Companyonia i joc net al primer torneig comunitari de bàsquet i valors de Badalona

14/06/2022

 

Els nois i noies del Casal Jove del Casal dels Infants de Badalona van participar l’1 de juny en el primer torneig comunitari de bàsquet i valors de Badalona, juntament amb altres entitats que acompanyen joves del barri de Sant Antoni de Llefià. En el torneig es va posar l’èmfasi en el joc net, la companyonia i l’esportivitat, que també sumava punts, per garantir un clima segur i agradable on practicar esport en comunitat, fent xarxa i barri.

Hi van participar set entitats amb un total de 10 equips, formats entre uns 90 i 100 joves de 12 a 21 anys. Els equips es van dividir en dues lligues paral·leles, de les quals els dos millors equips es van enfrontar en el partit final. A les pistes de bàsquet de la plaça de les Brigades Internacionals de Badalona, es duien a terme tres partits, simultàniament, amb un àrbitre que controlava els punts i el fair play a cada un. 

El fair play, és a dir, el joc net, era l’element central del torneig. “El més important és passar una bona estona”, va recordar l’Alegria Quàglia, educadora del Casal Jove Betsaida, a l’inici del torneig. Si un equip guanyava un partit, se n’enduia 2 punts, si el perdia 1 punt, i si empataven 1,5 punts per a cada equip. Ara bé, no només importava fer cistelles, sinó també practicar la companyonia i el fair play, ja que també donava punts. Al final de cada partit, amb un minut de temps, els equips havien de decidir si es mereixien rebre el punt fair play, i si l’àrbitre ho validava, sumaven un punt més al recompte. 

Des de principis d’any, els nois i noies del Casal Jove han estat entrenant amb un voluntari, en David, que venia un cop a la setmana per practicar bàsquet i reforçar el joc net. “Hem fet entrenaments normals, però en els partits si hi havia una falta de respecte o similiar, paràvem el joc, s’assenyalava que s’havia fet malament, i repreníem el partit”, recordava l’Efosa, de 17 anys, participant al Casal dels Infants de Badalona. Un dels objectius d’en David en començar a entrenar els nois i noies era organitzar una lliga de valors de bàsquet, i així ha estat, amb el suport i l’organització de la Taula Jove de Llefià.

Nois i noies jugant a bàsquet.

Els dos equips que van jugar la final van ser el Casal Jove la Betsaida i el Centre Sant Jaume, d’on els nois i noies del Casal van sortir victoriosos! “És guanyar, i és el procés fins aquí, per tot el que han fet i han aconseguit. Al principi jugaven com al pati de l’escola, volien tenir la pilota tota l’estona. Han après molt”, explicava en David entre llàgrimes, emocionat per la victòria i el creixement del seu equip. 

Les entitats d’adolescents i joves que han participat al primer torneig comunitari van ser Ateneu de Sant Roc, Centre Sant Jaume, Fundació Salut Alta, Casal Cívic Llefià, Fundació Germina, Associació de Veïns i Veïnes del barri Sant Antoni de Llefià i el Casal Jove la Betsaida.

Tots els equips i participants van rebre un diploma, material i equipament de bàsquet per continuar jugant, i els i les joves del Casal, com a guanyadors i guanyadores, van ser premiats amb entrades per la semifinal de la Lliga ACB entre el Club Joventut Badalona i el FC Barcelona Bàsquet. 

La COA League, futbol i valors amb els i les adolescents del Raval

També al Raval, els nois i noies participants en el Centre Obert Adolescent (COA) han practicat esport i valors, amb la COA League de futbol. Durant el segon i el tercer trimestre, els i les adolescents es reunien cada divendres per competir en partits de futbol, on la companyonia i el joc net també donaven punts. 

Nois i noies en mig d'una pista de futbol, un al costat de l'altre.

Gràcies a les educadores, persones voluntàries i l’ajuda de ex participants al COA Raval, el projecte va concloure amb la celebració de la final de la lliga, el divendres 3 de juny, on van jugar l’últim partit els dos millors equips, en punts, en valors i esportivitat. Al final, va haver-hi premi per l’equip guanyador en gols, i tres premis pels equips amb el joc més net i just. 

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaCompanyonia i joc net al primer torneig comunitari de bàsquet i valors de Badalona