Joves del Casal dels Infants sensibilitzen i mobilitzen les escoles contra les desigualtats

1/04/2019

 

Els joves del Casal dels Infants són enguany els grans protagonistes del programa Escola Suma de l’associació, que té com a objectiu sensibilitzar i mobilitzar l’alumnat dels centres educatius perquè prenguin consciència de les desigualtats entre infants i joves i col•laborin amb el Casal per revertir aquesta situació.

El programa es desenvolupa en les escoles i instituts interessats a conèixer l’acció social del Casal dels Infants i col•laborar-hi. L’Aina Ruiz, educadora de l’associació, dinamitza un taller amb activitats diverses per fomentar el pensament crític entorn de les desigualtats, com ara dinàmiques de rol, debat i anàlisi de continguts audiovisual. Aquest any, però, l’Escola Suma ha anat un pas més enllà: joves que participen en el Casal han començat a intervenir en el taller per compartir de primera mà la realitat dels infants i joves dels barris amb situacions de vulnerabilitat, intercanviar experiències amb l’alumnant i encoratjar-los a formar part del Casal dels Infants.

Concretament, els estudiants poden vincular-se al Casal fent-hi voluntariat, fent difusió de la seva acció social a través de les xarxes socials i altres canals de comunicació i/o aportant-hi fons a través de l’organització d’activitats solidàries a la seva escola o institut.

L’Ilham i en Trimon: un vincle amb el Casal i la integració social
Els joves del Casal dels Infants que han començat a participar en l’Escola Suma són l’Ilham Arbiine, en Trimon Choudhury, en Tchacka Doumbia i l’Abdoul Saw.
La Ilham, que té 19 anys i va arribar a Catalunya quan en tenia 1, i en Trimon, que en té 22, és nascut al Raval i viu al Poblesec, van començar a participar en el Casal dels Infants a través del Casal Jove Atles del Raval. Hi van trobar l’oportunitat de relacionar-se amb altres joves, fer activitats de lleure i comunitàries i comptar amb un espai d’estudi, amb el suports de l’equip educatiu i persones voluntàries. 

Amb el temps, el seu vincle amb el Casal dels Infants i el seu interès per l’acció social per la igualtat d’oportunitats no ha parat de créixer: ara tots dos estudien Integració Social. El Trimon, de fet, treballa d’educador al Casal Jove Atles, i la Ilham fa de voluntària al Casal Obert Infantil de Llefià (Badalona).

En Tchacka i l’Abdoul: arribar sols a Catalunya i trobar una xarxa de suport al Casal
En Tchacka i l’Abdoul també tenen moltes coses en comú: tots dos van néixer a l’Àfrica subsahariana (el primer a Mali i el segon a Guinea Conakry) i van arribar a Catalunya sent menors d’edat. En Tchacka va vincular-se al Casal quan va començar a participar en el Servei de Transició a l’Autonomia (STA), que ofereix a joves sense habitatge estable un pis compartit i l’oportunitat de vincular-se a un programa de formació i inserció laboral, a partir d’un itinerari individualitzat i amb el suport de l’equip educatiu. 

L’Abdoul, que viu en un pis compartit amb altres joves del Servei d’Itineraris de Protecció Individual (IPIS), es va vincular fa uns mesos al Casa Jove de Badalona.

L’Ilham, en Trimon, en Tchacka i l’Abdoul comparteixen, doncs, una història lligada al Casal dels Infants. Ara tenen la motivació de poder-la compartir als instituts i escoles i generar consciència perquè qualsevol jove pugui desenvolupar el seu projecte de vida en igualtat d’oportunitats i condicions.

ReportatgeJoves del Casal dels Infants sensibilitzen i mobilitzen les escoles contra les desigualtats