5a setmana de confinament: seguim responent a l’emergència, ens fem sentir i preparem un gran estiu

21/04/2020

Finalitzada la cinquena setmana de confinament, seguim desplegant accions d’emergència i defensant una sortida digna d’aquesta crisi per als infants, joves i famílies que acompanyem. Sintetitzem, com cada setmana, en què hem centrat els nostres esforços en els darrers dies per seguir fent cotat a més de 2.500 infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat.

Necessitats bàsiques

En els últims 15 dies hem començat a repartir kits d’emergència i kits educatius per a les famílies del Casal que més ho necessiten, així com 65 tauletes donades per Amazon entre aquells infants i adolescents que participen en l’associació i les necessiten per seguir el curs escolar o altres processos formatius. Aprofitant que distribuíem aquests kits, també hem repartit les targetes moneder que supleixen la beca menjador i també les que supleixen el berenar dels Centres Oberts, per fer-les arribar a les famílies que encara no les havien rebut. Ja hem fet repartiments a tots els barris on actuem i n’anirem fent més, quan calgui, en les properes setmanes.
 

Wifi gratuït per sis mesos

Esperant que les administracions tirin endavant mesures per garantir la connexió a internet i els dispositius electrònics necessaris a les més de 53.000 famílies sense accés digital a Catalunya, des del principi de l’emergència sanitària hem treballat coordinadament amb l’empresa de telefonia Parlem Telecom per poder connectar a la xarxa WIFI aquelles llars amb infants i joves que acumulen factors de risc i per a les quals tenir wifi pot millorar molt la seva situació, durant el confinament. Fruit d’aquesta coordinació, 50 famílies vinculades als serveis dels diferents barris on el Casal dels Infants actua podran tenir wifi a casa durant sis mesos sense assumir cap despesa pel servei.

Això ajuda puntualment, però no soluciona la bretxa digital, una situació que ja coneixíem i que s’ha evidenciat com un dels grans desavantatges quan parlem de les condicions educatives dels infants i reivindiquem igualtat d’oportunitats per a tots els nens i nenes. És important poder garantir accés al món digital i acompanyament en les eines i canals online per no deixar ningú encara més enrere. 

Fem sentir la nostra veu en tots els espais

Participem periòdicament en reunions amb diferents administracions per traslladar la nostra visió i proposem mesures concretes que poden possibilitar una millora de la situació per a les famílies, infants i joves més vulnerables. 

1. Proposem una renda per infant a càrrec per sortir del pas en els propers mesos, on es veurà incrementat l’efecte de la crisi per la pèrdua de feina de moltes famílies, moltes sense dret a prestacions i amb els estalvis esgotats.

2. Reclamem adoptar la mirada de l’infant en totes les decisions, sobretot en les que els afecten més:

  • Tenir present els infants que viuen en condicions inadequades en el desenvolupament inicial del desconfinament 
  • Mantenir la connexió dels infants amb els processos educatius escolars, en aquest darrer trimestre, garantint l’acompanyament i la consideració especial cap a les situacions dels infants que no tenen condicions ni materials ni paresi mares  amb suficients competències per donar suport.
  • Preveure activitats d’estiu educatives i lúdiques que garanteixin als infants més vulnerables el dret al lleure i a l’educació durant les vacances.


3- Fem especial atenció als pares i mares que necessiten conciliar per poder activar-se en la cerca d’ocupació i per la subsistència. Les xarxes familiars o no hi són o estan afeblides, i aquesta situació anirà a pitjor. Moltes més famílies hauran de tornar a començar, perquè s’han vist abocades a l’atur, amb o sense prestació. Necessitaran espais de suport i cura dels infants en el mateix moment que es surti del confinament.

Ens organitzem per al desconfinament i per garantir un gran estiu

Seguim puntualment totes les informacions oficials referents als possibles escenaris de desconfinament per poder-nos-hi adaptar amb les mesures de prevenció que siguin necessàries. Treballem i ens reorganitzem per seguir fent front a l’augment de les situacions de vulnerabilitat entre els infants, joves i famílies arran de la situació d’excepcionalitat i de com pugui evolucionar.

Alhora, avancem cap a un estiu que no serà com qualsevol altre: creiem que, per poc que es pugui, hem de poder oferir activitats educatives, de lleure i saludables que permetin als infants i joves recarregar energies, gaudir del lleure, recuperar temps educatiu i readaptar-se gradualment a les seves rutines. Volem reforçar l’acompanyament de referència diari que els oferim des del Casal dels Infants per garantir el seu benestar emocional i les seves necessitats.

Et necessitem per fer-ho possible!
Fes-te voluntari/ària per fer possible aquest gran estiu! Contacta’ns aquí.
Fes un donatiu aquí

Notícia5a setmana de confinament: seguim responent a l’emergència, ens fem sentir i preparem un gran estiu