"Un conte, una il•lusió": cinc històries creades per nens i nenes del Casal dels Infants i publicades per l’Editorial Stenella

29/06/2021

Escriure els contes ha estat un viatge llarg i apassionant, guiats per la seva imaginació i pels consells de l’Aguas Rodríguez, escriptora, fundora i CEO de l’Editorial Stenella. A l’Aguas ja la coneixien, justament d’escoltar-li moltes altres històries que cada quinze dies ve a explicar-los al Casal, en el marc del projecte Foment de la Lectura de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Fins que un dia, després de moltes descobertes saltant de relat en relat, ella els va deixar sense paraules proposant-los crear els seus propis contes.

“Al principi els va costar creure’s que sí, que ells i elles escriurien els seus propis contes. Que el podrien llegir a les nits, portar-lo a l’escola i ensenyar-lo a les amigues…” explica la Laia Comamala, la seva educadora. Després va arribar el vertigen de trobar-se davant un full en blanc, com els passa a molts escriptors i escriptores, però amb il•lusió i constància van anar trobant les paraules per explicar les seves històries. “Ens va sorprendre la seva imaginació per crear grans històries, malgrat la seva edat!”, comenta la Laia.

Laia Comamala (educadora): “Ens va sorprendre la seva imaginació per crear grans històries, malgrat la seva edat!”

Aquest era l’objectiu del projecte, justament: que els nens i nenes tinguessin l’oportunitat d’expressar-se a través de l’escriptura i des de la seva realitat social. Que gaudissin explicant qui són i què els passa pel cap, i que amb tot plegat reforcessin competències per al seu desenvolupament. Fer-se preguntes i créixer, en definitiva, a través de la lectura i l’escriptura. “Ha estat un procés molt positiu. Han descobert que uns tenien habilitats per escriure, altres per dibuixar, i ha estat molt interessant”, explica l’Aguas. “També s’han hagut de documentar, consultant altres llibres, i ajudar-se molt entre ells i elles. Hem vist com alguns infants que no s’havien relacionat entre si han començat a fer-ho en el moment de crear el seu conte”.

Aguas Rodríguez, escriptora, fundadora i CEO d’Editorial Stenella: “Han descobert que uns tenien habilitats per escriure, altres per dibuixar, i ha estat molt interessant. També s’han hagut de documentar, consultant altres llibres, i ajudar-se molt entre ells i elles”

Pel camí també han après què vol dir editar i publicar un llibre. Quins professionals hi treballen, qui fa què, quines passes s’han de seguir… Després de redactar el conte, el van transcriure a l’ordinador i van triar les il•lustracions que havien creat i que millor acompanyarien el text. 

Tenir el llibre entre les mans, finalment, fa que se’ls il•lumini de cara d’orgull i alegria… i també a l’Aguas i a la Laia: “Per nosaltres també ha estat un procés molt bonic i enriquidor”, diuen, amb la mirada ja posada en què l’any que ve els nens i nenes tornin a engegar la imaginació i creïn un nou recull. De moment, podeu trobar “Un conte, una il•lusió” a les biblioteques municipals de Barcelona, i també en versió digital a la web de l’Editorial Stenella.

Els autors i autores dels contes d’”Un conte, una il•lusió” són: Brian Zambrano; África Cantera; Ayesha Siddiga; Marya Dib Dib; Selma Afadjame; Unai Montesinos Pons; Nor El Hayouni; Mara Hernández; Jimena Clavería; Khadija El Hailoufi; Waies Uddin; Jonathan Covalu; Brenda Londoño; Aida Raja Sultana; Saif Eddin Shahoud i Ayesha Fiaz.

“Un conte, una il•lusió” ha estat possible gràcies a l’Editorial Stenella i als donatius particulars de persones que hi han volgut col•laborar. Moltes gràcies per fer-ho possible, així com a Biblioteques de Barcelona per distribuir un exemplar del llibre a cadascuna de les seves biblioteques.

 

犀利士
sponsive-video form-group”>

https://www.youtube.com/embed/G6kL43n10go

Reportatge"Un conte, una il•lusió": cinc històries creades per nens i nenes del Casal dels Infants i publicades per l’Editorial Stenella