Fem valer els drets dels infants

20/11/2019

Tal dia com avui fa 60 anys, l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides aprovava la Declaració Universal dels Drets dels Infants. Els seus principis quedarien enfortits, sobre el paper, en la Convenció dels Drets dels Infants, que veuria la llum el 1989 i seria de compliment obligatori per als estats signants. 

Tanmateix, avui molts infants a casa nostra segueixen veient vulnerats drets bàsics que queden garantits en tots dos textos, com el de comptar amb un habitatge digne o el de gaudir d’una educació en igualtat d’oportunitats. Moltes famílies no reben el suport adequat per part de les administracions públiques per garantir les condicions de vida necessàries per als seus fills i filles. Si superem les fronteres, veiem que molts infants viuen desprotegits de la violència, pateixen guerres o són forçats a treballar, sense vies segures per fugir-ne ni la voluntat d’altres països d’acollir-los com a refugiats.

En aquest context, com commemorem el Dia Mundial de la Infància des del Casal dels Infants?  D’una banda, reivindicant allò que ens mou com a associació dia rere dia: fer costat a més de 7.000 infants, joves, pares i mares en situació de vulnerabilitat a través de 55 serveis educatius, de lleure i de participació comunitària. Així mateix, incidim perquè les administracions públiques compleixin la responsabilitat de vetllar pels seus drets.

D’altra banda, fomentant el pensament crític als infants i joves, com mirem de fer sempre. Tenim el convenciment que, perquè vegin garantits els seus drets, és fonamental que els coneguin i hi reflexionin.  Cada any, per aquestes dates, realitzem activitats als carrers i les places amb altres entitats amb aquest objectiu. Enguany també ho farem, però hem volgut aprofundir en la reflexió amb una dinàmica en què infants de cada barri on actuem s’han hagut de posicionar davant d’afirmacions que posaven en qüestionament els seus drets.

Tot plegat queda resumit en el vídeo “Fem valer els nostres drets”. Però el més important, tot i així, ha estat el procés per arribar fins aquí: com els nens i nenes han treballat durant setmanes per conèixer quins són els seus drets i entendre’n la importància. Us emplacem a veure el vídeo, a pensar-hi i a compartir-lo. I a que, amb la mateixa consciència crítica que han començat a forjar aquests nens i nenes, junts sumem esforços per fer valer els drets de tots els infants.

https://www.youtube.com/embed/tOclRC7ninw

ReportatgeFem valer els drets dels infants