Parlem Telecom i el Casal dels Infants fem arribar internet a 50 famílies en situació d'alta vulnerabilitat

21/04/2020

Des del principi de l’emergència sanitària, Parlem Telecom i el Casal dels Infants treballem conjuntament per proporcionar connexió a Internet a llars de famílies amb infants en edat escolar, que es troben en una situació econòmica feble o molt debilitada per la situació. En concret, amb l’operadora de telecomunicacions farem arribar wifi a un total de 50 famílies en situació d’alta vulnerabilitat social del territori català.

El servei gratuït per aquestes llars contempla l’enviament per part de Parlem Telecom d’un router als domicilis, el suport tècnic telefònic d’un operador i el manteniment de la connexió wifi durant 6 mesos. La iniciativa arriba a famílies amb impossibilitat de fer front a cap despesa extraordinària, seleccionades seguint criteris de necessitat social des del Casal dels Infants, des d’on els oferim acompanyament i seguiment específic online. La progressiva instal·lació de la xarxa d’Internet ja s’ha efectuat en habitatges dels municipis on l’associació actua: Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Salt.

La connexió a la xarxa es dirigeix especialment a llars amb infants en edat escolar per tal que puguin seguir amb la seva formació, però també està arribant a joves que cursen batxillerat o cicles formatius, que per tirar endavant els estudis requereixen un suport educatiu i social des de l’entitat. En la selecció de les 50 famílies, s’han prioritzat aquelles ja vinculades prèviament al Casal dels Infants, amb les quals es podrà conservar una relació propera per acompanyar-les en la gestió quotidiana del confinament, animar-les a participar en les activitats educatives de l’entitat i ajudar-les a seguir online aquest tercer trimestre. Finalment, és important destacar que molta informació i tràmits s’han de fer via telemàtica, i que aquesta també és una necessitat de les famílies: tenir una finestra oberta a la informació i l’accés per a gestionar-la.

L’aliança de Parlem Telecom i Casal dels Infants suposarà un suport important per garantir millors condicions a 50 famílies en situació de vulnerabilitat durant uns mesos, però tant des de l’operadora de telecomunicacions com des de l’associació coincidim en advertir que encara són necessaris molts esforços per superar la bretxa digital, que s’ha fet més visible arran d’aquesta emergència sanitària. El món educatiu ha de garantir la igualtat d’oportunitats per a tots els nens i nenes i, per aconseguir-ho, l’accés al món digital i l’acompanyament en les eines i canals online és del tot imprescindible per no deixar ningú encara més enrere.

Més enllà d’aquesta iniciativa, Parlem Telecom ha aportat aquest mes d’abril un total de 400 targetes SIM per a una acció solidària del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB) i de la xarxa de voluntariat Omplim els Magatzems, impulsada durant la crisi del Covid-19. Això permet que pacients ingressats en hospitals catalans puguin comunicar-se, mitjançant tauletes i mòbils, amb les seves famílies a través d’una xarxa 4G. L’acció ja està operativa en hospitals de Barcelona, Vilafranca del Penedès, Martorell, Granollers, Igualada, Lleida, Mataró, Berga, Badalona, Esplugues del Llobregat, Mollet o Vic.

Per part del Casal dels Infants, treballem coordinadament a cada municipi on actuem per acompanyar en tot el que puguin necessitar els infants, joves i famílies dels barris on actuem a Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Salt. L’objectiu és garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de moltes famílies, desplegant kits d’emergència econòmica per aquelles que es troben en una situació de vulnerabilitat més greu. També hem repartit kits educatius (material escolar, jocs, llibres, contes, etc.) com a suport per als processos d’aprenentatge i formatius d’infants i adolescents.

NotíciaParlem Telecom i el Casal dels Infants fem arribar internet a 50 famílies en situació d'alta vulnerabilitat