El CCCB exposarà retrats tèxtils realitzats per dones del Casal Familiar de Santa Coloma de Gramenet, en paral•lel a l’exposició Feminismes!

5/11/2019

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) exposarà del 25 de novembre al 2 de desembre la mostra d’obres tèxtils ‘Pretty, tired faces’, realitzades per un grup de dones que participen en el Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet.  Es tracta d’autoretrats brodats per elles mateixes, a través dels quals volen “visibilitzar-se i expressar les seves històries de vida”, explica Maria Viñolo, educadora de l’associació. La mostra es podrà veure en paral•lel a l’exposició Feminismes!, que el CCCB exposa fins al 5 de gener.

Les creadores d’aquestes obres participen en el servei Casal Familiar del Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet, en el qual troben orientació i suport davant situacions de vulnerabilitat amb el suport de l’equip educatiu de l’associació. Algun dels àmbits que aborda el servei són la criança dels infants, el foment de les relacions saludables en la família, la recerca de feina, l’aprenentatge del castellà i el català i l’assessorament legal.

Dins del Casal Familiar, les dones que ara participaran en l’exposició Feminismes! van crear un nou espai que van anomenar ‘El hilo del Casal’, en el qual cada dijous comparteixen estones de conversa, suport mutu i autorealització personal a través de la costura: “Les dones tenim poder. Nosaltres ho demostrem amb totes les càrregues de feina i cures que arrosseguem, però ara també a través d’aquests autoretrats, de la nostra cara”, afirma Farjana Hossain, una de les participants d’’El hilo del Casal’. “Aquests retrats donen molta informació de nosaltres, perquè aquí ens ajuntem dones de molts països diferents, compartim la nostra cultura i ens dediquem temps a nosaltres mateixes”, afegeix la Mina Akkaoui.

 

Un dels instants del procés creatiu del grup al Casal dels Infants de Santa Coloma
Un dels instants del procés creatiu del grup al Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet

 

Més enllà dels seus autoretrats, les participants també exposaran creacions amb els rostres d’altres dones de Santa Coloma de Gramenet que han volgut participar en el procés creatiu. Es tracta de veïnes dels barris colomencs del Raval i Santa Rosa, així com d’integrants de la Coordinadora d’Associacions de Dones del municipi amb les quals ja havien compartit experiències comunitàries a través de la Xarxa de Transmissió de Valors i Missatges Positius que impulsa l’Ajuntament.

Participar en els espais culturals

Maria Viñolo i Bea Hernán, les educadores del Casal Familiar que ha acompanyat les dones durant tot el procés creatiu, coincideixen que les participants van descobrir en l’art tèxtil un llenguatge potent que els permetia comunicar moltes coses: “La idea del retrat va sorgir animant-les a fer el salt d’exposar les seves creacions en un espai públic. Perquè poder mostrar-les va més enllà de donar-se a conèixer: els permet fer-se seu un espai  cultural que no freqüenten i on, com a dones racialitzades i desfavorides, també hi tenen molt a dir”, comenta Viñolo.

El grup també ha buscat intencionadament començar a exposar les seves creacions el 25 de novembre, el dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, donat que el rebuig de les violències masclistes forma part del missatge que vol transmetre amb els retrats.

D’altra banda, durant la setmana del 25 a l’1 de desembre, coincidint amb els dies en què els retrats estaran exposats, Maria Viñolo realitzarà visites guiades del conjunt de l’exposició Feminismes! per a col·lectius de dones.

NotíciaEl CCCB exposarà retrats tèxtils realitzats per dones del Casal Familiar de Santa Coloma de Gramenet, en paral•lel a l’exposició Feminismes!