Infants i art feminista: l’exposició FemmeArt a Santa Coloma

8/03/2024

 

Aquest dimarts s’ha inaugurat a la Biblioteca de Fondo la 3a edició del FemmeArt, exposició artística que barreja l’art i el feminisme, amb peces elaborades pels nens i nenes del Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet i la Fundació Germina. 

FemmeArt és un projecte nascut dels espais de reflexió i assemblea que els infants comparteixen cada tarda. Aquesta és la tercera edició, on la pintura torna a ser l’eina per fusionar l’art i el feminisme i la perspectiva de gènere. L’objectiu de l’exposició és, doncs, sensibilitzar el públic i que prengui consciència sobre la desigualtat entre homes i dones, visibilitzar la lluita pels drets de les dones, eliminar estereotips sexistes, desenvolupar l’esperit crític i reconèixer el feminisme com un moviment col·lectiu, integrador i de desenvolupament. 

“Volem ensenyar que el feminisme i la igualtat són importants cada dia” explica l’Amy, del Centre Obert Anem i Tornem del Casal dels Infants de Santa Coloma.

 

El procés i resultat del FemmeArt

Els quadres, col·locats en les parets de l’Espai Jove de la Biblioteca de Fondo, són les expressions de cada nen i nena sobre què és per ells el feminisme. Els i les artistes darrere de les obres són uns 47 nens i nenes d’entre 9 i 12 anys de l’Espai Socioeducatiu Beethoven i el Centre Obert Anem i Tornem del Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet, com a part del programa Empodera’t Infància del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, i de la Fundació Germina.

 

Nens i nenes posen amb els seus quadres del FemmeArt.

 

Per a dur a terme l’exposició, i amb l’acompanyament de l’equip educatiu, els nens i nenes van començar fent un autoretrat dibuixant el concepte que tenien de si mateixos. En la segona sessió, van treballar el gènere, elaborant un altre autoretrat, però amb el gènere oposat al seu. La finalitat d’aquesta activitat era visibilitzar quines característiques atribuïen a homes i quines a dones, contrastant similituds i diferències. En les sessions que van seguir, van parlar i analitzar el rol de la dona en les diferents cultures i països d’origen dels infants.

 

Quadres del FemmeArt.

 

Amb tot aquest procés i les reflexions i idees que en van sortir, els nens i nenes van elaborar l’esborrany del que seria la seva peça final. Els quadres inclouen temes variats entorn del feminisme, com els rols de gènere, el feminisme interseccional, la igualtat de condicions, i la influència de les dones en la cultura, entre d’altres. 

L’exposició FemmeArt ha estat oberta al públic a la Biblioteca Fondo de Santa Coloma de Gramenet fins al 8 de març, i estarà a La Ciba tot el mes de març a partir del dimarts 12

 

Amb el suport de:

Logo departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

NotíciaInfants i art feminista: l’exposició FemmeArt a Santa Coloma