El BCNZoom fa vibrar els Cinemes Girona amb curtmetratges socials d’adolescents i joves

28/05/2019

Mira tots els curtmetratges del BCNZoom 2019 aquí!

 

La V edició del BCNZoom, el festival de curtmetratges socials realitzats per adolescents i joves que organitza el Casal dels Infants, enguany amb la col•laboració de la Fundació Probitas, es va celebrar el dissabte 25 de maig i va fer vibrar els Cinemes Girona de Barcelona.

Un any més, el certamen ha volgut potenciar la mirada crítica sobre la realitat entre els adolescents i joves, donar-los veu en el debat social i enfortir-los en les competències relacionades amb la creativitat i el treball en equip. S’hi van presentar 11 propostes —sis en categoria adolescent i cinc en la de joves— que havien treballat en els últims mesos diversos grups de nois i noies de Barcelona, Badalona i Santa Coloma de Gramenet.

Entre les temàtiques tractades enguany en les propostes del festival, cal destacar el pes que han tingut la lluita feminista i la defensa dels drets dels nois i noies migrants. També hi ha tingut protganisme la reivindicació de la diversitat sexual i la sensibilització sobre els efectes del canvi climàtic.

L’esforç de tots els grups per tirar endavant els seus curts va fer que el jurat ho tornés a tenir molt complicat a l’hora de deliberar.  Enguany les encarregades de decidir els premiats van ser Sònia Badia (educadora social), Júlia Cahner (estudiant de Cinema de l’Escola Superior de Cinema de Catalunya—ESCAC—) i Gemma Cortada (graduada en cinema i mitjans audiovisuals, educadora social i professora del màster en Direcció d’Art de l’ESCAC).

Els premis

En la categoria d’adolescents, el premi del jurat va ser per al curt ‘Nàufrags’, del Casal Obert d’Adolescents (COA) de Santa Coloma de Gramenet. En van valorar la seva reflexió sobre els obstacles als quals han de fer front els nois i noies nascuts a l’estranger que arriben a Catalunya sense xarxa de suport quan encara són menors d’edat. Els nois i noies que l’han realitzat gaudiran d’un dia a Port Aventura com a reconeixement al seu treball.

Quan al guardó del públic, va ser per a ‘El gran epicentre’, del Casal Obert d’Adolescents (COA) del Raval, una crítica a l’acumulació de residus que estem generant i el seu impacte en el planeta. El premi, en aquest cas, són entrades per anar al cinema per a tot el grup.  

Pel que fa als joves, els grans guanyadors de la nit van ser els nois i noies del Casal Jove Atles del Raval. Amb ‘El mundo al revés’ han fet l’exercici de canviar els rols dels homes i les dones en situacions que vivim quotidianament, amb l’objectiu de reflectir  el masclisme imperant en àmbits com les condicions aborals i la gestió de les càrregues de la llar. El curt també capgira els rols en situacions de racisme, com ara en els controls de documentació que la policia fa pel carrer en funció del perfil ètnic de les persones. Aquest primer premi permetrà als joves del Raval participar en la propera edició del TanjaZoom, el festival de curtmetratges socials que el Casal organitza a la ciutat marroquina de Tànger en col•laboració amb diverses organitzacions juvenils —durant el BCNZoom es van poder veure dos curtmetratges de l’associació AICED que hi participaran, com a primícia—  . Així mateix, també van guanyar una entrada per al certamen de cinema fantàstic i de terror Cyptshow Festival de Badalona.

El segon premi va ser per a ‘La(s) mirada(s)’, realitzat pels joves de l’Espai 12@16 del barri del Poble Sec amb el suport de l’Escola de Cinema Al Marge. Una reivindicació punyent del que significa estimar lliurement, diguin el que diguin les ideologies i les religions, en aquest cas a través del testimoni d’una noia lesbiana. Els seus autors i autores van guanyar passar un dia a Port Aventura.

NotíciaEl BCNZoom fa vibrar els Cinemes Girona amb curtmetratges socials d’adolescents i joves