Denunciem les desigualtats i eduquem per capgirar-les: el Dia de la Dona al Casal dels Infants

7/03/2022

Des del Casal dels Infants, la perspectiva de gènere, els valors feministes i la lluita per la igualtat de drets i oportunitats són un eix transversal en els projectes, serveis i programes dels diferents barris, on participen infants, adolescents, joves, mares i famílies cada dia. es desigualtats i la manca d’oportunitats derivades del sistema patriarcal que castiga i menysprea les dones perduren i, per tant, s’han de continuar visibilitzant i denunciant. Per aquest motiu, ens unim a la celebració del Dia Internacional de la Dona aquest 8 de març amb diferents activitats i sortides en cada un dels barris on actúa el Casal. 

Al barri del Raval, a Barcelona, els adolescents i joves del Centre Obert Adolescent (COA), del Casal Jove Atles i del Servei de Transició a l’Autonomia (STA) s’uniran a la jornada de celebració del 8M, organitzada juntament amb la Taula Jove del Raval. La jornada tindrà lloc a la Rambla del Raval el 7 de març, de 17h a 20h. La jornada inclou tallers, com la creació de pancartes i l’estampat de samarretes i bosses de tela, i la mostra d’artistes i músics. A les 18:15h es farà la lectura del Manifest de les joves del Raval. Demà, 8 de març, els joves aniran a la manifestació convocada a les 18h des de la Plaça Universitat fins a l’Arc de Triomf. Des del Casal Familiar, reflexionaran sobre la celebració del 8 de març i agafaran dos contes on hi hagi desigualtat de gènere i li donaran la volta. Els nens i nenes del Centre Obert Infantil (COI) aniran, el dia 8 i 9 de març, a l’exposició “Violència 0” al Centre Cívic Drassanes.

Al Casal dels Infants del Besòs i La Mina els adolescents de COA Besòs i els nens i nenes del Centre Socioeducatiu El Racó, del Centre Socioeducatiu Cascavell i del Centre Socioeducatiu Besòs-Maresme faran activitats per aprendre sobre els rols de gènere i trencar-los. Compartiran també una gimcana pels carrers que tenen noms de dona i una gimcana per aprendre sobre diferents referents femenins. El 8 de març, Fem Família participarà en la fira que tindrà lloc a la plaça Maria Àngels Rosell, i assistirà a un cinefòrum per mirar un curt sobre la història d’Hipàtia.

A Santa Coloma, els joves de l’Espai Socioeducatiu Beethoven han estat treballant per elaborar quadres sobre feminisme i gènere per acabar component l’exposició FemmeArt, oberta al públic amb inscripció prèvia del 8 al 12 de març a la Biblioteca de Fondo, i el grup de mitjans anirà a veure l’exposició dels seus companys. Els adolescents de RAI-ESO i de COA elaboraran un mural sobre l’alliberament dels estereotips de gènere i un altre sobre els diferents tipus de violència contra les dones. Per als més petits, es desenvoluparan jocs sobre rols de gènere i es llegiran llibres on les dones són les protagonistes. Les mares de Vincles visitaran CIBA i CIRD, centres d’informació i recursos per a dones. El grup Dones del Casa faran un cafè-tertúlia i assistiran a l’acte del Manifest que es duu a terme a la Plaça de la Vila organitzat pel Consell de Dones de la Ciutat. Una dona de l’”Hilo del Casal” i una mare de Vincles representaran el Casal en l’acte.

A Badalona, l’art ha estat de nou l’eina per treballar la identitat de gènere, reflexionant sobre què és i com és ser dona en l’actualitat. L’exposició Degenerart, oberta del 7 al 27 de març al Centre Cívic Torre Mena, recull retrats de dones pintats per adolescents i joves del COA Llefià, de COA Sant Roc i del Casal Jove la Betsaida. Des de gener, han estat aprenent tècniques bàsiques d’il·lustració i van comptar amb l’ajuda de dues il·lustradores professionals, Perrine Honoré i Maria Galleta. Durant el matí de dilluns, les mares de Vincles i dones de l’Espai Tecnològic Comunitari han participat en l’espai de reivindicació organitzat per Entitats de Badalona Sud.

A Salt, els infants del Centre Obert Infantil i els joves del Centre Obert Adolescent han treballat les desigualtats que viuen les dones, han estudiat dones importants al llarg de la història -del món de la ciència, de l’esport, de l’art- i han creat un qüestionari amb el que han après a Kahoot!. Des de Vincles, participaran el 8 de març en l’acte organitzat conjuntament amb la Comissió 8M de Salt i l’Ajuntament, de 16:30h a 18:30h, a la Plaça Llibertat. Diferents entitats socials i espais socioeducatius, entre les quals hi ha el Casal dels Infants, dinamitzaran aquesta estona amb activitats i tallers. La resta de participants del Casal assistiran també a aquestes activitats.

Fes possible que seguim denunciant les desigualtats i educant en clau d’igualtat nens, nenes, joves i famílies.

Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaDenunciem les desigualtats i eduquem per capgirar-les: el Dia de la Dona al Casal dels Infants