20N: Tots els drets per a tots els infants

23/11/2018

En el marc del Dia Universal de la Infància, que es celebra el 20 de novembre, un any més els serveis del Casal dels Infants han organitzat activitats i tallers per conèixer i reivindicar els drets de tots els nens i nenes.

Enguany cal destacar la festa dels Drets dels Infants organitzada el 22 de novembre a la plaça Folch i Torres de Barcelona per part d’infants, adolescents i famílies del Casal dels Infants del barri del Raval, en la qual també van participar altres nens i nenes i el veïnat del barri.

La festa va comptar amb l’actuació musical del grup infantil “Cap i cua” i amb tallers temàtics dedicats a diversos drets dels infants: el dret a la igualtat; a la llibertat d’expressió; a ser estimats; a la identitat i a jugar. Com a tancament, un nen i una nena del Casal Obert Infantil van llegir un manifest en què reivindicaven els drets de tots els nens i nenes.

La festa va ser possible gràcies al compromís i a la participació activa del Grup Motor de famílies del Casal dels Infants del barri del Raval. Es tracta de mares i pares que es troben setmanalment per organitzar activitats i sortides i compartir espais de suport mutu. 

Aquests són alguns dels testimonis de les mares que van participar en la festa:

Marta: “Des que els meus fills venen al Casal participo al grup motor. És un espai en què no importa com siguis ni d’on vinguis, les portes estan obertes”.

Carmen: “Hem preparat aquesta festa amb molta alegria, amb ganes de demostrar que tots els nens i nenes del món són iguals i tenen els mateixos drets”. 

Mariana: “Aquesta festa és una manera de demostrar que la majoria dels pares i mares ens comprometem moltíssim amb els nostres fills i filles”. 

Participació comunitària

La participació comunitària i la suma d’esforços ha tornat a ser aquest any la millor eina per fer els drets dels infants als altres barris on el Casal dels Infants actua. A La Mina es va realitzar una activitat amb les entitats del barri al Casal Cívic, amb el dret a la igualtat com a eix vertebrador. 

Després d’haver reflexionat sobre el fet que tots i totes tenim els mateixos drets, els nens i nenes van construir un mural gegant amb la paraula “igualtat” i van realitzar un flash mob amb la cançó “Els drets dels infants” del grup d’animació infantil Xiula.

Pel que fa als nens i nenes del servei Anem i Tornem de Santa Coloma de Gramenet, el grup de grans (de 10 a 12 anys) va participar en un plenari de l’Ajuntament amb els representants del Consell d’Infància i diverses entitats i escoles per tractar el dret a la no violència. A  més a més, van participar en una proposta d’Unicf que consisteix en la creació d’un mural que representa el virus de la violència i unes vacunes per combatre’l.

 

Representació del dret a l'habitatge amb joguines al servei Vincles de Salt
Representació del dret a l’habitatge amb joguines al servei Vincles de Salt

 

Finalment, les participants del projecte maternoinfantil Vincles de Salt i els seus fills menors de 3 anys van reflexionar al voltant dels drets dels nens i nenes representant-los amb joguines, una manera entenedora i pedagògica de generar consciència sobre el tema.
 

Notícia20N: Tots els drets per a tots els infants