El Casal de Salt treballa per la interculturalitat al municipi

15/02/2016

A Salt, el Casal suma esforços per definir polítiques locals que permetin als infants, les famílies i els joves participar activament en les decisions que afecten la seva ciutat. Amb aquesta implicació es volen fomentar les relacions interculturals i l’autonomia dels saltencs i saltenques. Aquesta iniciativa es canalitza en el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI) del Casal, que ha renovat el conveni amb el suport de l’Ajuntament de Salt, el consorci de Benestar Social Gironès- Salt i la Fundació Bancària La Caixa.

El Casal de Salt desplega el “Pla comunitari de ciutat d’Infància, Famílies i joves”. Aquest aglutina una xarxa de persones; veïns i veïnes, entitats, associacions, equipaments i serveis que treballen plegats per transformar i millorar la qualitat de vida dels infants, famílies i joves del municipi en diferents aspectes: educació, salut, diversitat cultural, teixit social…

Aquesta iniciativa es porta a terme gràcies al  treball col·laboratiu entre el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural, que impulsa l’Obra Social “La Caixa” i implementen l’Ajuntament de Salt, el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt, el Casal dels Infants i el conjunt de recursos educatius i socials del municipi.

En aquest sisè any d’actuació, l’objectiu del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural està orientat a la sostenibilitat i la transferibilitat del procés comunitari intercultural. A través de la signatura de l’ampliació del conveni per a un sisè any, de setembre 2015 a agost de 2016, s’ha marcat un full de ruta específic amb la qual es pretén garantir la sostenibilitat i la transferibilitat del projecte per mitjà de l’articulació d’espais orientats a garantir la gestió del Pla Comunitari de ciutat d’Infància, Famílies i Joves a Salt. El Casal a Salt treballa doncs pel desplegament d’un Pla de ciutat sectorial que emmarqui i defineixi unes polítiques locals vers infància, joves i famílies, consensuades i pactades.

La renovació del conveni, segons la  responsable del projecte, “és una mostra del compromís de les administracions per la tasca que s’està fent i es farà amb el suport Casal en matèria de treball comunitari i demostra la viabilitat del Pla Comunitari 2015-2016.”

Es treballa comunitàriament des de diferents àmbits : acompanyar les famílies en la seva relació amb l’escola. En l’àmbit de la salut, es promouen els hàbits de vida saludables i pel que fa a la convivència es treballarà també per impedir l’exclusió dels joves i una  xarxa forta d’entitats del municipi. Això es farà a través de la Xarxa Educativa per la Convivència, que es posarà en marxa durant aquest curs.

El projecte ICI està en marxa des del 2010. És el responsable d’iniciatives com el Banc del Temps de la localitat gironina, un projecte d’intercanvi de serveis entre veïns que ara, o “ Ens veiem a baix”, projecte coliderat entre una quinzena d’entitats de Salt participen en un cicle d’activitats en places del municipi amb l’objecti d’ “humanitzar-les i viure-les de forma positiva”

D’altra banda, l’ICI també és el responsable de l’impuls de la Taula de Salut Comunitària des d’on s’han promogut diferents accions com l’experiència d’aprenentatge i servei VIP PREMIUM de joves agents de salut.

Ara, amb la signatura del conveni, la vida comunitària a Salt seguirà rebent l’impuls necessari perquè el municipi es converteixi en una referència de la inclusió, la participació i l’enriquiment entre els veïns de diferents orígens culturals.

NotíciaEl Casal de Salt treballa per la interculturalitat al municipi