Comença PC LAB, un projecte de reparació d’ordinadors i aprenentatge de competències digitals al barri de La Mina

30/09/2021

Al Casal dels Infants del Besòs i La Mina començarà a partir de mitjans d’octubre el projecte PC LAB, un nou servei centrat a facilitar l’accés a les noves tecnologies i millorar les competències digitals de la població del barri, per així intentar reduir les situacions d’exclusió social que es puguin derivar de la manca d’accés a equips informàtics i el desconeixement del seu funcionament. 

La iniciativa, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, sorgeix a partir de la detecció de l’elevada bretxa digital present en el barri de La Mina. “Vam veure que moltes persones no tenen accés a aquestes noves tecnologies, i que si en tenen, no saben com utilitzar-les”, explica l’educadora social encarregada del PC LAB, Judit Torrents.

Els recursos econòmics d’una família estan lligats a l’accés a equips informàtics i, conseqüentment, el nivell de competències digitals. Quasi un 30% de les llars amb ingressos inferiors als 1.600 € mensuals no disposen d’ordinador a casa; la xifra s’eleva al 42% quan els ingressos familars són inferiors als 900 €, segons dades de l’Idescat de l’any 2020. 

L’objectiu general del PC LAB és disminuir la situació de vulnerabilitat social a partir de l’accés i el domini a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per part de la població en risc social. En els últims anys, i especialment a partir de la pandèmia de la COVID-19, s’ha normalitzat l’ús de la tecnologia en molts aspectes de la vida. Actes tan quotidians com demanar hora al metge o per la renovació del NIE s’han digitalitzat, i disposar d’ordinadors amb connexió a internet i dominar l’ús d’aquests portals és essencial per poder dur a terme aquests tràmits. 

El PC LAB oferirà diferents serveis. En primer lloc, el Casal prestarà ordinadors i tauletes a les famílies que ho necessitin. En segon lloc, es duran a terme tallers de reparació d’ordinadors espatllats perquè tornin a tenir utilitat, on participaran i ensenyaran estudiants en pràctiques i voluntaris de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Per últim, el projecte serà un espai on aprendre a utilitzar els equips informàtics, navegar per internet i dominar els programes i recursos que ofereixen les noves tecnologies. 

Aquest també serà un espai perquè infants i adolescents trenquin amb els estereotips que els envolten i puguin arribar a descobrir una nova afició. “Les noies i nois que facin ús d’aquests serveis podran obrir el seu horitzó d’oportunitats, coneixeran i treballaran amb persones que van a la universitat, que estan estudiant carreres, i guanyaran nous referents”, afegeix Torrents. 

El servei estarà obert perquè hi participi tota persona del Casal que ho necessiti, des dels 6 anys fins a persones adultes. La previsió és que aproximadament 200 persones podran fer ús d’aquest nou recurs. 

Ajuda’ns a continuar reduint el risc d’exclusió social de infants, joves i families en situació de vulnerabilitat. 

NotíciaComença PC LAB, un projecte de reparació d’ordinadors i aprenentatge de competències digitals al barri de La Mina