Esport, tallers de cuina i d’emocions: l’aposta pels hàbits saludables al Casal dels Infants Besòs-La Mina

6/04/2022

Al Casal dels Infants entenem l’esport i l’activitat física com una altra eina educativa per treballar cap a la igualtat d’oportunitats entre infants, adolescents, joves i famílies. Un dels barris on el foment de l’esport i els hàbits saludables s’està desenvolupant amb èxit és al Casal dels Infants Besòs-La Mina. Amb motiu del Dia de l’Esport per al Desenvolupament i la Pau, el 6 d’abril, i el Dia Mundial de la Salut, l’endemà, repassem les activitats centrades en l’esport i la salut en aquest barri. 

Més recentment, el cap de setmana del 26 de març, una vintena de participants del Casal, entre infants i famílies, es van trobar al Centre Socioeducatiu El Racó-La Mina per participar en una activitat conjunta del projecte Fivalin. L’objectiu de la sessió era que famílies i infants aprenguessin de manera col·laborativa els 4 pilars dels hàbits saludables: l’esport, l’alimentació, el son i el benestar emocional. A través de diferents activitats, com la mímica, el futbol xinès,un taller de massatges i un espai de relaxació, els participants van recordar i integrar la importància de cuidar aquests quatre àmbits en el dia a dia. 

Una noia, dreta, fa un massatge a l'esquena a una dona, sentada en una cadira.

Taller de massatges per treballar el benestar emocional en l’activitat conjunta del projecte Fivalin.

El projecte Fivalin (Fitness, Value and Healthy Lifestyles), de la Gasol Foundation, té com a finalitat la promoció d’hàbits i estils de vida saludables entre infants i famílies, perquè els més petits creixin sans i feliços. A Besòs-La Mina, s’ha desenvolupat a través de dues sessions d’avaluació, on infants i famílies responen a un qüestionari (un a principis de curs i l’altre el tercer trimestre), i el taller grupal del passat cap de setmana.

L’impacte de la covid-19 i el confinament domiciliari del 2020 han provocat que augmenti la demanda d’activitats físiques entre els infants i els adolescents. “Des del curs 2020-2021, hem vist que els nanos necessitaven fer activitats a l’aire lliure, per córrer i alliberar tensions, s’atabalen molt ràpid dins d’espais tancats”, explica la Gina Valdés, educadora responsable de les activitats esportives al Centre Socioeducatiu El Racó-La Mina.

Nens i nenes juguen al pati.

Nens i nenes juguen al pati de l’Institut Escola la Mina

Arran d’aquesta necessitat de sortir de l’aula, el Casal dels Infants del Besòs-La Mina va organitzar activitats esportives setmanals per als grups de Petits (6-9 anys), Grans (10-12 anys), i Adolescents (12-16 anys). Cada grup s’ajunta un dia a la setmana per fer diferents activitats físiques: jugar al futbol, a bàsquet i a dodgeball, practicar habilitats motrius i la lateralitat, i participar en jocs cooperatius. “No hi ha equips ni rivalitat, o tots guanyen o tots perden. Han de treballar de manera col·lectiva per aconseguir l’objectiu comú”, detalla la Gina. Cada sessió, d’uns 50 minuts, comença amb 10 minuts d’activitat lliure, seguit de l’escalfament i estiraments, l’activitat central i, per acabar, el refredament. 

A part de l’activitat física, també se centren en dos dels altres àmbits dels hàbits saludables: l’alimentació i el benestar emocional. Per al primer, duen a terme tallers de cuina on preparen des de zero productes que normalment es compren precuinats, com croissants o pizzes, amb ingredients bàsics, reduint sucres i olis, i amb un resultat més econòmic i saludable. Respecte al benestar emocional, un cop a la setmana cada grup treballa les diferents emocions, com s’atribueixen i com es poden gestionar. Per anar més enllà, des de fa dues setmanes es desenvolupen tallers psicoterapèutics amb un grup de 10 infants de Grans, on ve al Casal un psicòleg del servei Caixa-Proinfància per aprofundir en el suport en la gestió de les emocions i els neguits dels infants.

Fivalín va entrar en funcionament al Casal dels Infants a l’octubre de 2019, quan l’equip de la Gasol Foundation va trobar-se per primera vegada amb els infants i les famílies del barri del Raval. A Besòs-La Mina, la col·laboració es mantindrà el curs vinent, ampliant el projecte a activitats setmanals amb els infants i mensuals amb les famílies.

Fes possible que seguim oferint espais d’activitat física i fomentan l’esport  hàbits saludables entre infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat.

Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.

Fes un donatiu aquí.

NotíciaEsport, tallers de cuina i d’emocions: l’aposta pels hàbits saludables al Casal dels Infants Besòs-La Mina