6a setmana de confinament: reivindiquem l’aprenentatge en el fora escola, gestionem la confusió de les famílies i treballem insercions laborals

27/04/2020

Hem tancat la sisena setmana de confinament amb la bona notícia que els menors de 14 anys poden començar a sortir al carrer, seguint les mesures fixades per les administracions. Una setmana més, compartim altres aspectes que han centrat els nostres esforços en els darrers dies.

Necessitats bàsiques

Continuem activant ajudes econòmiques d’emergència. Ens preocupa poder garantir que les famílies no s’endeutin i parar a temps espirals d’impagaments que poden complicar molt la seva situació econòmica en un futur immediat.

Comencem avui a Santa Coloma la segona tanda de repartiment de kits educatius (material escolar, manualitats i joguines) i també d’alguna targeta d’alimentació que encara no s’havia pogut entregar. Aquests espais acotats d’obertura dels locals ens permeten tenir un breu però intens contacte amb les famílies, parlar i mirar-nos als ulls una estona, la qual cosa resulta per a elles i per a l’equip molt reconfortant.

En les ajudes a l’alimentació, des de l’inici del confinament també estem rebent les del programa Caixa Proinfància, un sistema de prestacions que durant el curs ja facilita altres suports a les famílies. Aquestes ajudes específiques per al període de confinament han estat d’entre 100 i 600 euros per famílies, en funció de quantes persones formen el nucli familiar i la situació de necessitat que tenen. En total, tenint en compte tots els barris on actuem, hem rebut 111.900€ en prestacions per a l’alimentació de famílies del Casal, així com 71 tauletes que es repartiran entre els infants i adolescents que més les necessitin per seguir els seus processos educatius i formatius.

Aprendre més enllà de l’escola

Ha començat el tercer trimestre escolar online. Les famílies valoren l’educació dels seus infants i es preocupen molt perquè els seus fills i filles puguin seguir el ritme i enviar els exercicis i les activitats quan i com toca. Tenen moltes dificultats per ajudar-los i no compten amb els recursos tecnològics per fer-ho. Els farem costat en això també, però no pot  ser un element afegit a l’estrès que ja pateixen. 

L’escola no és l’únic espai d’aprenentatge dels infants, ni per descomptat el més important ara. Els aprenentatges informals a casa, amb la família, jugant, col·laborant en les diferents tasques quotidianes, passant el temps, ajudant-se, la convivència amb els altres, els germans, les germanes, l’autoregulació… són escenes educatives significatives molt més rellevants  que els exercicis de l’escola, que haurien de passar a ser secundaris.

Reivindiquem el reconeixement de l’educació i la formació més enllà de l’escola i volem posar en valor tots els aprenentatges que els infants i els adults estem fent aquests mesos. Tant de bo entenguem que no només s’aprèn a l’escola. Ens reafirmem en la importància de l’acompanyament educatiu més enllà de l’entorn escolar, treballant totes les competències bàsiques per a l’èxit escolar en espais no formals i de lleure, a través del joc i en grup.

I per sobre de tot, la urgència ara és l’acompanyament emocional. Ens centrem a consolidar les eines que ens permetin el contacte directe i de relació amb els infants i adolescents. Espais de grup, activitats de relació entre ells i elles. El nostre acompanyament ha de prioritzar calmar angoixes, aportar seguretat, orientació i confiança. Obrim finestres cada dia al seu confinament amb activitats que els permetin riure, relaxar-se, distreure’s i respirar una mica més tranquils.

Infants al carrer 

Diumenge els nens i nenes podran començar a sortir de casa seva, seguint les indicacions que han donat les administracions. Ens n’alegrem molt per tots ells i elles, perquè en aquests dies han fet un esforç enorme per no sortir i necessiten tornar a passar estones a l’aire lliure, especialment els que han afrontat situacions molt difícils a la llar. 

Com a equip haurem de resoldre molts dubtes de les famílies, com hem anat fent aquests dies. En aquest cas, explicar-los bé quan i com poden sortir els seus infants al carrer, treure pors i neguits, tenint en compte que moltes tenen pocs recursos per accedir a la informació i entendre-la bé.

Manca de comprensió de la situació laboral

Ens preocupa que moltes famílies tenen dificultats per entendre quina és la seva situació laboral actual. Ens trobem que algunes pensaven que estaven vinculades a un ERTO i ara entenen o esbrinen que realment han estat acomiadades, que no saben quins tràmits han de realitzar o com fer-los. És una situació molt angoixant per a elles.

Els serveis públics d’orientació jurídica que fins ara atenien personalment estan tancats i només responen telefònicament, com també passa amb el nostre Servei Sociojurídic Comunitari. Fem el que està a les nostres mans per resoldre la confusió generalitzada, però caldrà que les administracions despleguin més recursos i suports per orientar les famílies.

Oportunitats de feina, malgrat tot

Ja sabeu que, malauradament, ara són molts més els pares i les mares que necessiten un acompanyament per aconseguir feina. En aquestes setmanes hem continuat connectant aquests perfils amb les oportunitats de feina on poden encaixar.

Fins ara el Programa de Formació i Inserció Laboral (FIL) ha gestionat 85 ofertes, 55 participants del Casal hi han postulat, 43 han fet una entrevista o estan pendents de fer-la i 20 han estat contractades. Davant l’emergència, el FIL també busca sortides per pares i mares del Casal que no estan vinculats al programa. S’han tramitat 8 ofertes de feina per a pares i mares del Casal Familiar del Raval.

Noves eines de treball en grup

Tot l’equip ens estem actualitzant i fent ús de noves eines de treball en grup, comptem amb més dispositius i potenciem els espais online. Cada cop fem més activitats per videotrucada o a través de les xarxes, gràcies a la implicació dels educadors i les educadores i de les persones voluntàries.

En aquest sentit, molts voluntaris i voluntàries ens transmeten i demostren les seves ganes d’aportar idees i involucrar-se en la nova quotidianitat que vivim.

Et necessitem per fer possible un gran estiu:
Vine a fer voluntariat
Fes un donatiu 

Notícia6a setmana de confinament: reivindiquem l’aprenentatge en el fora escola, gestionem la confusió de les famílies i treballem insercions laborals