Superant Barreres i aprenent noves professions

13/04/2023

 

Aquest any, el projecte Superant Barreres, del programa de Formació i Inserció Laboral del Casal dels Infants (FIL), ha organitzat el curs d’Assistent Personal per a persones sense permís de treball, per formar-se en una nova professió i així ajudar a millorar les seves perspectives de trobar feina. 

En total, 14 nois i noies han participat en el curs, que va començar el passat 13 de febrer i va acabar el 31 de març. Cada matí de dilluns a dijous, els i les participants treballaven competències bàsiques, com l’estudi de català, castellà i anglès, i transversals, a càrrec del Casal dels Infants, juntament amb l’acompanyament i suport de la seva referent. 

Les competències transversals són capacitats i qualitats personals, que ofereixen beneficis afegits al desenvolupament d’una activitat o professió. Algunes d’elles són la comunicació, la capacitat de relació, el treball en equip, la responsabilitat o la gestió de conflictes. Per treballar-les i adquirir-les, es van plantejar diverses activitats com treballar en equip per crear un invent amb material reciclat, que més tard van presentar davant de la classe, o cuidar d’un ou. “L’activitat de l’ou simbolitza les cures que hem de donar a les persones amb les quals treballarem, en el sentit d’haver d’estar atents, que no se’ns caigui, que estigui còmode al seu lloc”, explica la Diana, participant del curs de Superant Barreres. 

Dos nois a classe.

A part d’aquestes competències, els nois i noies també van aprendre sobre la part tècnica de ser assistent personal a persones amb diversitat funcional de la mà d’ECOM i l’Hospital de Sant Pau. Amb ECOM, entitat impulsada per persones amb discapacitat física i/o orgànica que treballen per aconseguir una societat inclusiva on puguin fer efectiu l’exercici dels seus drets, van fer deu sessions. En aquestes, persones amb diversitat funcional que formen part de l’entitat els van visitar i explicar el seu dia a dia, les seves experiències i necessitats, remarcant que són persones amb interessos i ambicions com la resta.  “Amb ECOM he après moltes coses”, afirma en Sekou, participant del curs. “Les persones amb diversitat funcional també necessiten sortir, divertir-se, són persones igual que nosaltres. A vegades et demanaran d’anar al cinema, a la muntanya, a passar-ho bé”. 

Amb l’Hospital de Sant Pau, els nois i noies van estar sis sessions amb l’equip de teràpia ocupacional d’aquest hospital. Durant aquestes sis tardes, van aprendre sobre les transferències: com moure una persona del llit a la cadira i viceversa, com portar-los al lavabo, com portar la cadira de rodes, etc. 

 

Buscar feina sense permís de treball

Aquest curs està pensant per a persones que viuen a Catalunya, que volen trobar feina però no tenen permís de treball. No tenir-lo dificulta greument les possibilitats de ser contractat o contractada, ja que el procés per a fer-ho sense documentació és llarg i farragós per l’empresa o entitat que té una vacant. Sovint prefereixen contractar persones que tenen la situació regularitzada i estalviar-se temps i diners. Tot plegat, acaba sent contradictori perquè comptar amb una oferta de feina és necessari en la majoria de casos per obtenir el permís de treball. 

La Diana fa 5 anys que viu a Catalunya i en Sekou 13. Cap d’ells ha pogut tornar al seu país, Colòmbia i Guinea, respectivament, i veure la seva família des que van arribar a Catalunya, a part de moltes altres limitacions que se’ls imposa per no tenir la seva situació administrativa regularitzada. “Et limita moltíssim, per poder estudiar, tenir un pis, obrir un compte bancari, tenir més seguretat”, relata la Diana.

 

Segona edició del curs 

Aquesta primera edició del curs d’Assistent Personal ja ha acabat, i els i les participants el valoren molt positivament. “M’ha agradat molt fer aquest curs. És un lloc diferent, un altre ambient. Em sento molt content d’haver vingut aquí i haver complert cada dia”, celebra en Sekou. “M’emporto uns grans companys i una gran professora”, afegeix la Diana. 

El dilluns 17 d’abril comença de nou una altra edició d’aquest curs de Superant Barreres, que compta amb el suport del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya. 

 

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

https://youtube.com/watch?v=YL1JOfvFxiw%3Fautoplay%3D0%26start%3D0%26rel%3D0

NotíciaSuperant Barreres i aprenent noves professions