Garantim un gran estiu a 1.600 infants i joves en situació de vulnerabilitat

27/06/2022

Necessitem un gran estiu, i des d’avui ens dediquem a fer-lo possible tirant endavant casals d’estiu, colònies, campaments per a adolescents i camps de treball per a joves. Hi participaran nois i noies de 0 a 21 anys que majoritàriament ja eren participants de l’entitat durant el curs, als barris del Raval i el Besòs i el Maresme (Barcelona); Llefià i Sant Roc (Badalona); Santa Rosa, Raval i Fondo (Santa Coloma de Gramenet); la Mina i el Besòs (Sant Adrià de Besòs) i el municipi de Salt. Les inscripcions són de mitjana per a quatre setmanes, però hi ha infants que allargaran la seva participació, quan l’equip de l’associació valori que les seves necessitats ho requereixen.

Per garantir aquest acompanyament, hem llançat la crida “Necessitem un gran estiu”, amb l’objectiu de mobilitzar la ciutadania i aconseguir donatius que ajudin a cobrir el finançament de les seves activitats d’estiu. A tall d’exemple, un donatiu de 50 euros garantirà que un infant pugui dinar dues setmanes al menjador d’estiu mentre fa les activitats al Casal dels Infants. Amb una aportació de 120 euros, un nen o nena realitzarà una setmana de casal d’estiu amb l’àpat del dinar inclòs, i amb 300 euros podrà marxar de colònies durant cinc dies. Ja pots fer el teu donatiu de forma senzilla aquí.

Garantir el dret al lleure

La directora general del Casal dels Infants, Rosa Balaguer, ha destacat la necessitat de garantir el dret al lleure de tots els infants i joves, en igualtat de condicions: “El lleure no és un caprici, és un dret de tots els nens i nenes i una activitat clau per al seu desenvolupament adequat. Garantir-los espais de joc, esbarjo i aprenentatge és especialment necessari per als fills i filles de famílies que no tenen recursos, temps ni espais perquè els seus infants s’ho passin bé i aprenguin”.

Durant l’estiu també prioritzem apropar els nois i noies a espais naturals fora del seu entorn urbà, perquè agafin aire, trenquin la rutina, gaudeixin de la natura i coneguin el territori que els envolta. Les colònies, campaments i camps de treball tindran lloc en 12 municipis de nou comarques catalanes. “Cal recordar que tres de cada deu famílies a Catalunya no es poden permetre marxar una setmana de vacances un cop l’any. I si parlem de les llars que pateixen la pobresa, és gairebé inimaginable que puguin fer-ho”, ha assenyalat Balaguer. La nostra programació també inclou activitats culturals que enriqueixin les vacances dels infants i joves, com ara visites a museus o tallers creatius.

Prevenir situacions de risc

D’altra banda, durant l’estiu seguriem fent un seguiment a la situació social dels infants, joves i famílies que acompanya, com valora Balaguer: “L’estiu és molt llarg i les desigualtats no fan vacances. Amb les escoles i els instituts tancats, en aquests tres mesos som l’únic espai de referència per als nois i noies que vetlli pel seu benestar, fora del nucli familiar. Ens coordinem amb les famílies i els serveis socials per seguir fent seguiment de la seva situació, prevenint i atenent possibles riscos”.

Cal tenir en compte que a Catalunya mig milió d’infants es troben en risc de pobresa o exclusió social, un de cada tres. Aquests nois i noies són qui més ha patit els efectes de la pandèmia, perquè en molts casos les seves famílies han vist agreujada la seva situació de manca d’ingressos i s’han empitjorat les seves condicions de vida.

Reforç educatiu i dret a l’alimentació

Un altre dels nostres eixos d’actuació durant l’estiu és garantir estones de reforç educatiu perquè els infants, adolescents i joves consolidin el que han après durant el curs, i així al setembre reprenguin els estudis amb garanties d’èxit. D’aquesta manera, pretén evitar que, pel fet de no tenir accés a activitats de lleure educatiu, durant l’estiu tinguin una pèrdua d’aprenentatge equivalent a dos o tres mesos d’escolarització, segons assenyalen diversos estudis recollits per la campanya Estiu Enriquit de l’aliança Educació 360, de la qual el Casal dels Infants en forma part. En aquest sentit, el servei CatEstiu, que l’associació impulsa al barri del Raval de Barcelona, es centra en el reforç educatiu dels infants que més necessiten aquesta empenta en l’aprenentatge durant l’estiu.

Així mateix, també volem garantir el dret a l’alimentació dels nois i noies que participen en el Casal durant l’estiu, garantint-los un àpat nutritiu per dinar, i tots els àpats quan són de colònies, campaments o camps de treball.

Una escola d’estiu comunitària al barri de Llefià

Al Casal dels Infants de Badalona estrenem enguany l’Escola d’Estiu, una aposta d’activitats, cursos competencials, xerrades i càpsules laborals per a joves, adults i famílies del barri de Llefià i altres barris limítrofs. L’escola tindrà lloc del 4 al 29 de juliol a la seu badalonina de l’entitat, i sorgeix del desig d’obrir-nos al barri i afavorir la participació comunitària, debilitada arran de la pandèmia. Està adreçada a tot el veïnat, i entre les propostes, hi haurà sortides lingüístiques per conèixer la ciutat i practicar el català, activitats lúdiques amb infants i famílies, cursos per enfortir les competències digitals i càpsules per preparar processos de selecció laboral. També s’oferiran xerrades amb entitats del territori per abordar temes d’interès com els drets de les dones, el dret a l’habitatge a Badalona, la salut infantil i com actuar davant situacions d’emergència al carrer.

Camps de treball i suport maternoinfantil

En aquestes setmanes els nois i noies tindran l’oportunitat de compartir un espai de convivència entre iguals i enfortir valors com la companyonia, el respecte pels altres i la cura de l’entorn que els envolta: “És clau per al seu benestar emocional que recuperin espais per relacionar-se i compartir, després de molts esforços per seguir les restriccions de la pandèmia en els últims mesos”, ha valorat Balaguer. Sortint del seu entorn familiar durant les colònies, campaments i camps de treball també reforçaran la seva autonomia.

Enguany recuperem el camp de treball a Olot, aturat des de l’inici de la pandèmia, gràcies a la col·laboració amb l’Ajuntament d’Olot i l’Agrupament Escolta i Guia Nostra Dona d’Olot. Una vintena de joves del Casal dels infants de Santa Coloma de Gramenet, amb el suport de l’Ajuntament i de tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, faran tasques de neteja d’espècies invasores als aiguamolls de la Moixina, que amenacen la preservació de la libèl·lula blava autòctona. També faran sortides per conèixer el territori amb el suport de l’Agrupament Escolta, i compartiran activitats amb joves amb discapacitat física o intel·lectual participants de l’entitat Integra.

D’altra banda, tornarem a organitzar un segon camp de treball als pobles de Tavascan i Escaló, al Pallars Sobirà. Amb la col·laboració dels ajuntaments dels municipis de Lladorre i la Guingueta d’Àneu, els nois i noies ajudaran la brigada municipal de cada vila en tasques d’adequació d’espais, camins i patrimoni històric del territori. També gaudiran d’excursions i activitats de lleure educatiu en un entorn natural privilegiat.

Finalment, mantindrem en funcionament durant el juliol el servei maternoinfantil Vincles —també a l’agost al Casal dels Infants de Santa Coloma de Gramenet—, on participen mares en situació de vulnerabilitat amb infants menors de tres anys. L’objectiu és reforçar el lligam entre mares i infants, treballar competències amb les dones per a la seva inclusió social i dinamitzar activitats per estimular el desenvolupament cognitiu i psicomotriu dels infants.

ReportatgeGarantim un gran estiu a 1.600 infants i joves en situació de vulnerabilitat