L’impacte de les campanyes de recollida de joguines

31/10/2023

L’època nadalenca és un moment de l’any marcat per la il·lusió i les ganes de compartir moments en companyia. També són dates en les que fem regals als nostres sers estimats. Tanmateix, si tenim en compte els infants, no tothom té els mateixos recursos per regalar joguines noves als petits i petites de casa. Per aquest motiu, en aquesta època arranquen les campanyes de recollida de joguines, cridant a la solidaritat dels ciutadans i ciutadanes, en favor d’infants en situació de vulnerabilitat social. 

L’impacte de la donació de joguines és profund i beneficiós tant per als receptors com els donants. Especialment si busquem opcions de joguines educvatives i que favoreixin el desenvolupament de l’infància, i fent l’esforç d’evitar caure en el foment del consumisme. En aquest article, explorarem per què són importants les campanyes de recollida de joguines, el seu poder transformador i com podem impulsar una campanya d’aquest tipus a favor del Casal dels Infants.

 

Per què són importants les campanyes de recollida de joguines?

Les campanyes de recollida de joguines tenen un paper crucial amb la construcció d’una societat més solidària. Donar joguines per Nadal vetlla per la il·lusió dels nens i nenes que es troben en situacions difícils. A continuació, destaquem algunes de les raons per les quals aquestes campanyes són importants. 

Igualtat d’oportunitats

Les joguines són un part fonamental del creixement i el desenvolupament d’un infant. Al servei socioeducatiu Vincles del Casal dels Infants, nens i nenes de 0 a 3 anys compten amb joguines que estimulen el seu desenvolupament cognitiu i psicomotor. Tanmateix, famílies en situació de vulnerabilitat no sempre poden permetre’s comprar joguines noves per als seus fills. Les campanyes de recollida de joguines brinden l’oportunitat de tancar la bretxa entre nens de diferents estrats socioeconòmics. 

 

Foment de la solidaritat

Aquestes campanyes promouen valors de generositat i empatia. Participar en les campanyes de recollida de joguines fomenta compartir i ajudar a altres, el que contribueix a la formació de ciutadans més compassius i conscients. 

 

Cohesió comunitària

Les campanyes de recollida de joguines involucren a un grup de persones organitzades o la comunitat en conjunt, el que enforteix els llaços socials i la sensació de pertinença. La col·laboració contribueix a crear una comunitat més unida. 

 

 

Un gest que ho canvia tot: donar joguines noves

La donació de joguines és un acte de generositat que pot tenir un gran impacte en un nen o nena, que rep amb il·lusió els regals en una època de gran consumisme i materialisme. Aquí es desenvolupen algunes de les raons per les quals donar joguines és significatiu: 

 

Records i emocions

Les joguines sovint estan associades amb records de la infància. En donar una joguina, s’està contribuint a crear els records d’un nen o nena en temps de festes, el que pot donar lloc a moments emocionals i especials. 

 

Foment de la gratitud

Rebre una joguina pot inculcar en els nens el valor de la gratitud. Saber que la seva joguina ve de la generositat d’altres pot motivar-los a ser agraïts i a tornar el favor en el futur. 

 

Estimulació del joc creatiu

Jugar és imaginar, crear històries i relats. Aquest pot impulsar la imaginació i la creativitat dels nens en estar estimulats pel joc i joguines noves. 

 

Menor pressió econòmica

Per les famílies amb recursos limitats, rebre joguines pot alleugerir la pressió econòmica que implica joguines noves. Aquest els permet destinar els seus recursos a altres necessitats fonamentals. 

 

Connexió amb la comunitat

Donar joguines és una forma d’enfortir la comunitat, de fer alguna cosa en equip per ajudar a gent que està molt a prop. En compartir objectes amb altres membres de la comunitat, es crea un sentit de solidaritat i suport mutu. 

 

Impulsar la donació de joguines

Al Casal dels Infants impulsem la donació de joguines entre escoles i empreses. Aquestes festes, el Casal es proposa fer realitat els somnis d’infants, adolescents i joves que participen en els nostres serveis socioeducatius. Per això arranquem la nostra campanya de recollida de joguines, material escolar i esportiu per aquestes festes i per a totes les activitats de l’any que ve. 

A continuació t’expliquem com pots participar amb la teva empresa o escola: 

 

Organitzar una recollida 

Primer haureu d’escollir el Rei Mag que preferiu per emplenar el seu cistell (el Rei Melxor s’encarrega de les joguines, el Rei Gaspar del material escolar i el Rei Baltasar del material esportiu). La donació haurà de ser de joguines i material nou educatiu, i s’hauran d’entregar sense embolicar. Els regals i el material es podrà entregar fins al 15/16 de desembre. 

 

Finançar beques

Una altra forma de col·laborar amb el Casal dels Infants aquestes festes és finançar beques socioeducatives perquè nens, nenes, nois i noies continuïn venint cada tarda al Casal i segueixin sent acompanyats pels seus referents i l’equip educatiu.

 

Per a més informació, contacta amb csavin@casaldelsinfants.org si ets una empresa o amb aruiz@casaldelsinfants.org si ets una escola. 

NotíciaL’impacte de les campanyes de recollida de joguines