El Casal dels Infants participa en el 1r Baròmetre dels drets dels infants i adolescents de Badalona

29/06/2022

 

El Casal dels Infants de Badalona ha participat en el 1r Baròmetre dels drets dels infants i adolescents de Badalona, un informe pioner centrat a visibilitzar i sensibilitzar sobre quina és la situació a la ciutat des del punt de vista del grau de compliment dels drets dels infants, impulsat per la Taula d’Infància i Adolescència de Badalona (TIAB).

L’objectiu del Baròmetre és explorar i visibilitzar el grau de garantia a Badalona de quatre dels drets dels infants i els adolescents –el dret a un nivell de vida adequat, el dret a la salut mental, el dret al joc i al descans, i el dret a l’opinió i la participació-, així com incidir en la seva millora a partir de propostes. 

El procés de treball per assolir els resultats del baròmetre va començar fa un any. El primer pas, un cop triat els quatre drets en els quals se centraria l’informe, va ser investigar sobre l’estat de la situació associat a cada un dels drets a través d’una recopilació de dades quantitatives i qualitatives. Es va analitzar l’evolució dels principals indicadors, i es va comparar en l’àmbit català, estatal i europeu. 

Durant una de les jornades de la Setmana dels Drets de la Infància, es va fer una trobada amb treballadors i treballadores dels agents socials de Badalona, on van treballar en quatre grups cadascun dels drets, compartint reflexions i anàlisis sobre el grau de garantia dels drets dels infants triats.

La segona fase va ser una consulta oberta per recollir la visió de professionals que treballen amb infància i adolescència, i dels mateixos infants i adolescents, per conèixer la seva valoració sobre la cobertura dels drets dels infants i de les principals alertes i causes d’aquesta situació. En total, van participar en les enquestes online 593 infants i adolescents d’entre 10 i 18 anys i 133 professionals

A partir de l’anàlisi de la recollida de dades i de les veus de professionals, infants i adolescents, s’ha redactat l’informe amb els resultats de la investigació. També s’inclouen les alertes detectades respecte a cada dret, com que el risc de pobresa disminueix molt discretament després de les transferències socials o la insuficient detecció de situacions de risc durant la petita infància, i s’han fet propostes de millora, com millorar els sistemes d’avaluació sobre l’eficàcia i la qualitat dels suports prestats a les famílies o incorporar perfils professionals de suport als/les mestres i educadors/es dels centres educatius, socioeducatius i de lleure. Les propostes han estat comunicades a l’Ajuntament de Badalona, i es farà un seguiment dels acords i els resultats per ampliar la garantia del compliment dels drets dels infants i adolescents.

El Baròmetre ha estat possible al treball conjunt d’entitats (Fundació Salut Alta, Creu Roja,  Casal dels Infants, Fundació Pere Closa, GEDI, Deixem de ser invisibles, Consell dels Infants), escoles (Escola Planas i Casals, Escoles Educació Especial (IMSP), Institut Escola Rafael Alberti, Centre recursos pedagògics Badalona) i els serveis d’educació, de cultura i socials de l’Ajuntament.

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaEl Casal dels Infants participa en el 1r Baròmetre dels drets dels infants i adolescents de Badalona