El curs s’acaba… celebrem tot el que hem compartit!

13/06/2018

El Casal dels Infants ha viscut aquestes darreres setmanes el tancament del curs 2017-2018. I és que quan arriba el juny és el moment de posar punt i final a les activitats que van arrencar al setembre… però no de qualsevol manera! Avançant-se a les revetlles que se’ns apropen, els infants, joves i famílies han participat en una traca final de festes, sortides, jocs i esdeveniments comunitaris per celebrar cadascun dels moments compartits durant els darrers mesos.

D’aquest comiat cal destacar, d’una banda, que en la majoria de casos es tracta més d’un “fins aviat” que d’un “fins el curs vinent”, ja que entre finals de juny i finals d’agost molts dels nois i noies participaran en les activitats d’estiu —casals d’estiu, colònies, camps de treball i el projecte de reforç del català CatEstiu— .  D’altres seguiran unes setmanes més fent les dinàmiques del curs —adaptades a la calor de l’estiu—, com és el cas dels projectes Vincles i Casal Familiar.

L’altre aspecte important és que moltes de les activitats de final de curs han estat consensuades i organitzades per les mateixes persones acompanyades. Al Casal Obert Infantil (COI) de Salt, per exemple, els nens i nenes van celebrar assemblees per decidir com tancarien el curs, i un cop es van posar d’acord amb les propostes les van calendaritzar. D’aquest debat en van sortir activitats com passar una tarda anant amb bicicleta, patins i patinets; fer una excursió al parc “del tobogan especial” —un de molt xulo que agrada especialment a COI—; una excursió al riu Ter; una gimcana, un taller de ball… Abans de començar el casal d’estiu, marxaran de colònies el 28 i 29 de juny.

 

Els nens i nenes del COI de Salt decidint les activitats de fi de curs en assemblea.
Els nens i nenes del COI de Salt decidint les activitats de fi de curs en assemblea.

 

Famílies

N’hi ha que no van voler marxar de vacances sense passar una bona estona amb els de casa. Els nens i nenes de COI i del Casal Obert de Petita Infància (COPI) del Raval, que durant el curs han realitzat activitats amb família cada dijous, van volen fer una festa final amb els pares i mares al pati de l’Institut Milà i Fontanals. Hi va haver música, esport, cuina, art… i un gran ambient de companyonia.

Cal destacar que algunes d’aquestes famílies han estat especialment involucrades amb el Casal dels Infants en els darrers mesos a través del Grup Motor. Aquest grup és un espai on mares i pares organitzen les activitats de cada dijous i altres que es realitzen els caps de setmana, amb el suport de l’equip educatiu.

 

 

Berenar, cosmètics, Iftar, futbol…

Al Casal Obert d’Adolescents (COA) de Santa Coloma de Gramenet els nois i noies es van encarregar d’organitzar un berenar amb molts al·licients: una pinyata, un photocall, un taller de Wii, música, coreografies del grup de hip-hop, passi de fotos i el comiat dels qui han viscut el seu últim any al COA. A més a més, amb el grup del Casal Jove van celebrar la final de la lliga de valors de futbol, una competició que reivindica el respecte, la cohesió dels equips i el joc net. Hi participen també el Centre Obert Rialles, el Centre Obert Moisès-El Far, el Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar i el Centre de Recursos Infantils i Juvenils Rellotge XXI.

 

Nois i noies del Casal Jove de Santa Coloma de Gramenet durant la final de la Lliga de valors.
Nois i noies del Casal Jove de Santa Coloma de Gramenet durant la final de la Lliga de valors.

 

L’aposta dels nois i noies d’Entorn Escolar del Besòs i la Mina, que cada tarda fan reforç escolar i activitats de lleure a l’escola Cascavell, va ser dir adéu al curs amb una actitud ben emprenedora. Portaven uns dies endinsant-se en el món de la cosmètica natural, fent sabons líquids i sòlids, bàlsams labials i ambientadors de cotxe. I de tot plegat no només en van treure sortir ben perfumats, sinó que van exercitar les matemàtiques, la llengua i les competències necessàries per ser una persona emprenedora. Els productes van generar molt d’interès i més d’un donatiu, uns diners amb els quals els nens i nenes van decidir per assemblea anar al cinema. Pel que fa al grup de grans de l’Institut Escola Sant Adrià de Besòs, van demostrar el seu talent culinari organitzant el concurs Casalxef.

 

Nens i nenes d'Entorn Escolar Besòs amb els seus productes cosmètics naturals
Nens i nenes d’Entorn Escolar Besòs amb els seus productes cosmètics naturals

 

Entre els més grans, alguns van aprofitar la festa de final de curs per compartir una estona amb el veïnat. És el cas dels integrants del Casal Jove de Badalona, que el 8 de juny van participar en un Iftar, un sopar amb la comunitat musulmana en el moment en què es trenca el dejuni després d’un dia de Ramadà. L’activitat l’organitzava l’Ajuntament de Badalona i l’associació Centre Islàmic Camí de la Pau.

Pel que fa als més petits i les més petites, els nens i nenes de 0-3 anys i les seves mares de Vincles, a Salt celebraran l’activitat de tancament del curs el 18 i el 19 de juny. El grup dels dilluns va decidir anar al camp de futbol al costat de l’Institut Vallvera per organitzar un partit. El del dimarts va triar anar a l’espai de Som Salt per jugar amb les criatures i fer una sessió de ball. Tots dos grups acabaran contents i amb la panxa plena, perquè les mares portaran menjars típics dels seus països d’origen per compartir.

NotíciaEl curs s’acaba… celebrem tot el que hem compartit!