El final de curs als serveis i espais de reforç educatiu del Casal

9/06/2022

A les portes de final de curs, amb treballs i exàmens finals, amb crèdits de síntesi i treballs de recerca per concloure, els espais de reforç educatiu del Casal dels Infants són un anar i venir de nois i noies. Aqui reben suport i l’ajuda d’educadors i educadores i l’equip de persones voluntàries. Fan els deures i les tasques de l’escola i l’institut, repassen aquelles assignatures que més els costen, i hi troben persones que els escolten i els guien en un moment on els toca prendre decisions per començar a encaminar el seu futur. 

 

Al Raval, a Badalona, a Santa Coloma, a Besòs i La Mina i a Salt, tenim repartits un total de 22 serveis on més de 2.000 infants, adolescents i joves reben reforç educatiu i acompanyament en les seves habilitats personals, socials i d’aprenentatge.

L’Emily té 18 anys i és participant al Casal Jove del Casal dels Infants de Santa Coloma. El Casal Jove és un espai de lleure educatiu per a joves de més de 16 anys, on són acollits i escoltats, poden fer amics i xarxa, i trobar suport en el seu recorregut acadèmic i itinerari formatiu. “És un espai per fer feina, però també desconnectar de les tasques de l’institut”. L’Emily està a punt d’acabar segon de batxillerat. Ha arribat fins aquí gràcies al seu esforç i determinació, i al suport d’educadors, educadores i les persones voluntàries.

Hi ha un voluntari que ha ajudat a l’Emily particularment. En Josep Maria és voluntari al Casal des de fa un any, i dóna suport als joves amb l’estudi, sobretot, de l’assignatura de matemàtiques dues tardes a la setmana. “L’Emily necessitava suport amb les matemàtiques, i pràcticament no hi havia ningú més que fes reforç amb aquesta assignatura, així que va ser amb qui més vaig treballar. A mi m’encanta ensenyar matemàtiques i ella és molt aplicada”, explica en Josep Maria. Un dels aprenentatges que l’Emily treu d’un recorregut dur pel batxillerat, a part d’una gran millora en les matemàtiques, és marcar-se metes curtes, i el seu objectiu ara és aprovar-lo. Després, tot i que la seva idea inicial fos anar a la selectivitat, ha triat el camí de la formació professional. L’Emily continuarà tenint el suport i l’acompanyament del Casal en aquesta nova etapa, on tornarà a trobar a en Josep Maria.

Per una altra banda, els Centres Oberts d’Adolescents (COA) són un altre servei per a nois i noies de 12 a 16 anys, per al reforç acadèmic i l’acompanyament emocional en una etapa vital complexa i plena de canvis. Tranquil·les per no tenir exàmens finals, la Chatila i la Judith, del COA del Casal dels Infants de Santa Coloma, de 2n i 4t d’ESO, respectivament, reflexionen sobre el seu creixement al llarg del curs. “A principi de curs estava una mica nerviosa, perquè primer d’ESO em va anar així aixi, però ara m’he acostumat i hi estic molt bé”, relata la Chatila. 

Per a la Judith, aquest és el seu últim any d’ESO, que valora de forma molt positiva. “He tingut la sort de tenir uns bons professors i una ajuda aquí al Casal que també em va molt bé per continuar”, explica. I així serà un cop hagi aprovat el curs, ja que la Judith vol seguir el seu itinerari acadèmic en les formacions professionals, potser en el d’Hostaleria i Turisme, Comerç i Marketing, o Videojoc i So.

A totes elles els queden els dies de més nervis, de resultats i notes finals i de saber si han aprovat totes les assignatures, o si es treuen el títol de l’ESO o del batxillerat. Per davant, tenen un estiu on descansar i desconnectar, i anar-se’n de colònies i campaments amb el Casal. 

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaEl final de curs als serveis i espais de reforç educatiu del Casal