El reforç educatiu com a eina per l’educació en igualtat de condicions

13/10/2022

Durant les tardes, al Casal garantim espais de reforç educatiu i lleure per a infants, adolescents i joves en risc d’exclusió social. Són espais on joves com l’Antonio, l’Esperanza i l’Aminata, del Centre Socioeducatiu Adolescents del Casal dels Infants de Badalona, repassen els continguts del currículum escolar, consoliden hàbits d’estudi i reben suport acadèmic, i emocional, de l’equip d’educadors i educadores i de persones voluntàries.

 

A l’Institut Eugeni d’Ors, la tarda comença amb les mans rentades i el berenar. Acabada la primera rotllana, els nois i noies es reparteixen en tres aules per començar amb l’estona de reforç educatiu, amb l’acompanyament dels educadors i educadores i una persona voluntària. Els que tenen deures o exàmens els preparen, i els que estan lliures de feina agafen fitxetes, com les anomena el grup, per repassar temari.

“A vegades no he acabat els deures a classe, i vinc aquí i els acabo tots, i tot el que no entenc ho puc demanar a les educadores”, explica l’Esperanza, estudiant de 2n d’ESO. “Podem fer els deures a casa, però aquí els fem millor i és menys avorrit”, afegeix l’Aminata, companya del Casal i estudiant de 1r d’ESO. 

Els espais de reforç educatiu són claus per corregir les desigualtats educatives. Desenvolupem aquest acompanyament educatiu més individualitzat i intensiu amb la intenció d’afavorir l’èxit educatiu dels infants i joves i reduir les desigualtats, que malauradament continuen presents a les escoles i els instituts. L’origen social i migratori segueix comportant un risc més alt de fracàs escolar, baix rendiment acadèmic i abandonament prematur en els estudis, fet que s’ha vist agreujat arran de la pandèmia de la covid-19. 

L’origen social i migratori segueix comportant un risc més alt de fracàs escolar, baix rendiment acadèmic i abandonament prematur en els estudis.

Dos nois fan els deures junts.

“A l’institut també trobo espais de reforç educatiu, però aquí és diferent. A l’institut, a classe hi ha els llestos i la resta, i no t’ajuden si veuen que ho fas malament. Aquí som tots una pinya, i si algú veu que t’estàs equivocant t’ho diuen i se’t queda més gravat, se’t queda més, perquè t’està ajudant un company”, relata l’Antonio, estudiant de 3r d’ESO.

L’abandonament escolar prematur augmenta el risc d’exclusió social

En els últims quinze anys, l’abandonament escolar prematur, és a dir, el percentatge de joves d’entre 18 i 24 anys que no ha estudiat més enllà de l’ESO, s’ha reduït a la meitat, però la xifra a Catalunya segueix al 15%, per sobre de la mitjana de l’estat espanyol (13%) i de la Unió Europea (10%), segons dades del Departament d’Educació del 2021. Deixar els estudis tan d’hora incrementa el risc d’exclusió social d’aquests nois i noies. La taxa d’atur entre el jovent que com a màxim té els estudis obligatoris és del 33%, més del doble que els qui han fet estudis postobligatoris (14,1%), segons dades de l’Enquesta de Població Activa del primer trimestre de 2022. 

Deixar els estudis a l’educació secundària obligatòria incrementa el risc d’exclusió social d’aquests nois i noies.

Lleure saludable per reduir desigualtats

Participar en activitats fora de l’horari escolar equival al guany de dos mesos en el progrés acadèmic dels alumnes en un curs escolar, i fins a dos mesos i mig per a infants en situació de vulnerabilitat, segons un informe d’Education Endowment Foundation, a part de la millora en les habilitats psicosocials i la reducció de comportaments de risc. 

Nois i noies en una rotllana al pati de l'institut.

L’accés a aquest tipus d’activitats està condicionat, sobretot, per si es tracta d’un nen o una nena, i pel capital econòmic i cultural de la família, segons el Síndic de Greuges. La participació en activitats extraescolars de fills i filles de directius i directives es situa més de 30 punts per sobre dels fills i filles de treballadors i treballadores no qualificats, tant en les activitats extraescolars esportives (amb una participació del 83,5% i del 50%, respectivament) com en  les culturals i acadèmiques (57,1% i 21,4%).

Els centres oberts i els centres i espais socioeducatius del Casal dels Infants són espais que, a part de comptar amb les estones de reforç escolar, també desenvolupen activitats esportives i de lleure educatiu, per reforçar hàbits saludables i una bona alimentació, on es treballa en les habilitats socials amb els companys i companyes i l’entorn, les emocions i l’autoconeixement.

Per als nois del Centre Socioeducatiu Adolescent de Badalona, la tarda acaba al pati, amb dinàmiques de joc per activar el cos i practicar l’escolta activa. Al final, com sempre, tanquen la tarda amb una rotllana, on cada infant tria una paraula o frase que encapsuli l’estona compartida. Alegria, companyonia, “cansat però divertit”, i “molt bona tarda” són les expressions que més es repeteixen.

Amb el teu suport, podrem continuar acompanyant més de 6.000 infants, pares i mares en risc d’exclusió social a través de 63 serveis socioeducatius.

Fes un donatiu aquí.

Fes-te voluntari/ària aquí.

https://youtube.com/watch?v=AxqvLO6ucZs%3Fautoplay%3D0%26start%3D0%26rel%3D0

ReportatgeEl reforç educatiu com a eina per l’educació en igualtat de condicions