Tancar una etapa i començar-ne una de nova: la graduació dels nois i noies del COA Raval

   

   

  Amb el final de curs, comença l'època de les graduacions, també al Casal dels Infants. El 10 de juny, abans que comenci el Casal d’estiu, els nois i noies del Centre Obert Adolescent (COA) del Casal dels Infants al Raval van celebrar la graduació d’aquells i aquelles que han acabat la seva etapa al servei socioeducatiu. 

  Amb la graduació, quinze nois i noies culminen els quatre anys que han passat al COA durant tota l’educació secundària. Alguns i algunes, fins i tot, ja eren participants del Casal abans, al Centre Obert Infantil (COI). Aquells i aquelles que ho vulguin, podran continuar vinculats al Casal, amb l’oportunitat de noves experiències al Casal Jove Atles. 

  A la cerimònia estaven convidats i convidades tots els participants del COA, també aquells i aquelles que no es graduaven i alguns antics participants d’anys anteriors. L’acte va començar amb un pica-pica d’ambient festiu per a berenar. Seguidament, es va preparar la sala per celebrar apropiadament la graduació, amb fileres de cadires emplenades pels graduats i graduades en les primeres files, i companys i companyes del COA a la resta. 

   

  Foto de grup, al carrer, amb nois, noies i dos educadors.

   

  Un per un, cridats pel seu nom, els nois i noies anaven sortint per recollir el diploma, l’orla, una bossa de llaminadures de regal, i molts petons i abraçades, per part de tot l’equip que els ha acompanyat durant aquests anys: l’Esther Mas, educadora del COA, l’Anna Solanas, cap d’Infància al Raval, i la Laia Ribas, cap de Joves al Raval. L’Idoia de Frutos i l’Àngel Rodríguez, referents d’aquest darrer curs, els esperaven per fer-se una fotografia amb una càmera Polaroid, per tenir un record instantani i atemporal de la graduació i el seu pas pel COA Raval. 

  Amb algunes bosses de llaminadures ja encetades, va arribar el moment de visionar el videomuntatge que havien gravat i editat l’Idoia i l’Àngel, un recull de fotografies, vídeos, records i experiències viscudes al llarg de l’últim any, així com els pensaments i agraïments dels nois i noies sobre els seus anys al COA. Amb la vergonya d’haver-se de sentir parlar en veu alta, els nois i noies miraven el vídeo entre riures nerviosos, però ja nostàlgics. 

  Un dels nois, aprofitant els últims minuts que li quedaven al COA, va fer un petit discurs per acomiadar-se. “Moltes gràcies als monitors, que m’han aguantat els quatre anys, i han estat els millors. Als que us quedeu al COA, veniu i aprofiteu-ho”, va aconsellar en Jhampool, “jo vaig estar una època sense venir perquè no sortia de casa, i ara que és l’últim any, em fa pena marxar”. 

  Per tancar la cerimònia, l’Esther va agrair la feinada de l’Idoia i l’Àngel, entre els aplaudiments dels nois i noies, i els va recordar com el Casal sempre tindrà la porta oberta per a tots ells i elles. “Això és casa vostra. Tot el que heu dit de nosaltres és recíproc. Igual que us fem créixer a vosaltres, i que és un plaer, vosaltres també ens heu fet créixer. No som les mateixes persones que fa quatre anys, anem canviant amb vosaltres igual”.  

  Abans de marxar, els nois i noies van aprofitar per fer-se més abraçades i més petons i acomiadar-se, però fins ben aviat, ja que tenen per endavant un gran estiu on anar de colònies i campaments, gaudir de la natura i compartir més records i experiències. 

   

  Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

  Fes voluntariat. Informa't aquí.

  Fes un donatiu aquí.