Adolescents i joves del Casal es mobilitzen en contra del racisme

27/06/2023

 

El passat 31 de maig, els nois i noies dels Centres Oberts Adolescents i Casals Jove del Casal dels Infants van dur a terme una campanya de sensibilització contra el racisme, a la plaça de la Catedral de Barcelona. L’objectiu era conscienciar amb reflexions que convidessin a la desconstrucció de mites i estereotips racistes. Els serveis implicats en l’acció compten amb el suport del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i la Unió Europea.

Un grup motor format entre els i les participants dels Casals Jove, de nois i noies entre 16 i 21 anys, es van anar reunint durant el tercer trimestre per pensar, preparar i desenvolupar les activitats i dinàmiques que formarien part de la campanya. Les reunions van tenir lloc als tres Casals Jove, al Raval, a Badalona i a Santa Coloma, i van agrupar fins a 30 joves cada cop que es van ajuntar. 

 

Nois i noies fan una rotllana a la plaça de la Catedral.

 

La tarda del 31 de maig, la plaça de la Catedral estava repleta de gent, i els nois i noies estaven molt implicats per captar l’atenció d’interessats i interessades i animar-los a participar en les activitats que ells i elles mateixes dinamitzaven. Un grup de joves s’encarregava d’un concurs de preguntes amb una ruleta, amb dades i fets contrastats sobre racisme i migracions. Les preguntes obertes, tipus test i de verdader o fals – com “existeix l’apropiació cultural?” o “quina és la nacionalitat que comet més delinqüència a l’estat espanyol?”- incitaven a aquells que hi participaven a reflexionar sobre el racisme socialment imposat i a desconstruir prejudicis i comportaments racistes. 

Un altre grup s’encarregava del joc “Qui és qui?”, on es feia una rèplica en gran del clàssic joc amb fotografies de participants i equip educatiu del Casal. Un jugador triava una de les persones de les fotografies, que un altre havia d’intentar endevinar a través de preguntes com “la persona té DNI?”, “la persona ha nascut a Espanya?” o “la persona va a la universitat?” i posant de cap per avall aquelles persones que no ho complissin. En moltes ocasions, portats inconscientment pels estereotips i mites de caràcter racista, les persones que hi jugaven no endevinaven la persona correcta. 

“T’adones dels prejudicis que tenim instaurats al cap?”, assenyalava la Ximena Ibañez, de l’equip de la Direcció Tècnica del Casal dels Infants i coordinadora de la campanya. “Com quan has dit, ‘aquesta persona no pot ser espanyola perquè és musulmana’, però no té res a veure, oi?”, feia reflexionar a un dels nois que s’havia posat a jugar al “Qui és qui?”. “Es pot ser espanyol i musulmà”, continuava. “Clar, com jo!”, concloïa el noi amb un somriure. 

L’altra tasca de la tarda era documentar la campanya amb un vídeo reportatge. Uns nois i noies s’encarregaven de gravar, i els altres buscaven persones del carrer per fer-los preguntes i gravar les seves respostes i reaccions.

L’expressió escrita i artística també tenia espai en la campanya contra el racisme. En un racó, es feien bosses de tela amb missatges antiracistes. També, una gran pancarta estesa a terra amb el títol “Jo no sóc racista, però…” recollia les històries i comentaris racistes que infants, adolescents i joves del Casal, així com persones del carrer, havien experimentat i decidit compartir. Es llegien testimonis com “quan porto hijab em diuen que no en porti” o, escrit en anglès, “quan vaig a llocs, em jutgen pel meu color de pell i la meva ètnia, i no per les meves capacitats o talent”.

Entre les persones que van participar i jugar en les diferents dinàmiques que els i les joves havien preparat, es veien cares de sorpresa, per la informació que aprenien, que ajudava a trencar idees preconcebudes sobre les persones racialitzades, i d’indignació, per la injusta situació de discriminació, tant quotidiana com estructural, que aquestes es troben en el seu dia a dia. 

 

Educar per combatre el racisme 

 

Al Casal dels Infants, treballem amb infants, adolescents i joves per sensibilitzar-los contra el racisme, i perquè adquireixin una mirada crítica cap aquest tipus d’actituds discriminatòries i donar-los veu per a denunciar-ho. Amb els nois i noies que acompanyem als Casals Jove i Centres Oberts Adolescents (COA) dels diferents barris on actua el Casal, treballem transversalment i impulsem una perspectiva antiracista durant tot l’any. N’és un exemple el Teatre Fòrum dels nois i noies del Casal Jove la Betsaida del Casal dels Infants de Badalona. 

Per combatre el racisme hem de promocionar la diversitat que tenim, com fem al Casal, on som gent totalment diferent i ens ho passem molt bé. Això ho hem d’ensenyar a la gent de l’exterior, que sàpiguen que gaudim més coneixent gent d’altres països i d’altres idiomes”, explicava en Shamir, del Casal Jove la Betsaida. 

NotíciaAdolescents i joves del Casal es mobilitzen en contra del racisme