Infants participen en l’exposició d’en Jordi Colomer al MACBA

26/06/2024

 

Nens i nenes del Casal dels Infants del Raval han participat en l’exposició de l’artista Jordi ColomerJordi Colomer. Façana Foto Festa Futur Fideus”, que es pot visitar al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) fins al 24 de setembre. 

L’exposició fa tot un recorregut al llarg del treball de l’artista, des de finals dels anys vuitanta fins a l’actualitat. S’hi inclouen obres de diferents formats, com l’escultura, collages, fotografia, vídeo, instal·lacions i accions en viu. En una d’aquestes últimes, l’obra anomenada El Balcó, és on van participar els nens i nenes de l’Espai Socioeducatiu del Casal dels Infants del Raval.  

 

‘El Balcó’, l’obra resultat de la col·laboració entre el MACBA i el Casal dels Infants

El Balcó és una acció en viu que consisteix en dos gegants que dialoguen a través del ball i la música, un des del balcó de la porta principal del museu i l’altre des de sota, a la plaça dels Àngels. “El gest del gegant al balcó del MACBA és una invitació al fet que l’edifici parli amb la plaça, i la plaça entri dins del museu”, explica l’artista Jordi Colomer.

Els dos gegants són les rèpliques a gran escala de dues de les maquetes que nens i nenes del Casal dels Infants del Raval van fer setmanes abans. A finals de febrer, Colomer va visitar el Casal i va fer la primera sessió amb els infants, on els va explicar el projecte i van fer els primers dibuixos i esbossos dels gegants que cada un s’estava imaginant. En les següents tres sessions, els infants van ser convidats al MACBA per portar del paper a la realitat, en forma de ninots de plastilina, els seus gegants i gegantes. 

 

 

Va ser molt bonic el procés”, apunta Colomer. “Tots els gegants eren fantàstics, hi havia coses superdetallades. Hi havia gegantes que eren heroïnes del Raval, figures mitològiques i gegants amb superpoders. Al final n’havíem de triar dos, un per al balcó i un per a la plaça, i vam acabar triant els que eren més diferents”, continua. Els dos triats van ser “Colorins”, de l’Iyam, i “Super Sara”, de la Sara, ambdós participants del Casal dels Infants. 

El Balcó s’ha dut a terme amb l’aportació d’altres professionals i artistes. L’Eudald Ferré, constructor de gegants i escultor, va ser l’encarregat de construir els dos gegants. Els vestits del gegant i la geganta van ser confeccionats per Patapam Vestits, afegint-hi les manotes, que permeten als gegants ballar i ocupar tot l’espai. L’Adrià Bauzó va compondre la música il·lustra la història i el diàleg entre els dos gegants, i l’Oriol Caba ha seguit i documentat la producció.

Nens i nenes del Casal i l'artista Jordi Colomer posen amb els dos gegants que formen part de l'obra 'El Balcó'.

 

Accés i representació en la cultura

“Aquest taller m’ha agradat molt i ha sigut molt interessant! He pogut entrar al MACBA, he vist tots els noms de les artistes, i he après coses noves”, explica entusiasmat l’Iyam, de 9 anys. D’aquí fins al 24 de setembre, l’Iyam podrà veure el gegant que ell mateix va pensar i crear exposat al MACBA. També el podrà veure ballant des del balcó del museu, en la representació en viu que tindrà lloc l’últim dia de l’exposició i l’últim dia de celebració de La Mercè.

Aquesta ha estat una oportunitat per a l’Iyam i els seus companys i companyes del Casal de participar en un procés creatiu on han pogut imaginar, expressar i inventar lliurement, accedir i formar part de la cultura, i representar i exposar les seves idees i creacions en un museu referent a la ciutat i en el món de l’art i la cultura. 

“Els nens i nenes del Casal són representatius del Raval, formen aquest barri. Em semblava que aquesta era una manera simpàtica perquè el museu tingui una presència en el seu dia a dia i també que els faci sentir que el que fan ells i elles és cultura de la seva ciutat”, conclou Colomer. 

NotíciaInfants participen en l’exposició d’en Jordi Colomer al MACBA