Les oportunitats educatives del Casal: continuar estudiant gràcies a la Fundació Sandra Salgado Montells i la Fundació Nous Cims

26/05/2022

 

El programa de beques del Casal dels Infants es desenvolupa transversalment a tots els barris on actuem i està obert a nois i noies a partir dels 15 anys, quan han de començar a decidir què fer després de l’ESO. Les beques es basen en ajudes econòmiques perquè els joves puguin ampliar el seu itinerari acadèmic i formatiu en estudis postobligatoris, és a dir, graus universitaris, formacions professionals de grau mitjà i superior, batxillerat, ensenyaments artístics, ensenyaments esportius, cursos d’accés per a les proves a formació professionals, i formació professional bàsica (PFI). Aquestes ajudes cobreixen el cost de la matrícula, el transport, els llibres i el material necessari per al curs. Els i les joves reben orientació per decidir què estudiar, suport en tràmits i gestions acadèmiques i, sobretot, acompanyament de reforç en espais d’estudi per garantir un bon itinerari, de la mà de voluntaris/àries que els fan costat en el què necessiten.

Un dels joves beneficiats pel programa de beques és en Pau. Té 20 anys, és participant al Casal dels Infants del Besòs i La Mina i actualment està estudiant el grau superior en Condicionament Físic, gràcies a la Fundació Nous Cims. Prèviament, va estudiar el grau mitjà en Activitats al Medi Natural, i el seu pla és estudiar-ne un altre, en Nutrició Esportiva. I no para aquí: en un futur, li agradaria preparar-se per les oposicions de bomber o per fer el grau universitari de Fisioteràpia. El món dels esports és la seva vocació, però malauradament els estudis relacionats són molt cars. “És un privilegi, i sé que molta gent no s’ho pot permetre. Quan demano als meus companys de classe i em diuen que ells paguen una certa quantitat de diners, penso que jo no ho hagués pogut fer sense aquest suport”. 

La Kim, també de 20 anys, participa al Casal Jove al Casal dels Infants del Raval, i actualment està estudiant el grau superior en Educació Infantil, gràcies a la Fundació Sandra Salgado Montells. Fa una dècada que participa al Casal, passant pel Centre Obert Infantil, Adolescent i, per últim, al Casal Jove. En un principi, la Kim volia anar directe a la universitat a estudiar Psicologia, però no tenia suficient nota. Tot i que no tenia pensat fer Educació Infantil, aquest petit desviament en el seu itinerari l’ha fet descobrir la seva vocació: la psicologia infantil. 

Des de 2019, 48 joves participants al Casal s’han pogut beneficiar d’una beca per continuar estudiant. Pel curs vinent 2022-2023, es calcula que 26 joves nous podran ser becats/des, segons explica la responsable del servei de beques del Casal, la Raquel Alcántara. Són joves que tenen una opció abans de decidir abandonar els estudis prematurament –la xifra a Catalunya és del 14,8%, un 13,3% a Espanya i un 9,7% a la Unió Europea– ja sigui per falta de recursos, pels alts preus de les matrícules, o perquè volen començar a contribuir econòmicament a la família. “Les famílies del Casal són lluitadores, i intenten que els seus fills i filles continuïn estudiant”, assenyala la Raquel.

Raquel Alcántara, responsable del servei de beques del Casal: “Les famílies del Casal són lluitadores, i intenten que els seus fills i filles continuïn estudiant”

Joves compromesos 

Els i les joves que tinguin entre 15 i 21 anys i portin un mínim de 6 mesos vinculats a algun servei del Casal podran sol·licitar la beca i presentar la seva candidatura perquè sigui considerada primer, per l’equip del Casal, i després fer una entrevista amb una de les dues fundacions. Ser responsables, tenir compromís i una vocació clara són factors que es valoren molt positivament per atorgar aquestes beques. “Tot en el Casal gira entorn al compromís. Si no assisteixes, doncs no pots optar a la beca. Havíem d’assistir, participar, donar idees i, sobretot, ajudar els altres”, recorda en Pau. Un cop becats, els i les joves han de continuar vinculats al Casal, han de tenir un mínim d’assistència del 80% a les classes del curs, treure bones notes i, en el cas de la Fundació Nous Cims, formar part de la Xarxa Zing, una xarxa d’ajuda, suport i orientació entre joves. 

Pau, del Casal dels Infants del Besòs i La Mina: “Tot en el Casal gira entorn al compromís. Per optar a la beca, havíem d’assistir, participar i sobretot, ajudar els altres”

Acompanyament del Casal

Mentre les fundacions cobreixen els costos econòmics, el Casal continua acompanyant als joves, amb seguiment en els Espais d’Estudi i mitjançant tutories mensuals amb les seves educadores referents. Hi ha un seguiment acadèmic, comparteixen les notes dels treballs i els exàmens, i un seguiment econòmic, actualitzen les despeses relacionades amb els estudis, i s’informa les fundacions de l’evolució de cada jove. En aquestes tutories també hi ha un espai per l’acompanyament emocional, per parlar de dubtes i inquietuds. 

La Kim explica que el primer any del cicle d’Educació Infantil se li va fer una mica difícil. Tenia ganes de sortir del barri i va triar un institut de Nou Barris, el que va requerir un procés d’adaptació que es va veure reflectit en les seves notes. “Mai havia sortit del meu espai de confort, i ho vaig fer sola, i va suposar un canvi molt gran per a mi. Algunes notes del primer any no m’agradaven, però aquest any em sento més jo mateixa i estic traient les notes que jo vull”, relata la Kim. 

Tant la Kim com en Pau continuaran amb els seus estudis gràcies a la Fundació Sandra i la Fundació Nous Cims, respectivament. La Kim es vol preparar per a la selectivitat per entrar a Psicologia, i en Pau vol fer el seu segon cicle superior. Serem aquí per acompanyar-los!

Fes possible que continuem acompanyant i fent costat a infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat. 

Fes voluntariat. Informa’t aquí.

Fes un donatiu aquí.

ReportatgeLes oportunitats educatives del Casal: continuar estudiant gràcies a la Fundació Sandra Salgado Montells i la Fundació Nous Cims