Disfresses per desconstruir els rols de gènere al Carnaval de La Mina

21/02/2023

 

En els dos anys de restriccions arran de la pandèmia de la covid-19, una de les festes més celebrades i acolorides havia quedat apartada pel munt de gent que arreplegava. Aquest any, però, torna el Carnestoltes, amb rues i desfilades per lluir les disfresses que nens i nenes han estat preparant durant la setmana.

També ha tornat al barri de La Mina, on els nens, nenes, nois i noies del Casal dels Infants han participat juntament amb altres entitats del barri a la rua tradicional d’aquesta celebració. La temàtica d’aquest any ha posat en valor la lectura i la cultura popular, alhora que ha inclòs l’esperit crític en la desconstrucció dels rols de gènere i els mites de l’amor romàntic, tan perpetuats en els contes tradicionals. Així, s’ha començat a treballar de cara al Dia Internacional de la Dona, que se celebra internacionalment el 8 de març. 

Noia pinta la cara a un nen per Carnestoltes.

La tarda del 16 de febrer, els nens i nenes i l’equip educatiu del Casal dels Infants de La Mina i Besòs estaven ocupats acabant de fer els últims retocs a les seves disfresses i el maquillatge en aquelles que ho requerien. Mentre els llops de La Caputxeta Vermella del grup de Petites del Centre Socioeducatiu El Racó estaven berenant amb les màscares ja preparades, el grup de Grans s’estava pintant taques negres a la cara i enganxant-les a les disfresses per anar de 101 dàlmates, i els adolescents perfeccionaven les ales de la Campaneta, el garfi del Capità Garfi i els accessoris de la resta de personatges de Peter Pan. 

Un cop preparats i preparades, van anar juntament amb les seves famílies cap al bloc Venus, el punt d’inici de la rua, que s’havia triat per denunciar el mal estat d’aquest bloc i la plaça que queda al davant. Allà els esperaven els companys i companyes de Petites i Grans del Centre Socioeducatiu Cascavell, disfressats i disfressades de Blancaneu i els 7 nans i de l’Aneguet Lleig, respectivament, i els infants i mares del Fem Família, vestides dels Monstres de Colors. També estaven convocats a la rua, que comptava amb el suport del Pla Educatiu de Barri La Mina, els nens i nenes de l’Espai Jove La Mina, el Casal Infantil La Mina, La Capsa de Jocs i els Salesians Sant Jordi – PES La Mina. 

Muntatge de quatre fotos, on quatre grups de nens i nenes posen per una foto amb la seva disfressa de Carnaval.

Cap a les 18h es va donar el toc de sortida a la rua, on van participar 360 infants, famílies, veïns i veïnes. La rua estava encapçalada per una batucada que emplenava els carrers del barri de ritme, festa i colors. La música va continuar sonant i els nens i nenes continuaven fent festa pel carrer Ponent, fins la Rambla Camarón. Allà va continuar la gresca, fins que va sonar l’última cançó, acompanyada de molt de confeti, que nens i nenes tiraven a l’aire, recollien del terra i així sense parar una bona estona. 

Al cap d’una hora d’haver començat el recorregut i carregats d’energia gràcies al berenar de melindros amb xocolata que van compartir infants i famílies, la posta de sol indicava el moment per plegar. Amb la festa, el ritme i l’esperit de celebració encara al cos, els nens i nenes van tornar cap al Casal, contents i contentes de per fi haver pogut celebrar el Carnestoltes com ho havien fet abans.

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaDisfresses per desconstruir els rols de gènere al Carnaval de La Mina