Dibuixar el confinament per pair-lo

20/07/2020

Al Casal dels Infants, des del primer dia de confinament i ara que ens hem retrobat, hem volgut escoltar les famílies i els infants que acompanyem per saber com han viscut aquestes setmanes excepcionals i ajudar-los a anar traient la càrrega emocional que els ha suposat. Més enllà de buscar solucions per cobrir les seves necessitats bàsiques, en un context molt difícil, i de garantir el dret al lleure i a l’educació dels petits i petites, sabem que el suport emocional és bàsic davant qualsevol tràngol.

Cada servei ha trobat la seva activitat i rutina per parlar del confinament. En el cas del Casal Familiar del barri del Raval de Barcelona, cada dilluns grups de tres o quatre famílies i els seus infants de 6 a 11 anys es troben amb la Maria José o l’Andrea, les educadores, per posar paraules i representar amb dibuixos tot allò que han sentit. Així, xerrant i dibuixant, van omplint un mural a la paret de la sala que comparteixen, i s’alliberen, per poc que sigui, de neguits, pors i el pes de la incertesa.

“Les famílies ens expressen que han viscut molta angoixa, que els mancava informació i no entenien molts aspectes relacionats amb la pandèmia. Tenien por pels seus fills i filles”, explica la Maria José. Pel que fa als dibuixos dels nens i nenes, donen a entendre que han estat conscients de la gravetat de la situació sanitària i de la limitació de la seva llibertat durant el confinament. També transmeten clarament emocions com la por, l’avorriment, l’enuig i la tristesa, així com l’alegria de poder tornar a sortir al carrer.

L’espai, però, no és només un recurs per pair les setmanes que ja han quedat enrere: “Moltes famílies ara veuen com la Covid-19 ha començat a tenir molta més afectació en els seus països d’origen, i es preocupen per la família i persones properes que hi viuen. D’alguna manera, reviuen la por que van tenir fa setmanes, i d’això també cal parlar-ne”, comenta la Maria Jose´.

L’espai de gestió emocional del Casal Familiar del barri del Raval acollirà durant tot el juliol 20 famílies i els seus fills i filles.

 

Fes possible que 1.600 infants i joves segueixin gaudint del dret al lleure durant l’estiu:

Fes un donatiuhttps://casaldelsinfants.org/donatiu-emergencia-covid…

Fes voluntariathttps://casaldelsinfants.org/voluntariat 

NotíciaDibuixar el confinament per pair-lo