Reforç escolar, educació ambiental i música a CatEstiu

7/08/2023

Durant aquestes vacances, una seixantena d’infants del Casal dels Infants al barri del Raval, d’entre 6 i 12 anys, han participat en el CatEstiu, un servei que els ofereix reforç escolar amb el català com a eix transversal, així com activitats de lleure, artístiques i tallers. Alguns dels nens i nenes ja eren participants del Casal dels Infants durant el curs, la resta s’han incorporat derivats i derivades per les mateixes escoles amb les quals l’equip educatiu treballa en xarxa durant el curs. 

El foment de l’ús del català és transversal en el projecte: és la llengua que han utilitzat durant el dia, en les estones de deures, les activitats de lleure i en les rotllanes, amb les quals comencen i acaben el dia per parlar, compartir i avaluar la jornada.

En les estones de reforç escolar, els nens i nenes han fet els deures d’estiu assignats per l’escola amb el suport de l’equip educatiu. També, han repassat conceptes del curs per preparar-se per al curs vinent i així augmentar les garanties d’èxit.

Al llarg del mes, els nens i nenes han treballat diferents temàtiques d’educació ambiental, com el reciclatge, la pobresa energètica, el canvi climàtic, etc., emfatitzant i demanant-se què podien fer ells i elles per ajudar a millorar la situació. Per aprofundir en els temes, van rebre la visita d’algunes entitats. Amb Fronteres Invisibles van jugar a un monopoli humà que reflectia els procesos migratoris, per promocionar la reflexió sobre el racisme i el racisme institucional. Amb Young It Girls, una entitat amb l’objectiu de visibilitzar i fomentar les ciències a les noies, van fer dues activitats relacionades amb el canvi climàtic. L’Ortiga Cooperativa, que treballa per sensibilitzar sobre els actes amb la natura i el desenvolupament d’incendis, va portar un joc per pendre consciència sobre els elements que empitjoren les condicions dels incendis. 

Un altre tema que s’ha mantingut durant tot el juliol ha estat la música. Cada dimarts, els infants treballaven amb un voluntari que havia sigut professor de música, que els va ensenyar a crear instruments amb materials reciclats, a buscar ritmes i coordinar-se entre ells i elles. La feina i els aprenentatges musicals es van veure representants en un concert que els infants van fer per a les famílies per tancar l’última setmana d’activitats. 

També han fet diferents sortides i excursions, com anar a la muntanya, al Tibidabo, a la platja i a la piscina.

NotíciaReforç escolar, educació ambiental i música a CatEstiu