‘Lècxit’: divertir-se llegint i aprenent paraules noves

28/04/2022

La Paula, la Tasmia i en David, després de berenar i participar una estona en la rotllana del grup de Petits, surten de l’aula on estaven amb els seus companys i companyes del Centre Obert Infantil (COI) del Casal dels Infants al Raval i es dirigeixen cap a la sala de llibres. Allà, els esperen dues voluntàries: comença l’estona de ‘Lècxit’

‘Lècxit’ és un programa de la Fundació Jaume Bofill, que té com a objectiu garantir que l’alumnat acabi l’educació primària amb un nivell de competència lectora que asseguri el seu desenvolupament educatiu i social. Consisteix en una estona de lectura que, per parelles d’infant i voluntari o voluntària, dediquen a llegir, aprendre noves paraules, jugar i dibuixar. 

Aquesta estona es repeteix dos cops per setmana, les tardes de dimecres i dijous per al grup de Petits (6-8 anys), i de dilluns i dimarts per al grup de Grans (10-12 anys). Els infants que participen a ‘Lècxit’ troben un espai on llegir amb calma, amb l’atenció individualitzada d’un voluntari o voluntària que els acompanya i els resol dubtes, i on practicar la llengua catalana, idioma vehicular de l’activitat.

Avui, que és dijous, és el torn dels Petits per participar a ‘Lècxit’. Només són tres infants i dues voluntàries, tot i que normalment en són més: en total, 16 nens i nenes dels dos grups, Petits i Grans, i 16 voluntaris i voluntàries, un per cada infant, participen a ‘Lècxit’. Els cinc que sí que hi són seuen al voltant de la taula gran al centre de la sala. Amb llibres, fulls, carpetes, estoigs i retoladors escampats per la taula, i deu colzes damunt d’ella, la sala sembla estar una mica més plena.

Dos nens llegeixen un conte mentre una dona ho supervisa sentada al seu costat.

L’estona de ‘Lècxit’ es caracteritza per la seva tranquil·litat, pau i concentració. Els tres infants estan immersos en la lectura dels llibres que tenen entre les mans, llegint en veu baixa, a poc a poc per no menjar-se cap lletra, resseguint amb el dit les paraules que van llegint. La Tasmia llegeix un conte que explica com la protagonista canvia de família, la Paula un sobre un gat i un gos que celebren anys el mateix dia, mentre en David es trenca el cap intentant esbrinar la solució de diferents endevinalles.

Els nens i nenes aprenen a llegir i a escriure, clau per al seu desenvolupament. “Quan sigui gran i em donin un paper i no sé llegir, com puc saber que hi diu?”, reflexiona la Paula en veu alta. Els nens i nenes no són els únics que aprenen: “he après moltíssimes coses”, afirma la Maribel, voluntària a ‘Lècxit’, “passo una de les millors estones de la setmana. M’encanta quan fem les sortides, ells hi van superemocionats”. “Jo m’ho passo súper, superbé!”, afegeix la Paula amb un somriure. 

Sortides al mercat i a la biblioteca

Tal com expliquen la Paula i la Maribel, a ‘Lècxit’ fan diferents sortides al llarg de l’any. Un cop per trimestre, van al Mercat de Sant Antoni, on aprenen i repassen el vocabulari dels aliments: làctics, embotits, fruites, verdures, peixos, etc. Els infants van parada per parada a buscar els aliments que tenen escrits a la fitxa. Si el troben, el ratllen, i si no, demanen als botiguers on el poden trobar. 

Dos nens, recolzats en la vitrina d'una carnisseria, escriuen a la seva fitxa.

Amb la resta de companys i companyes del grup de Petits, van a la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu i a la Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver. Allà, els infants aprenen com funciona la biblioteca i es fan el carnet gratuït per poder endur-se llibres a casa. Després, tenen una estona lliure per fullejar els llibres, explorar l’espai i llegir amb l’acompanyament de l’equip educatiu i les voluntàries de ‘Lècxit’. 

Fes possible que seguim fomentant el reforç educatu i l’hàbit de la lectura a infants en situació de vulnerabilitat.

Fes voluntariat. Informa-te’n aquí.

Fes un donatiu aquí.

Notícia‘Lècxit’: divertir-se llegint i aprenent paraules noves