CATArt: joves vivint la cultura en català

20/09/2021

El projecte CATart, que tirem endavant amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, pretén aproximar la llengua catalana a través de la cultura a adolescents d’entre 12 i 17 anys de barris amb situacions de vulnerabilitat. Es tracta de fomentar que el català sigui la llengua vehicular en espais d’expressió i participació artística que els motiven, i no només en activitats acadèmiques. També busca enfortir la xarxa social dels joves, tant en les seves relacions entre iguals com amb la comunitat.

En el nostre servei Casal Jove Atles, que es desenvolupa al barri del Raval de Barcelona, enguany hem impulsat diverses activitats en el marc del CATArt, amb tres eixos diferents: la creació artística, les visites a espais culturals i la participació en comissions de la xarxa veïnal per crear esdeveniments artístics comunitaris.

FAJ

N’és un exemple el Festival d’Art Jove de Ciutat Vella (FAJ), que organitzem conjuntament amb el Palau Alòs, el Convent de Sant Agustí i el Districte de Ciutat Vella. En aquesta darrera edició, que es va poder seguir en directe en format virtual, el FAJ va tornar a comptar amb les propostes artístiques de joves del districte, entre els quals nois i noies participants dels Casal dels Infants. S’hi van poder veure actuacions musicals, dansa, projectes audiosivuals i una mostra de dissenys de moda, entre altres.

Donant voltes a Mart

També vam participar en el projecte “Apadrina el teu equipament”, impulsat per la fundació Tot Raval, que promou el treball conjunt entre els grans equipaments culturals del barri del Raval i els centres educatius per desenvolupar projectes de llarga durada integrats en el currículum acadèmic. Alumnes d’Integració Social de l’Institut Miquel Tarradell van organitzar un seguit de dinàmiques per a una vintena de nois i noies del Casal Jove Atles per aprofundir i reflexionar al voltant de l’exposició “Mart, el mirall vermell” del CCCB, que prèviament el grup va visitar.

Endinsar-se en el Macba

Finalment, amb la Fundació Macba hem iniciat un seguit de visites guiades al museu per apropar l’art als joves. El 6 de juny un grup del Casal Jove Atles va realitzar una primera visita a l’exposició “Política de la relación”, de Félix González, una retrospectiva de l’obra de l’artista Félix González, dinamitzada de forma mot engrescadora pel també artista Jordi Ferreiro. A l’octubre realitzaran una segona visita, aquest cop de l’exposició permanent.

Amb el suport del Departament de Cultura

Logo del Departament de Cultura

NotíciaCATArt: joves vivint la cultura en català