La gran festa de l’estiu del Casal dels Infants reivindica el drets dels infants i joves a gaudir de les vacances

8/07/2019

Prop de 700 infants i adolescents van participar el dimecres 3 de juliol en la gran festa de l’estiu del Casal dels Infants, en un matí ple d’activitats i tallers lúdics que va servir per reivindicar el dret de tots els infants, adolescents i joves a gaudir de les vacances.

Tot i que els casals d’estiu ja portaven uns dies de rodatge (van iniciar les seves activitats el 25 de juny), la festa també va ser el tret de sortida de les activitats d’estiu del Casal, que s’allargaran fins al 30 d’agost.

Enguany,1.600 infants i joves en situació de vulnerabilitat de 0 a 21 anys gaudiran dels casals d’estiu, les colònies, els camps de treball i el projecte de reforç del català CAT-Estiu.També podran prendre part en altres serveis que adapten els seus continguts durant l’estiu.

El grup d'infants i adolescents que van participar en la gran festa de l'estiu a l'escola Rafael Alberti

El grup d’infants i adolescents que van participar en la gran festa de l’estiu a l’escola Rafael Alberti

La directora tècnica del Casal dels Infants, Agnès Pàmies, va destacar la importància de vetllar perquè tots els infants i joves puguin passar-s’ho bé durant les vacances: “Gaudir del lleure no és secundari, és un dret que tenen reconegut tots els nois i noies i un factor clau en el seu desenvolupament”.

Així mateix, va remarcar la necessitat de fer costat durant l’estiu als qui tenen menys oportunitats de gaudir-ne: “Moltes famílies viuen dificultats per tirar endavant i no poden oferir activitats als seus infants. Garantir espais de lleure als seus fills i filles al juliol i l’agost és imprescindible per no agreujar el seu risc d’exclusió social i avançar cap a una societat justa i cohesionada”. Quant a l’alimentació, les activitats d’estiu del Casal dels Infants també garanteixen un àpat adequat al migdia als infants i joves que hi participen.

Reforçar coneixements i competències
Les vacances també han de servir per reforçar tot allò que els infants han après durant el curs i garantir així que al setembre estiguin preparats per tornar a les aules. Per avançar en aquesta direcció, el servei CatEstiu ofereix suport educatiu a l’alumnat nouvingut perquè assoleixi i consolidi un nivell de català suficient per afrontar el curs escolar.

D’altra banda, l’associació vol enfortir les famílies amb infants menors de 3 anys que no hagin anat mai a l’escola bressol i que comencin P3 al setembre. Aquest és l’objectiu de l’AP3, el servei maternoinfantil que es desenvoluparà amb 20 famílies al barri de Sant Roc de Badalona: “Són mares i infants que sovint tenen molts dubtes i neguits sobre el funcionament de l’escola. No saben ben bé què s’hi trobaran i com gestionar aquest canvi. Volem que perdin la por i adquireixin els hàbits i rutines que es trobaran a les aules, que es vagin familiaritzant amb el sistema educatiu”, va explicar Pàmies.

Gaudir de la natura i compartir  valors
Les activitats d’estiu del Casal dels Infants també permeten als nois i noies que hi participen sortir de l’entorn urbà, conèixer altres realitats i entrar en contacte amb la natura, una oportunitat que sovint no tenen a l’abast. Més enllà dels cinc municipis on l’entitat actua durant tot l’any (Barcelona, Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Salt), durant l’estiu realitzarà les seves activitats en 16 municipis distribuïts en 10 comarques de les quatre províncies catalanes.

Enguany fa precisament 25 anys que l’associació organitza campaments per a adolescents al cor del Parc Natural de l’Alt Pirineu, al poblat de Noarre (Lladorre) i a Tavascan, on els nois i noies poden descobrir muntanyes, rius i llacs excepcionals.

Per damunt de tot, amb totes aquestes activitats el Casal dels Infants vol reivindicar la importància de compartir les experiències a través de la companyonia i el suport mutu. “Volem transmetre als nois i noies el valor del respecte cap als companys i cap a nous entorns i comunitats, i alhora enfortir la seva autonomia i la seva autoestima”, ha assenyalat Pàmies.

Dos nens saluden abraçats mentre fan una activitat de patinatge.

La companyonia i el respecte pels altres són valors que el Casal dels Infants vol transmetre als nois i noies durant l’estiu

 
Suport de la ciutadania
Per fer possibles aquestes activitats, l’associació ha llançat la crida “Oberts per vacances” perquè la ciutadania hi col·labori a través de donatius. “Necessitem el compromís de molta gent que ens faci costat per garantir un estiu en igualtat d’oportunitats”, va valorar Pàmies.

Amb una aportació puntual de 20 euros, per exemple, un infant podrà gaudir d’un dia d’excursió; amb 50 euros, tindrà garantit un dia de colònies: amb 120 euros, viurà una setmana de casal d’estiu amb dinar, i amb 350 euros, marxarà una setmana de colònies. Els donatius es poden fer a la web de l’entitat: https://www.casaldelsinfants.org.

Una altra manera d’implicar-se amb el Casal dels Infants aquest estiu és fent-hivoluntariat, donat que l’entitat necessita sumar 600 persones voluntàries al seu equip educatiu al juliol i l’agost. Les persones interessades poden trucar al 93 317 00 13 o escriure un correu electrònic a voluntariat@casaldelsinfants.org. Per a més informació, poden consultar la web https://www.casaldelsinfants.org/que-pots-fer-tu/voluntariat/

ReportatgeLa gran festa de l’estiu del Casal dels Infants reivindica el drets dels infants i joves a gaudir de les vacances