Alimentació saludable pels nens i nenes durant les vacances

22/06/2021

Amb l’arribada de les vacances d’estiu, es relaxen els horaris i les rutines de tota la família i això pot alterar els hàbits alimentaris dels més petits de la casa

 

Mantenir una alimentació adecuada i saludable és important durant tot l’any, i per tant no l’hem de descuidar perquè estiguem de vacances, perquè en aquesta època de l’any és habitual que molts nens i nenes augmentin de pes,犀利士
el que és poc recomanable per a la seva salut. 

En aquest article trobaràs alguns consells que t’ajudaran a aconseguir una alimentació saludable per als teus fills durant les vacances

Planificació al poder 

Encara que estiguem de vacances hem d’intentar, en la mesura del possible, continuar amb els horaris habituals dels àpats dels nens i nenes, que mengin entre 3 i 5 vegades al dia i mantenir una dieta equilibrada. 

Planificar els teus menús setmanalment t’ajudarà a aconseguir que els teus fills tinguin una dieta variada també a l’estiu, et facilitarà la tasca de fer la compra, estalviaràs diners i evitaràs el malbaratament d’aliments

llibreta

Això no vol dir que no puguis ser flexible i menjar algun dia fora de casa o improvitzar, no passa res per saltar-se els horaris i la dieta un dia, però si es converteix en una costum després et costarà molt més tornar a establir rutines alimentaries amb els teus fills. 

Aliments que no poden faltar a la teva nevera aquest estiu 

Et recomanem que els tinguis sempre a mà durant aquestes vacances perquè son aliments imprescindibles per mantenir una dieta saludable pels teus fills i filles

  • Fruites i verdures fresques de temporada: contenen molta aigua, vitamines i minerals essencials per mantenir una bona salut. 
  • Aigua i sucs de fruita naturals: és molt important que els més petits es mantinguin hidratats, per la calor i perquè l’aigua elimina toxines del nostre organisme. La llet freda també pot ser una bona opció. Evita els refrescos, aungmenten el risc d’obesitat. 
  • Gaspatxos i cremes fredes de verdures: un truc perquè els teus fills mengin verdura son les cremes fredes, pots fer-les més atractives acompanyant-les de torradetes, ou dur o encenalls de pernil. 
  • Peix fresc: aporta vitamines del grup B, protegeix el cor, enforteix els ossos, es digereix fàcilment, augmenta les defenses… Prepara’l en brotxetes, hamburgueses o a la barbacoa per fer-lo irresistible pels nens. El marisc és ric en proteïnes i minerals. 
  • Carns blanques: son preferibles a la carn vermella per no augmentar els nivells de greixos dels teus fills i filles. 
  • Gelats naturals: tot i mantenir una dieta sana i equilibrada per als nens, és important donar-los algun aliment que no sigui comú en els seu pla d’alimentació, ja que nosaltres també ens permetem alguns premis durant les vacances. Aquests gelats naturals els encantaran i son molt fàcils de preparar. 

casaldelsinfants síndria

La clau perquè els teus fills i filles devorin aquests aliments és que es preparis de manera atractiva, per exemple, les macedònies o brotxetes de fruita poden ser un snack fabulós entre hores i les cremes fredes de verdura poden ser la solució perquè els teus fills no posin cara de fàstic al veure el plat ple de bròquil. 

Opta sempre per menjars casolans en la dieta dels teus fills, evita els fregits, sucres, l’excés de greixos i els processats i congelats, que encara que semblin pràctics, contenen fins al doble de contingut calòric que altres aliments. 

Treu partit a les vacances

Disposar de temps per compartir amb els més petits pot ser una oportunitat per implicar-los en els àpats de manera divertida, transmetre bons hàbits alimentaris als teus fills i compartir noves experiències.

Aneu junts al mercat, observeu el producte fresc, les parades de fruites i verdures amb la seva varietat de colors, la peixateria amb els diferents tipus de peixos… Dona la oportunitat als teus fills d’escollir algun aliment que els cridi l’atenció i els vingui de gust menjar.

També podeu sortir a comprar els ingredients necessaris per preparar alguna recepta fàcil i saludable per a realitzar junts, a la majoría de nens els encanta cuinar i realitzar activitats amb els seus pares i mares, i segur que si participen en la elaboració del plat després els vindrà més de gust menjar-se’l. 

casaldelsinfants mercat de fruites

Aprofiteu les vacances per gaudir del temps dels àpats en família, sense presses, comunicant-vos i evitant distraccions com el mòvil o la televisió quan estigueu a taula. 

Donar exemple 

Els pares i mares som models de comportament per als nostres fills i filles, per això és fonamental que, si volem inculcar uns hàbits de vida saludable als nostres fills comencem per donar exemple

No pots demanar als teus fills que berenin fruita si et veuen devorar un donut de xocolata a la mínima de canvi, i si a la teva dieta abunda la verdura i el peix i et veuen gaudir menjant-los, serà més fàcil que elles i ells també s’acostumin a fer-.ho. 

Passa el mateix amb l’activitat física, que va de la mà d’una bona alimentació per mantenir-nos sans, evita el sedentarisme i aprofita les vacances per realitzar activitats físiques i fer esport amb els teus fills: excursions, anar en bici, nadar al mar, passar un matí al rocòdrom, caminar per la platja… Que no et vegin hores i hores al sofà sense fer res. Contagia’ls el teu entusiasme per la vida activa! 

casaldelsinfants nens corrents

Gaudiu molt! 

Ara ja saps com mantenir una alimentació equilibrada per als nens durant les vacances, però el més important és compartir temps de qualitat amb ells i elles i que gaudiu al màxim en família. 

És fonamental que els nens i nenes mengin adecuadament durant tot l’any per garantir un correcte desenvolupament físic i intel·lectual, i per això al Casal dels Infants treballem per la bona salut alimentària dels nens i nenes en risc d’exclusió durant tot el curs, amb serveis com el nostre programa RAI ESO.

També durant les vacances garantim dos àpats al dia sans i equilibrat per als 1.600 infants i joves en situació de risc que participen als nostres casals d’estiu. 

Ajuda’ns a fer-ho possible! 

NotíciaAlimentació saludable pels nens i nenes durant les vacances