens i nenes d’entre 6 i 12 anys de l’Espai, Creative Kids és un espai per dur a terme processos de disseny i desenvolupament, que es fa les tardes de dilluns i dimarts. Aquí poden desenvolupar el seu pensament creatiu, aprenent a treballar amb eines tecnològiques i participar en un procés creatiu de principi a final per extreure’n un resultat. Prèviament, parlen i debaten sobre les necessitats socials que la seva creació podria ajudar a resoldre. 

A Raval Kids, els nens i nenes del Casal participen en activitats que es fan en col·laboració amb altres entitats i serveis del barri, amb l’objectiu de promoure la participació infantil i l’ús de les TIC. Aquest curs, els diferents grups d’infants estan duent a terme una iniciativa d’aprenentatge servei (APS) centrada en la reparació d’ordinadors, perquè els puguin fer servir i tenir les seves famílies. Durant el procés, compartiran amb les seves famílies què han après i els ensenyaran quines coses poden fer amb l’ordinador. 

Els nois i noies adolescents troben a l’Espai les activitats Uploading Teens, Meet you i Menja’t la llengua. La primera, només per a noies adolescents, té l’objectiu de donar-los un espai d’orientació en la seva vocació, que les ajudi a triar què volen ser de grans i en quin àmbit els agradaria treballar. L’activitat es va crear arrel d’un grup de noies que demostraven tenir  molt interès i curiositat per la ciència, la tecnologia i l’enginyeria, i que volien orientar-se cap a aquest camp en els seus estudis. Aquest curs centraran l’activitat al voltant de les STEM, és a dir, la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques.

A Meet you, nois i noies de l’Espai Socioeducatiu Adolescent del Raval començaran aquest gener un projecte aprenentatge servei (APS) de periodisme social, on duran a terme diferents reportatges.

Menja’t la llengua és una activitat d’una hora i mitja d’un cop a la setmana, pensada per aquells nois i noies que van a l’Aula d’acollida del seu institut. L’objectiu és proporcionar-los un espai segur i de suport on parlar de manera distesa i sense pressió en català, per així reduir el seu temps a l’Aula d’acollida i poder tornar a les aules amb la resta de companys i companyes i seguir el ritme habitual de les classes. Menja’t la llengua en família, en canvi, anima a les mares i pares a venir al Casal amb els seus fills i filles, per així formar part d’un espai on aprendre i conversar en català mentre els petits i petites reben acompanyament per fer els deures o tallers digitals.

Les mares i els pares d’infants i adolescents del Casal, així com veïns i veïnes del barri, poden participar en la formació Veïnatge digital, amb 25 sessions repartides durant tres mesos. Davant la dada que un 30% de pares i mares que conviuen amb fills no saben utilitzar un processador de text, i un 45,7% en el cas de les famílies monomarentals, segons dades del 2021 de l’Idescat, en aquest curs es fan classes on poden aprendre competències bàsiques de l’ús de l’ordinador, com el processador de text, el full de càlcul i el correu electrònic, a més dels portals relacionats amb els entorns d’aprenentatge dels seus fills i filles, les eines Google i les pàgines de les administracions públiques. 

Un cop han assolit aquestes competències bàsiques, a Càpsula TIC les persones adultes troben un espai on aprofundir i reforçar els aprenentatges digitals. Els i les participants duen a terme diferents itineraris, adaptats al seu ritme, mentre es promou l’autoaprenentatge i l’autonomia personal, acompanyats també per l’equip educatiu segons cada necessitat o interès. 

Per més informació sobre les activitats i els cursos, pots contactar a mpascual@casaldelsinfants.org o al +34 636 16 10 58.

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaCiència, periodisme i creativitat en els cursos de l’Espai Tecnològic Comunitari d’aquest any