20N: continuem treballant per la defensa dels drets dels infants i les seves famílies

17/11/2022

 

Diàriament, al Casal dels Infants treballem per defensar i reivindicar els drets dels infants i adolescents, que recordem especialment aquesta setmana amb el Dia Universal de la Infància, que se celebra aquest diumenge 20 de novembre. El mateix dia de 1989, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Convenció sobre els Drets de l’Infant. Un any després, la Convenció es va convertir en llei i va ser signada i ratificada per 20 països, entre els quals hi havia Espanya. Avui dia, segons Unicef, la Convenció ha estat acceptada per tots els països menys un: els Estats Units.

Les legislacions catalana i espanyola tenen integrat bona part del contingut de la Convenció, però, tot i això, molts infants i adolescents de casa nostra continuen patint múltiples vulneracions als seus drets, com gaudir d’una educació en igualtat de condicions o tenir un nivell de vida adequat per al desenvolupament físic, mental i social. 

Actualment, a Catalunya quasi mig milió d’infants es troben en risc de pobresa o exclusió social, segons dades de l’Enquesta de Condicions de Vida. L’evolució de les dades demostra que no parlem només del cop de la crisi de la pandèmia, sinó que patim una cronificació de la vulnerabilitat social entre els nens i nenes. A més, la privació material severa en la infància ha crescut: en els últims dos anys, aquesta ha afectat el 10% dels infants menors de 16 anys, una proporció que només es va superar el 2015 (11,1%). En educació, els resultats de l’informe PISA evidencien diferències en les competències entre els nens i nenes en funció de la seva classe social. 

El 20N és un dia reivindicatiu, per recordar que aquests drets existeixen per a tots els infants i que els hem de fer complir. Enguany tornem a celebrar el Dia Universal de la Infància als diferents barris i centres socioeducatius on actua el Casal, perquè nens, nenes, adolescents i joves aprenguin sobre els seus drets i la importància de defensar-los.

Al barri del Raval, a Barcelona, els més petits i petites del Centre Obert Infantil (COI) exerciran el dret a decidir amb una votació real sobre la ludoteca. També treballaran el dret a l’habitatge amb manualitats i el dret a l’alimentació amb un petit taller de cuina. Els més grans i adolescents de Centre Obert Adolescent (COA) han fet recerca entre notícies d’actualitat per detectar drets vulnerats en la infància, i elaboraran un mural sobre els drets que ells i elles perceben que tenen garantits i els que no. També, l’Escoleta de Cinema va venir a gravar un curt amb els nois i noies, a qui han entrevistat parlant i reflexionant sobre els drets dels infants i adolescents. Paral·lelament, infants i adolescents s’estan preparant i organitzant per Diem prou!: 1a Seguda per la recuperació i cura del barri.

Tres nois darrere una càmera amb trípode graven els seus companys.

A Badalona, al Consell d’Infants de Badalona, on el Casal és representat pel grup de Grans de COI Llefià, nens i nenes van decidir elaborar un mural sobre els drets dels infants per commemorar el dia. Una mostra de tots els murals s’exihbirà aquests dies al centre comercial Màgic Badalona. A més, el diumenge 20 de novembre, infants i adolescents del Centre Obert gaudiran de La Festa dels Drets dels Infants de Badalona al Parc de Nova Lloreda amb les seves famílies.

 

Nens i nenes miren els murals sobre els drets de la infància.

A Santa Coloma, les famílies de l’espai maternoinfantil Vincles aprofundiran en quins són els drets de la infància i de quina manera es pot afavorir el desenvolupament dels nens i nenes en l’etapa dels 0 als 3 anys. Els espais socioeducatius i el Centre Obert uniran reflexió i art, pintant aquell dret que més els agradi. I continuaran la feina elaborant un mòbil amb els diferents dibuixos representant el dret a jugar, a la participació, a pertànyer a un grup, a l’alimentació, a la salut i a l’amor. El dimecres organitzaran una gimcana amb cinc activitats diferents, una per cada dret treballat.

A Besòs-La Mina, mares, pares i infants del Fem Família participaran el 21 de novembre a l’activitat comunitària organitzada per Projecte Educatiu Barri la Mina (PEB Mina). Fent un recorregut pel barri, infants i famílies hauran d’identificar quina emoció senten quan passen per diferents carrers i espais del barri, com als parcs o la zona del CAP. Aquestes reflexions es posaran en comú i es lligaran amb els drets dels infants, com el dret a jugar o el dret a la salut. 

A Salt, els nens, nenes i famílies participen en una activitat col·laborativa que es s’exposarà el 13 de desembre. Els participants de Vincles, COI i el Casal Familiar estan treballant en la construcció de casetes de cartró, per representar el dret a l’habitatge. Els nois i noies de RAI-ESO i COA estan elaborant les decoracions d’aquestes casetes amb tot tipus de manualitats. Amb aquestes decoracions, doncs, cada caseta representarà un dret de la infància. 

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

Notícia20N: continuem treballant per la defensa dels drets dels infants i les seves famílies